Otřásla magistrátem i celostátní politikou. Uplynul rok od akce Dozimetr

Uplynul rok od korupční kauzy Dozimetr, která otřásla pražským magistrátem a výrazně ovlivnila politické dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 policie zasahovala na pražském magistrátu i dalších místech včetně kanceláře tehdejšího náměstka pražského primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Následně byla obviněna více než desítka lidí.

Korupční kauza kolem pražského dopravního podniku (DPP) zasáhla komunální i celostátní politiku. Ve funkci kvůli ní skončil tehdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), který téměř bezprostředně poté opustil také další politické funkce, včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva.

Letos v březnu ho hnutí STAN vyloučilo ze svých řad. Hlubuček odešel i z dozorčí rady DPP, orgány podniku opustil také další obviněný a tehdejšího náměstek podniku Matej Augustín

Celkem byla obviněna více než desítka lidí, mezi nimi Michal Redl (dříve stíhaný v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře), podnikatel Zakaria Nemrah, Redlův spolupracovník Pavel Kos a Augustín. Tito čtyři a Hlubuček skončili ve vazbě, kterou do půlky září postupně opustili.

Reportéři ČT: Kam až sahá dozimetr (zdroj: ČT1)

Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

V současnosti případ stále řeší orgány činné v trestním řízení, v polovině listopadu například policie rozšířila obvinění čtyřem podnikatelům, které začala navíc stíhat kvůli úplatku 2,5 milionu korun. 

Letos na konci března uvedl Deník N, že policie ukončila vyšetřování.  

Kvůli větvi kauzy, která se týká hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), viní policie skupinu z trestných činů podplacení, přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti. Servery Seznam Zprávy a Deník N uvedly, že je mezi stíhanými i bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr, který obvinění odmítá.  

Rezignace ministra školství

Případ Dozimetr se dotkl i dalších lidí, kteří sice nebyli stíháni, kvůli kontaktům s některými z obviněných ale opustili své funkce. Koncem loňského června přijal prezident Miloš Zeman rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který se podle médií sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon.

Kvůli kontaktům s Redlem odešel na konci srpna i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Mlejnek, který byl do čela civilní rozvědky jmenován teprve 8. července 2022.

Kvůli aféře kolem Mlejnka (a také vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize) čelila vláda začátkem září neúspěšnému hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolala opoziční hnutí SPD a ANO.

Dopad i na hnutí ANO

Kauza Dozimetr měla ale dopad i na hnutí vedené expremiérem Andrejem Babišem (ANO), na konci září loňského roku totiž odešla z funkce místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že obviněný podnikatel Zakaría Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte. 

V souvislosti s kauzou obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) policistu, který podle vyšetřovatelů pro obviněné v kauze Dozimetr lustroval vozidla. Podle médií je stíhaným policistou, který byl postaven mimo službu, bratr Zakaríi Nemraha. Začátkem roku pak Deník N napsal, že by podnikatel Dovhomilja měl získat status spolupracujícího obviněného. Policii už koncem června přiznal, že se podílel na činnosti zločinecké skupiny a v případu opakovaně vypovídal. 

Minulé vedení Prahy se v reakci na kauzu rozhodlo také zadat audit, který by prověřil transakce a zakázky mezi lety 2014 a 2022 v DPP a městských firmách Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost a Kolektory Praha. Další se má zaměřit přímo na některé projekty DPP, například společný podnik k rozvoji okolí stanice metra Nádraží Holešovice.

Třetí audit pak má prověřit zakázky magistrátu a určit, zda některé neměly vazby na firmy navázané na lidi obviněné v kauze Dozimetr. 

Hlavní město se v souvislosti s kauzou loni rozhodlo vypsat výběrová řízení na manažerské posty v DPP. Nejdřív by měl být znám generální ředitel, poté zbylí členové vedení.

Případ Redl

V souvislosti s případem vzbudilo pozornost také to, že Redl (podle policejních dokumentů byl hlavou celé skupiny) měl od roku 2008 omezenou svéprávnost. Kvůli potvrzení o psychickém onemocnění se v minulosti vyhnul trestu v případu podvodů organizovaných Radovanem Krejčířem.

O omezení svéprávnosti Michala Redla rozhodoval plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008. Hospodářské noviny v červnu uvedly, že ještě podle rozsudku z loňského 13. května je Redlovo onemocnění trvalého rázu a nelze jej vyléčit.

Koncem června 2022 se ale Okresní státní zastupitelství Plzeň-město odvolalo proti rozhodnutí plzeňského okresního soudu prodloužit Redlovi omezení svéprávnosti. Krajský soud v září Redlovo omezení svéprávnosti zrušil, podnikatel byl podle tehdejšího rozhodnutí svéprávný už na konci dubna, tedy předtím, než se stal obviněným v kauze Dozimetr. Možné omezení Redlovy svéprávnosti ale ještě bude znovu řešit plzeňský okresní soud, člen jeho rodiny totiž na podzim podal nový návrh na zahájení řízení.

K případu omezování svéprávnosti Redla se v polovině ledna vyjádřil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle jeho slov zřejmě spáchal trestný čin znalec a možná i soudce a ministerstvo spravedlnosti, které se postupem znalců v oboru psychiatrie a soudu zabývalo, věc předalo státním zástupcům.

Koncem dubna server Seznam Zprávy s odkazem na několik důvěryhodných zdrojů uvedl, že Redl může před soud, podle nového lékařského posudku dokáže vnímat trestní řízení.Tedy rozumět tomu, z čeho je obviněn, a také chápat například smysl výslechů na policii nebo před soudem, napsal web.