Opozice měla na kritiku úsporného balíčku dost času, míní Skopeček. Koalice „znásilnila“ jednací řád, kontruje Dostálová

Události, komentáře: Sněmovna schválila konsolidační balíček (zdroj: ČT24)

Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (za ANO) obvinila v pátečních Událostech, komentářích vládní koalici v souvislosti s procesem schválení konsolidačního balíčku ve sněmovně ze „znásilnění“ jednacího řádu. K tomu podle ní navíc dochází opakovaně. Místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS) nicméně něco takového jasně odmítl, domnívá se, že opoziční zákonodárci měli na kritiku či úpravy souboru vládních úsporných opatření času dost, navíc s ním sami plýtvali.

„Rozumím tomu, že někdo bude mít (po schválení balíčku) hořký pocit, nicméně tomu předcházelo mnoho dní a desítky hodin, v nichž mohli opoziční poslanci vysvětlovat své alternativní návrhy nebo podrobit balíček kritice,“ řekl v úvodu diskuze Skopeček. Koalice podle něj k pevnému zařazení hlasování o konsolidačních opatřeních přistoupila po několika schůzích a již zmíněných desítkách hodin.

Vzápětí doplnil, že zařazení hlasování na pevný čas není žádnou novinkou, stejně podle něj v minulém volebním období postupovalo ANO při projednávání elektronické evidence tržeb (EET). Aktuální postup vládní koalice tak nepovažuje za nijak mimořádný.

„Také bych si dokázal představit lepší kulturu jednání sněmovny – nejen u balíčku, ale i u jiných norem,“ zmínil Skopeček a uvedl, že často několik hodin zabere pouze schvalování programu schůzí dolní komory. „Jsou mnohahodinová vystoupení zejména předsedů ANO a SPD, která se týkají všeho možného, ale ne toho, co se má ten den projednávat. Stesk a kritika toho, že neměli opoziční poslanci prostor pro vyjádření výhrad, jsou podle mě liché,“ zdůraznil Skopeček.

„Koalice zákony nedodržuje“

Dostálová i tak míní, že došlo ke „znásilnění jednacího řádu sněmovny“. Zdůraznila, že jednací řád je také zákonem. „Současná koalice zákony nedodržuje, na to už jsme si zvykli. Musím se usmívat, protože pan místopředseda se zaměřil na to, jak se balíček projednával ve sněmovně místo toho, aby se přiznali, že prolhaná vláda dosáhla svého a máme tu největší zvýšení daní v novodobé historii,“ nebrala si servítky zástupkyně nejsilnější opoziční strany. A na Skopečkův argument s EET opáčila, že se o tomto zákonu jednalo „rok a půl“.

Podle ní tak nelze 47 hodin projednávání konsolidačního balíčku s takto dlouhou dobou vůbec srovnávat. „Krátí nám dny na interpelace, místo šestatřiceti jsme jich měli zhruba sedmnáct,“ vypíchla Dostálová. Zároveň koalici obvinila, že nezařazuje na program sněmovních schůzí žádné body navržené opozicí.

ANO podle ní kvůli způsobu schválení vládního úsporného balíčku podá stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS). Jednací řád totiž podle ní není dodržován opakovaně. ÚS v tomto ohledu považuje za jedinou instanci, která může vládě „zatnout tipec“. Nevidí tak jediný důvod, proč by mělo ANO koalici vycházet vstříc, když chce „tak razantně zvýšit daně všem občanům“.

Skopeček uvedl, že koalice opakovaně navrhovala prodloužení času jednání o úsporném balíčku ve sněmovně. „A jestli si teď hnutí ANO stěžuje a chce se obracet na ÚS, že nemělo na diskuze o balíčku dostatek prostoru, tak se musí ústavní soudci kolegům z ANO vysmát, protože si sami pokračování diskuzí o něm zavetovali,“ má jasno Skopeček.

Místo alternativy destrukce a zdržování

Pokud jednotlivým poslancům hnutí vadí, že na ně v rozpravě ve sněmovně nedošla řada, mají si dle Skopečka zajít za svým předsedou, který jednání „zdržoval mnohahodinovými projevy“. ANO podle něj nemá vlastní alternativu k vládnímu plánu konsolidace veřejných financí.

„Jejich jedinou cestou ke zviditelnění je destrukce, snaha zdržovat a nepřijmout balíček jako takový,“ opřel se do opozičních zákonodárců Skopeček. Upozornil, že ANO se spolu s SPD kvůli údajnému porušování jednacího řádu sněmovny obrátilo na ÚS už v minulosti a neuspělo. Věří, že stejně to pro opozici dopadne i v tomto případě.