Pokud budou Arenbergerovy dokumenty v pořádku, není důvod ho odvolávat, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) počká, co bude v dokumentech, které mu v pátek předá ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Pokud premiér usoudí, že je vše v pořádku, nebude Arenbergerova pozice ohrožena. Babiš zároveň uvedl, že o eventuálním odvolání ministra zdravotnictví nehovořil na středečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořili hlavně o očkování a vztazích se Srbskem, jehož prezident Aleksandar Vučič navštívil Česko.

„Pokud to bude mít pan Arenberger v pořádku, tak není důvod ho odvolávat. (…) Chápu, že jeho táta investoval do polí, ale neznám detaily. Obeznámím se s tím a potom to budu řešit,“ řekl Andrej Babiš při návštěvě Lysé nad Labem, kde komentoval především středeční jednání s prezidentem Zemanem.

Podotkl, že s Arenbergerem zatím o jeho pozici nehovořil a vše nechává na to, co ministr přinese v pátek. Doporučil mu však, aby dal výpověď svému daňovému poradci. „Protože musel dobře vědět, že když jde do vlády, novináři to vždycky vylustrují až po předky,“ poznamenal premiér.

Média před polovinou května upozornila, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech.

Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornili až novináři, kteří se jeho poměry zabývali, a už dal vše do souladu. Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Témata jednání na Hradě: Srbsko a očkování, nikoli Arenberger

S hlavou státu předseda vlády o Arenbergerovi nehovořil. Ústavní činitelé se setkali krátce poté, co Babiš jednal se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a jeho návštěvu se Zemanem ještě probrali. Český prezident se svému srbskému protějšku v úterý omluvil za alianční bombardování Jugoslávie v roce 1999. Srbský národ požádal o odpuštění.

„Určitě to pro něj nebyla lehká chvíle, omluvil se jako občan Miloš Zeman. Chápu, že to bylo těžké rozhodování,“ řekl Babiš k událostem roku 1999, kdy byl Zeman premiérem. Po setkání s Vučičem uvedl, že považuje za nedostatek odvahy, že Česko akci v Jugoslávii podpořilo.

Zeman v rozhovoru pro srbskou tiskovou agenturu Tanjug, který byl zveřejněn ve čtvrtek, ale uvedl, že omluvu učinil jakožto prezident země. „Má omluva Srbsku je omluvou prezidenta republiky za bombardování, které se odehrálo bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, takže v tomto smyslu bylo nezákonné,“ citovala srbská veřejnoprávní televize RTS z rozhovoru.

Hlavním tématem jednání prezidenta s premiérem bylo podle Babiše očkování. „V Srbsku mimo jiné mají problém, že přemýšlejí, že budou sponzorovat ty, kteří se nechtějí nechat očkovat. Doufám, že u nás přesvědčíme všechny. Je to důležité,“ poznamenal předseda vlády.

Brífink premiéra Babiše a ministryně financí Schillerové po návštěvě nového sociálního bydlení v Lysé nad Labem (zdroj: ČT24)