Nemáme konstruktivní opozici, znělo od Pekarové Adamové. TOP 09 je strana lajků, oponoval Vondráček

Události, komentáře: Odcházení ministryně Heleny Langšádlové (zdroj: ČT24)

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a místopředseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) se v pořadu Události, komentáře přeli o tom, kdo je populista a zda máme v Česku konstruktivní opozici. Pekarová Adamová tvrdí, že z hradní schůzky ohledně důchodů udělalo ANO komedii, Vondráček s tím ostře nesouhlasil – zástupci ANO prý byli na schůzce vstřícní a slušní.

Oba politici nejprve komentovali konec ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) ve vládním kabinetu. Podle Pekarové Adamové se Langšádlová rozhodla podat demisi po „otevřené a upřímné“ diskuzi, k rozhodnutí prý došlo včera (ve středu, pozn. red.). Zopakovala, že její stranická kolegyně nezvládala prezentaci navenek laické veřejnosti. Langšádlová se prý jako poslankyně bude věnovat boji s dezinformacemi.

Na to Vondráček sdělil, že Langšádlová nerezignovala, ale „byla rezignována“. TOP 09 je podle něj stranou PR a lajků. S Langšádlovou má prý hezké vztahy, z pozice běžného poslance ale nevěděl, jaká byla její činnost.

„Když chtěla prosadit větší peníze, tak jí to stejně nedali,“ míní s tím, že jde ze strany TOP 09 o populismus při klesání preferencí, kdy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který podle něj nedokázal zajistit základní léky, zůstává. Vondráček také viděl ironii v tom, že TOP 09 vyčítá Langšádlové komunikaci, ale nechá ji zaobírat se bojem s dezinformacemi a strategickou komunikací.

Co padlo na březnové schůzce?

Oba politici se pak vrátili ke kauze související s březnovým jednáním o důchodové reformě na Hradě, z níž prezidentova kancelář zveřejnila zápis, podle nějž ANO nezpochybnilo nutnost zvyšovat věk odchodu do penze. Toto hnutí ale tvrdí, že zápis nebyl autorizovaný a že se zvyšováním nesouhlasilo. Zápis zhotovil Vladimír Bezděk, prezidentův poradce pro důchodovou reformu.

Pekarová Adamová uvedla, že se s opozicí o strategických věcech bude vláda snažit jednat dál. „Co se týče penzijní reformy, chceme jednat dál (...) Hnutí ANO z toho udělalo komedii,“ sdělila s tím, že Karel Havlíček a Alena Schillerová byli prý „zesměšněni panem Babišem“, který obrátil, co oni údajně potvrzovali, když mohl jít na zmíněnou schůzku sám. „Evidentně prezident odhalil, že nemáme konstruktivní opozici,“ sdělila předsedkyně sněmovny.

Vondráček ale oponoval, že Schillerová a Havlíček svoje stanovisko na tiskové konferenci řekli. „To, že jsme se chovali slušně a vstřícně, řešíme už teď deset dnů. Stojí nám to za to?“ ptal se. Zástupci ANO si prý na schůzce vyslechli názory druhé strany, ale nyní se z toho udělala manipulace. „To, že se okamžitě neohradíme po nějaké větě, to se pak obrátí proti nám? Jak pak chcete dělat nějakou práci,“ sdělil Vondráček.

Ve středečních Událostech, komentářích poslankyně ANO Margita Balaštíková mluvila i o špatném přenosu zvuku. „Já jsem byla na jednání, kde hovořila paní Schillerová a pan Havlíček, kde bylo sděleno, že velmi špatně slyšeli – že tam byl špatný přenos zvuku a ani neslyšela, co se vlastně prezentuje,“ uvedla.

Zápis reflektuje to, jak debata proběhla.

Připomínka hnutí ANO, respektive změna názoru na zvyšování důchodového věku, měla být řešena úvodem jednání 22. dubna. Nejde totiž o připomínku k obsahu jednání z 28. března, ale o změnu názoru po 28. březnu. Na toto jednání zástupci hnutí ANO odmítli přijít.

Zápis měl být původně opravdu interní dokument, nicméně jak ve dnech následujících po 28. březnu zástupci ANO začali obsahově měnit společnou dohodnutou komunikaci (viz tisková konference z 28. března po jednání na Hradě), začaly na zápis padat žádosti o zveřejnění na základě zákona č. 106.

Proto Kancelář prezidenta zápis zveřejnit musela a v rámci transparentnosti došlo ke zveřejnění všech dalších dokumentů, které vyplývaly z jednání z 28. března.