Opozice bere hlasování o nedůvěře vládě jako symbol, volby se nestihnou dříve, myslí si poslanec Volný

Poslanec Jan Volný byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vláda v zásadních věcech v době pandemie omyly nedělá, tvrdí poslanec a člen předsednictva hnutí ANO Jan Volný. Myslí si, že vyvolání hlasování o nedůvěře kabinetu v červnu bere opozice jako symbol. Volby stejně nemůžou být dřív, řekl Volný v Interview ČT24. Je přesvědčený, že kdyby nebyla pandemie, hnutí ANO si udrží pozici volebního lídra.

„V zásadních věcech koná vláda dobře. Já myslím, že je to historie a teďka by se to mělo dělat dobře a dělá se to dobře,“ zhodnotil vládnutí kabinetu v době pandemie a protiepidemická opatření Volný. 

Poslanec vládního hnutí na druhé straně ale uznal, že kabinet nějaké chyby při svém rozhodování udělal. Je to podle něj komplikovaná věc. Myslí si, že žádná vláda v Evropě se chybám kvůli pandemi koronaviru nevyhla. „Je obrovský tlak, aby vláda rozvolňovala,“ dodal.  Podle Volného jde ale o drobnosti, které ani právníci nedokážou hned postřehnout. Odmítl tak výtky opozice, že vláda boj s pandemiíí nezvládla.

Opozice na vládu nic nemá

K samotnému vyslovení nedůvěry vládě je potřeba nejméně 101 hlasů poslanců z celkového počtu 200. Volný neví o tom, že by hnutí ANO začalo vyjednávat o podpoře s komunisty. „Ty počty jsou jasné, pokud by nás komunisté nepodpořili nebo někdo jiný, tak prostě nemáme tolik hlasů,“ dodal.

Volný trvá na tom, že vyvolání nedůvěry kabinetu není dobrý krok ze strany opozice. „Oni to berou spíš jako smybol, to že shodí vládu. Bude tady vládnout vláda v demisi, není to příjemné ani pro tu vládu. Nemyslím si, že jsme schopni připravit volby, aby byly zásadně dříve než je plánovaný termín,“ podotkl. Volby do sněmovny se uskuteční letos na začátku října.

Krok opozice označil Volný dokonce za zemětřesení, které není rozumné vzhledem k tomu, že se začíná rozjíždět ekonomika a je tady konflikt s Ruskou federací kvůli kauze Vrbětice. „To je role opozice, oni v podstatě na vládu nic nemají,“ řekl Volný. Domnívá se, že kdyby nebyla pandemie, vládní koalice by získala nad 40 procent voličských hlasů.