Srbsko je připravené Česku darovat sto tisíc dávek vakcíny, prohlásil Babiš

Srbsko je připravené Česku darovat sto tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech. Po jednání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem to na Twitteru uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Vučiče přivítal v Kramářově vile. Politici mluvili také o ekonomické spolupráci, otázkách spojených s regionem západního Balkánu nebo o koronavirové pandemii. Bombardování Jugoslávie v roce 1999 neřešili. Za to se v úterý omluvil prezident Miloš Zeman.

„Srbský prezident mi na našem společném jednání mezi čtyřma očima nabídl neuvěřitelný dar. 100 tisíc vakcín Pfizer/BioNTech, které je nám Srbsko připravené darovat,a my tak budeme moct ještě zrychlit očkování. Velmi si té nabídky vážím. Až mě dojala. Děkuji moc,“ napsal premiér.

Tempo očkování proti minulému týdnu v Česku dál zpomaluje. Zdravotníci v úterý podali 78 317 dávek vakcíny, což bylo o téměř 3500 méně než před týdnem. Do úterního večera zdravotníci podali téměř 4,3 milionu dávek, plně očkováno je přes milion lidí. Podle Babiše dar umožní vakcinaci zrychlit.

Server Seznam Zprávy na konci dubna uvedl, že žádné z vakcín, které Česku slíbily na počátku dubna Slovinsko, Rakousko a Maďarsko, zatím nedorazily. Na přeposlání zhruba 80 tisíc dávek se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU. Podle vyjádření úřadu vlády pro server se vše opozdilo a vakcíny jsou slíbeny do konce června. Slovenský premiér Eduard Heger také při dubnové návštěvě Česka přislíbil dar deset tisíc dávek od společnosti Moderna.

Pracovního obědu v Kramářově vile se zúčastnil také vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO).

Babiš Srbsko navštívil v únoru a vyslovil se tehdy pro vstup země do EU, stejně jako tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ten při své březnové cestě označil spolupráci se západním Balkánem a jeho budoucí integraci do EU za jednu z priorit české zahraniční politiky.

Srbsko získalo status kandidáta členství v EU v roce 2012. První kapitoly přístupových rozhovorů s ním Unie otevřela o tři roky později.

Český premiér při návštěvě Bělehradu také poukázal na to, že si v Srbsku občané mohou vybrat, kterou vakcínou se nechají naočkovat. Srbsko používá americko-německý preparát firem Pfizer a BioNTech, ruský Sputnik V a látku čínské společnosti Sinopharm.

Zeman se Vučičovi omluvil

Vučič se v úterý sešel s prezidentem Milošem Zemanem, hlavy států si vyměnily vyznamenání. Zeman se po jednání omluvil za alianční bombardování Jugoslávie v roce 1999. Požádal srbský národ o odpuštění. Česko podle něj tehdy hledalo spojence, s nímž by bombardování odmítlo, ale neúspěšně. To, že nakonec akci podpořilo, považuje za nedostatek odvahy. V čele vlády stál tehdy právě Zeman.

Vučič se setkal také s předsedy obou parlamentních komor. S šéfem sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) mimo jiné hovořil o možném vstupu Srbska do Evropské unie nebo vakcinaci proti covidu-19.