Podzimní vlna covidu by měla být mírná, zranitelní by se ale měli očkovat, nabádá Smejkal

Smejkal o aktuálním nárůstu nakažených covidem (zdroj: ČT24)

Závažnější vlna nákaz covidem-19 se na podzim zřejmě nečeká, ve vysílání ČT to řekl hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Podle něj nová varianta covidu-19 postihuje hlavně horní cesty dýchací, a tak se pravděpodobně nebude opakovat scénář z předchozích let, kdy zdravotnictví kolabovalo pod náporem nakažených. Upozornil však, že pro chronicky nemocné nebo starší lidi je stále důležité očkování. A to nejen proti koronaviru, ale například i chřipce.

Podle Smejkala k vlně onemocnění covidem-19 na podzim s největší pravděpodobností dojde, větší problémy ale nečeká. „Troufnu si říct, že nebudeme pozorovat nějakou větší vlnu hospitalizovaných nebo kriticky nemocných, jako jsme to viděli v posledních letech,“ uvedl. 

„Covid je tady stále, stále mutuje, ta nová varianta EG.5, která stojí za nárůstem nakažených, je dnešní subvariantou Omikronu. To znamená, že jde o variantu covidu, která postihuje spíš horní cesty dýchací, nemá takovou smrtnost či závažnost průběhu onemocnění jako předchozí varianty, například Delta,“ řekl Smejkal. 

Epidemiolog ale upozorňuje, že pokud se nakazí starší člověk, osoba s chronickým onemocněním nebo někdo, kdo není očkovaný, mohou se komplikace objevit. Nicméně ke komplikacím ve zdravotnictví by podle něj docházet nemělo.

„Ale víte, že u covidu už nikdy neříkáme nikdy. Navíc tuto sezonu máme na všechny tři viry, které nás trápily minulou sezonu (chřipka, SARS-CoV-2, respirační syncytiální (RS) virus), očkování pro rizikové skupiny, to by nám mohlo situaci usnadnit,“ dodal. 

Proočkovanost je nízká

Smejkal upozornil, že proočkovanost lidí proti koronaviru je v Česku nízká. Zejména o druhou posilující dávku byl podle něj mezi lidmi velmi malý zájem. „Jsme na tom s proočkovaností hůř než západní země, to je známá věc. Jsme v tomto dost skeptici. Zase asi zafunguje leda ten fakt, že opravdu dojde k nějaké vlně, nebo začnou stoupat případy hospitalizovaných, pak ti lidé zareagují,“ míní. 

Pro posilující dávku by si tak podle hlavního epidemiologa IKEMu měli dojít zejména starší lidé, vážně nemocní, případně ti, u kterých od poslední dávky vakcíny uběhl delší čas. Nová vakcína je už schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA). „Nová vakcína bude lepší, než byla ta předchozí dávka,“ dodal. Myslí si ale, že velký zájem o ni nebude. 

Mírnější varianta, přesto nebezpečná pro rizikové skupiny

Nové varianty covidu jsou mírnější i podle praktického lékaře pro děti a dorost a člena České vakcinologické společnosti Daniela Dražana. Je to právě díky tomu, že napadají horní cesty dýchací.

„Pro laickou veřejnost už není tak důležité sledovat jednotlivé varianty, protože ony se stále vyvíjí. (…) Jsou to prostě infekce dýchacích cest, které způsobují běžné respirační příznaky jako kašel a rýma. Ale můžou vést i ke komplikovaným respiračním infekcím, zejména zápalům plic, hlavně u rizikových skupin,“ upozornil. 

Podle Dražana platí, že proti covidu se mohou očkovat všichni od šesti měsíců věku. „Ale už od začátku víme, že ty nejohroženější skupiny jsou zejména starší lidé a všichni, co mají nějaká závažná chronická onemocnění,“ řekl. Novou očkovací látkou by se podle něj měli lidé naočkovat hned, jak se dostane do Česka.