Mračková Vildumetzová rezignuje na post místopředsedkyně sněmovny

Události: Jana Mračková Vildumetzová (ANO) rezignuje na pozici místopředsedkyně sněmovny (zdroj: ČT24)

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) k 30. září rezignuje na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Bývalá karlovarská hejtmanka byla terčem kritiky kvůli stykům se Zakaríou Nemrahem obviněným v kauze Dozimetr. Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte, informovaly o tom ve středu servery Neovlivní.cz a Seznam Zprávy. Mračková Vildumetzová dříve tvrdila, že Nemrah je známým jejího manžela a sama se s ním nestýkala. Vedení ANO jí už dříve vyjádřilo důvěru. K odstoupení ji vyzvaly některé koaliční kluby.

Svou rezignaci Mračková Vildumetzová oznámila na čtvrteční tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO. „Od prvního dne opakuji, že to byl kamarád mého muže. Neřešila jsem s ním žádné pracovní věci. Vždy byl všude na pozvání mého manžela a v době, kdy byl na naší svatbě a na našem křtu, jsem absolutně netušila a ani nemohla tušit, že ho jednou bude stíhat policie. S kauzou Dozimetr nemám absolutně nic společného,“ prohlásila v emotivním vyjádření.

Zopakovala tvrzení, že na rozdíl „od organizovaného zločinu STAN a dalších politiků vládních stran má svědomí naprosto čisté.“ „Vždycky jsem bojovala proti korupci, proti podvodům. Všichni lidé, kteří je páchají, tak za to mají být patřičně potrestáni,“ řekla. Rozhodnutí rezignovat podle ní není spravedlivé, ale zaslouží si ho její rodina.

Mračková Vildumetzová opustí vedení sněmovny (zdroj: ČT24)

Nemrah byl svědek jejího manžela Jana Mračka, který je politikem ODS. Je na záběrech ve svatebním videu, které se objevilo na internetu. „Pokud jde o naši svatbu, je pravda, že si ho manžel nakonec vybral za svědka. Šlo o změnu, kterou udělal na poslední chvíli, za manželovu sestru, která v den naší svatby rodila,“ napsala Seznam Zprávám v reakci na zjištění Mračková Vildumetzová. Hostem na její svatbě byl také předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Za kmotra syna Nemraha podle ní vybral rovněž její manžel.

Podle informací serveru Neovlivní.cz videa po středečních článcích ze sociálních sítí poslankyně ANO zmizely.

„Pravda a láska znovu nevítězí,“ komentoval věc předseda ANO Andrej Babiš. Uvedl, že Mračková Vildumetzová je pracovitá a poctivá žena. Reagoval také na vyjádření předsedy STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, který dopoledne nevyloučil, že pokud by místopředsedkyně sněmovny nerezignovala, mohli by koaliční poslanci přistoupit k jejímu odvolání. Označil to za silové řešení. Vyzval Rakušana k rezignaci, stejně jako například dřívější místopředsedkyni STAN Věru Kovářovou nebo europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09).

Výzvy k rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka už dříve řekl, že Mračková Vildumetzová by kvůli stykům s obviněným z korupční kauzy pražského dopravního podniku měla rezignovat na místopředsedkyni sněmovny. Pokud by tak neučinila, bylo by podle něj namístě jednání o obsazení funkcí ve vedení dolní komory. Poslance ANO vyzval, aby neměřili dvojím metrem a zametli si před vlastním prahem.

Podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba je zjevné, že Mračková Vildumetzová nejenže nedokázala věrohodně vysvětlit vztah k jednomu z hlavních obviněných v kauze Dozimetr, ale záběry z její svatby dokonce dokazují, že nemluvila pravdu.

„Připomenu jen, že Petr Gazdík rezignoval na post ministra školství v situaci, která zdaleka neodpovídala tomu, co teď vyplouvá na povrch ohledně paní místopředsedkyně,“ uvedl šéf lidoveckého klubu Marek Výborný.

Gazdík skončil ve funkci kvůli kontaktu s jedním z obviněných v kauze, podnikatelem Michalem Redlem. Na svou pozici rezignoval i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Výzvám k rezignaci čelil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Ona a její manžel se úzce přátelili se členem Redlova gangu, a navíc lhala. Jako svědka a kmotra si opravdu neberete někoho, ‚koho sotva znáte přes manžela‘, jak tvrdila. A nepomůže jí ani rychlé smazání svatebního videa,“ poznamenal na Twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš. Odpovědnost kvůli kauze Dozimetr by ale podle něj měl vyvodit i například europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).