Piráti zřejmě podpoří návrh státního rozpočtu na příští rok

Události: Piráti podpoří návrh státního rozpočtu na příští rok (zdroj: ČT24)

Spor vládní koalice o podobě státního rozpočtu na příští rok je zřejmě u konce. Piráti po úterním jednání lídrů vládních stran poprvé od srpnového zveřejnění návrhu avizovali jeho podporu. Jejich šéf a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš původně trval na tom, aby v příštím roce jeho resort dostal sedm miliard korun na podporu nájemního bydlení. Bartošův stranický kolega Jakub Michálek ČT řekl, že Piráti jsou velmi blízko k tomu, aby měli jednotný postoj ke státnímu rozpočtu.

Lídři vládních stran rozpočet probírali na úterním jednání. Po téměř třech hodinách bylo jasné, že dohoda na rozpočtu se schodkem 230 miliard je velmi blízko. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že doufá v situaci, kdy kabinet rozpočet podpoří „jednomyslně tak, jako to bylo v minulých letech“.

Před zasedáním koaličních lídrů nechtěli pro rozpočet hlasovat Piráti. Jejich šéf Ivan Bartoš ještě v pondělí kritizoval fakt, že ve svém rozpočtu nemá požadovaných sedm miliard korun na výstavbu dostupného nájemního bydlení. „V takovém případě nemůžeme rozpočet podpořit, pokud tam nebudou ty peníze,“ varoval tehdy.

Situace se bude řešit operativně

Ve středu ale Piráti změnili názor. Rozpočet podpoří i v případě, že zákon oněch sedm miliard na výstavbu nájemního bydlení obsahovat nebude. Spor vyřešila dohoda, podle které bude vláda dávat peníze na bydlení průběžně podle aktuální potřeby obcí, které nájemní domy a byty budou stavět.

„Budeme schopni dodržet ty sliby, které jsme dali, naplnit programové prohlášení vlády i v oblasti výstavby. (...) Domnívám se, že jsme velmi blízko tomu, abychom měli jednotný postoj ke státnímu rozpočtu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Budeme to řešit operativně, protože nyní nejsme schopni udělat kvalifikovaný odhad, kolik je potřeba. Já jsem dlouhodobě kritizoval a hodně jsme v tom udělali, aby nám nezůstávaly peníze v rozpočtu,“ sdělil Stanjura.

Dohodu při příchodu na středeční jednání vlády potvrdil i vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka, který kompromis navrhl. Dohoda podle něj bude taková, „že pro rozpočet budou moci hlasovat všichni poslanci vládní koalice“.

„Ani tedy ty peníze, které chtěl pan ministr Bartoš na výstavbu nájemního bydlení, nejsou už potíží, protože pochopil, že je možné rozložit ten požadavek do několika let,“ ujistila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové je jasné, že se utratí „nějaká část peněz v jednom roce, v dalším roce“. „Ale to musí ministerstvo odhadnout, o tom je právě vyjednávání o rozpočtu,“ dodala.

Vláda bude ve Strakově akademii schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok ve středu 25. září. V říjnu pak začnou rozpočet projednávat poslanci.