Že jsme čekali, až se vrátí Babiš, je lež, sdělil Juchelka v debatě o penzích. Nevíte, co od ANO čekat, uvedl Bartošek

UK: Bezděk, Juchelka a Bartošek hovořili o důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí znovu probrali návrh důchodové reformy. Hnutí ANO účast na schůzce odmítlo, podle místopředsedy jeho poslaneckého klubu Aleše Juchelky ale poslalo prezidentovi dopis, kde mu vysvětlilo své argumenty. Odmítá ale dál dělat „stafáž“ vládní koalici. První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek míní, že u hnutí ANO není jasné, jaké rozhodnutí bude platit. Oba politici to uvedli v Událostech, komentářích.

Bartošek prohlásil, že Jurečka zval na mnoho jednání hnutí ANO. Jeho neúčast na hradním jednání kritizoval také premiér Petr Fiala (ODS). „Je to věc, která není nová. Dali jsme do programového prohlášení vlády, že reforma penzí proběhne,“ uvedl Bartošek.

Juchelka sdělil, že hnutí ANO poslalo prezidentovi dopis, kde mu vysvětlilo argumenty. Hnutí už dříve uvedlo, že koalice o žádnou komunikaci nestála a reformu chce prosadit silou. Že zástupci hnutí ANO „otočili“ po návratu Babiše z dovolené, označil Juchelka jako „nesmírnou lež“. „Nerozumím tomu, nemá to vůbec nic společného s dovolenou pana předsedy Babiše,“ sdělil.

Bartošek zopakoval, že vláda je připravena o penzích jednat. „Základní nedostatek je, že u hnutí ANO nevíte, zda to, co platilo před třemi lety, bude platit znovu,“ uvedl. Žádný relevantní návrh od ANO prý nezazněl.

Co s demografickou křivkou?

Poradce prezidenta pro ekonomické otázky Vladimír Bezděk, jenž v pořadu také vystoupil, se odkázal na demografickou prognózu Českého statistického úřadu, s níž pracuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Průměrná doba dožití se podle ní zvyšuje, což je pokračující trend.

„Z pohledu jednotlivců je to výborná zpráva. (... ) Z pohledu důchodového systému už to tak veselé není, protože pokud nebudeme chtít držet krok i z hlediska postupného zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, tak důchodový systém bude zatěžován vyššími výdaji,“ sdělil. Jinou cestou než zvyšování věku odchodu do důchodu by prý například bylo zvyšování daní nebo pojistného, nebo ještě výraznější zpomalení valorizace.

„Co se týká obecně důchodového systému, není to jen politická věc, je to věc celospolečenská, zdali chceme být solidární se staršími, nebo ne,“ prohlásil Juchelka. Vládě vyčetl, že rezignovala například na hospodářskou politiku. To Bartošek odmítl s tím, že kdyby se nekonsolidovaly veřejné finance, nastoupila by dluhová brzda.

Ekonomicky nejdůležitějším opatřením vlády je zvyšování věku odchodu do důchodu i po roce 2030. Díky němu plánuje stát do roku 2050 ušetřit jeden a půl procenta HDP ročně, v dnešních cenách zhruba sto deset miliard. Druhým nejúspornějším krokem je postupné snižování nově vyplácených penzí. Od roku 2026 má každý ročník dostávat v průměru asi o 180 korun míň než ten předchozí. Tento návrh má uspořit až procento hrubého domácího produktu, tedy kolem 75 miliard. S oběma návrhy hnutí ANO nesouhlasí.