Opravdu jsem podcenila komunikaci, přiznala končící ministryně pro vědu Langšádlová

Brífink TOP 09 o demisi ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (zdroj: ČT24)

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) podá demisi, protože ztratila podporu své mateřské strany. Vedení TOP 09 vadilo, že neumím veřejně prodat svou práci, řekla Langšádlová v rozhovoru Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil její práci, o nástupci chce mít jasno příští týden. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že o něm rozhodne během příštího týdne předsednictvo strany.

„Já si za svojí prací stojím. Za mnou stojí rektoři, akademická obec, Akademie věd a Svaz průmyslu a dopravy. Končím kvůli tomu, že jsem svoji práci neuměla veřejně prodat. Neměla jsem lajky,“ uvedla v rozhovoru odcházející ministryně. „Já jsem opravdu podcenila komunikaci, moc mě to mrzí,“ prohlásila odpoledne na tiskové konferenci. „Je to realita, ale nemá smysl se k tomu vracet,“ dodala. „Toto je moje rozhodnutí.“ V koaličním kabinetu byla Langšádlová dva a půl roku, od jeho jmenování v prosinci 2021.

Langšádlová míní, že prezentovat výsledky její práce na veřejnosti nebylo jednoduché mimo jiné i proto, že samotná agenda vědy a výzkumu zůstala po celou dobu pod jiným resortem. „Vědní politika zůstala na ministerstvu školství, mně zůstala rada vlády. A prodávat vědní politiku, hodnocení výzkumných organizací, nastavování programů účelové podpory není vůbec snadné. Ani pro mého nástupce nebude jednoduché prodávat tohle zboží, které jsem dostala,“ upozornila. Ve vládě by ji měl podle médií nahradit poslanec a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel, původní profesí učitel. „Já to nechám bez komentáře, to je vždycky rozhodnutí strany a my asi máme nějakou představu a bude záležet na tom, jak se pak rozhodne předsednictvo,“ prohlásil Havel v hovoru pro ČT.

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi (zdroj: ČT24)

Langšádlová dodala, že pro své další setrvání ve vládě neměla podporu TOP 09. „Udělala jsem spoustu věcí, ale neměla jsem podporu ze strany. Je to její rozhodnutí a já to respektuji. Nikdy jsem o místo ve vládě neusilovala, ale vykonávala jsem ho, jak nejlépe jsem uměla,“ zdůraznila Langšádlová. TOP 09 má v osmnáctičlenném koaličním kabinetu dvě křesla, jejím členem je ještě vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Končící ministryně zůstává poslankyní, TOP 09 ji vyšle do sněmovní komise pro hybridní hrozby. Dál se bude věnovat boji s dezinformacemi, uvedla na tiskové konferenci předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Také řekla, že Langšádlová dávala více úsilí do obsahové části práce než prezentaci navenek, která je ale také důležitým úkolem ministryně. Po novém ministrovi bude TOP 09 podle Adamové požadovat, aby dotáhl všechny započaté projekty tak, „aby nespadly pod stůl“. Změna může přispět k větší diskusi o modernizaci země, „aby jí neujel vlak“, míní.

Komentátor Petr Hartman k demisi ministryně Langšádlové (zdroj: ČT24)

„Může to vyvolávat dojem, že TOP 09 hledá způsoby, jak zlepšit své postavení v očích voličů a že se rozhodla, že by jim mohlo pomoci to, když vymění ministra,“ prohlásil pro ČT k odchodu Langšádlové komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman.

„Názorně se ukazuje, že když jste ministr, jste především politik. A že jako politik, pokud chcete fungovat, musíte mít silné politické zázemí, přinejmenším ve straně, která vás do té funkce nominuje,“ dodal. Langšádlová ho podle něj neměla, což dokazuje i to, že na rozdíl od jejího stranického kolegy ministra Válka nebyla ani místopředsedkyní, ani členkou předsednictva TOP 09. Pokud na sebe chtěla strana odvoláním ministra přitáhnout pozornost veřejnosti, měla na výběr jen mezi dvěma ministry, tudíž logicky vybrala toho v horším postavení, myslí si.

Propojila výzkum s praxí, shodují se politici a odborníci

Podle předsedy vlády ministryně posunula dopředu propojení výzkumu s praxí. „Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já jí za to děkuji. Jsem v kontaktu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, o nástupci paní ministryně bych chtěl mít jasno příští týden," nastínil Fiala.

TOP 09 by chtěla o kandidátovi na uvolněnou funkci jednat v příštích dnech s premiérem i prezidentem Petrem Pavlem. „S nástupcem, který naváže na práci ministryně Langšádlové, vás seznámíme poté, co o něm rozhodne předsednictvo v příštím týdnu,“ prohlásila na tiskové konferenci Pekarová Adamová. Podle informací ČT by k tomu mělo dojít v úterý.

„Chci uklidnit i vědeckou komunitu, že přemýšlíme o jméně takového člověka, který se velmi dobře orientuje jak v akademické sféře, tak v samotném výzkumu, a tudíž se nebude muset dlouho rozkoukávat,“ uvedla Adamová.

„Já si také nemyslím, že má někdo prezentovat svoji práci na sociálních sítích tanečky,“ dodala Adamová. „Ale není možné zanedbávat mediální prezentaci, ostatně této vládě je právě velmi často vytýkáno, že komunikace není její silnou stránkou.“

Události: Helena Langšádlová podala demisi (zdroj: ČT24)

„Oceňuji práci paní ministryně, společně jsme připravili konkrétní návrhy, jak pomoci podpořit mladé lidi, studenty vysokých škol a mladé vědecké pracovníky při sladění rodinného a pracovního života – například změnami v oblasti čerpání rodičovského příspěvku. Zároveň oceňuji její přístup k oblasti vědy a výzkumu, tuto oblast pomohla stabilizovat z pohledu rozpočtů a připravila legislativní návrh pro další rozvoj této oblasti,“ nechal se slyšet šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). V souvislosti se spekulacemi o zákulisí odchodu Langšádlové doplnil, že s otázkou, zda jsou viditelní, či nikoliv, bojují ve svých stranách prakticky všichni členové vlády.

O plánu na změnu nevěděl vicepremiér za STAN Vít Rakušan. „Informace je pro mne nová, počkám na sdělení koaličních partnerů, do té doby věc nebudu komentovat,“ poznamenal. Také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) o rezignaci nevěděl. „Jsem překvapený, Helenku Langšádlovou mám osobně velmi rád, vážím si jí a je mi líto, že odchází. Včera (ve středu pozn. red,) byla vláda, kde kolegyně byla a vůbec nic nenaznačovalo tomu, že by měla odcházet,“ podivil se. „Argumenty, kdo je viditelný a neviditelný, mě zas tak úplně nedojímají, protože jsou resorty, kde je zájem medií každodenní – typicky třeba ministerstvo vnitra – a kde každodenní není, takže ten ministr je samozřejmě méně vidět. A neznamená to, že pracuje méně než ostatní, kteří jsou vidět, a to i negativně, jako třeba já,“ podotkl.

„S paní Langšádlovou jsme spolupracovali na několika úspěšných projektech, jako je rozvoj kvantových technologií a materiálů, který je klíčový pro technologický rozvoj Česka i pro zajištění bezpečnosti našich informací a dat. V této iniciativě musíme s dosavadním kabinetem paní Langšádlové pokračovat,“ uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Poukázal i na její iniciativy v oblasti boje proti dezinformacím.

Za spolupráci a práci ministryně poděkoval Langšádlové i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Helena přispěla k oživení české vědy, výzkumu a inovací a zlepšení jejich podmínek. Společně jsme také odvedli kus práce v boji proti cizím vlivům a dezinformacím,“ napsal na síti X.

„Helena Langšádlová dokázala ve skromných podmínkách ‚ministryně bez ministerstva‘ významně pokročit v řadě důležitých úkolů. Jí i jejímu týmu děkuji za konstruktivní dialog v oblastech, které z podstaty vyžadují součinnost MŠMT,“ napsal na síti X ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Zmínil návrh nového zákona o výzkumu nebo například vklad do novely vysokoškolského zákona.

Ministryni pochválil na sociální síti X i předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek, kde jí poděkoval za projekty v oblasti výzkumu.

Rektorka Univerzity Karlovy a předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková ve vysílání ČT24 prohlásila, že hodnotí působení Langšádlové velmi pozitivně. „Já si její práce velmi vážím. A můžu jmenovat konkrétní příklad věci, kterou významně posunula, a to je třeba, jak posouvat výsledky vědy směrem do praxe. Její kroky byly dobré, šly správným směrem,“ konstatovala rektorka. Je přesvědčená o tom, že Langšádlová pro vědu a vzdělávání udělala daleko více, podle ní tuto oblast dokázala vnímat plošně. „A je to názor mnoha rektorů a rektorek,“ dodala.

To potvrzuje i předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. „Velice rychle se zorientovala v dané problematice, což opravdu není jednoduchá záležitost. Musím říct, že ne vždy jsme měly úplně stejné názory, ale vždycky bylo velice snadné se s ní dohodnout. Měla velkou snahu udělat potřebné změny v různých legislativních normách a i v tomto případě se nám podařilo vždycky najít způsob dobré komunikace. Pro mě je to překvapení a musím říct, že z toho nemám radost,“ okomentovala odchod Langšádlové.

Ministryni chválí také Rada vysokých škol, s její prací byla spokojená a její odstoupení je pro radu překvapením. Langšádlová byla podle ní vstřícná a naslouchala názorům akademiků a vědců, řekl předseda Rady vysokých škol Tomáš Kašparovský. Zdůraznil, že Langšádlová vždy bojovala za rozpočet na vědu i pro vysoké školy.

Opozice považuje tento ministerský post za nadbytečný

První místopředseda opozičního hnutí ANO a stínový premiér Karel Havlíček považuje rezignaci ministryně za celkem logický krok. Domnívá se, že na počátku bylo nesmyslné rozšíření počtu ministrů ve vládě. „Co je na tom nejsmutnější, je to, že se to vytvořilo s ministryní, která neměla žádný velký politický vliv,“ poznamenal. Oblast podle Havlíčka mohl mít pod sebou premiér, který pro to měl i předpoklady jakožto osoba z akademického prostředí. Zároveň by mohl vytvořit větší tlak na dostatečné financování vědy.

Také SPD dlouhodobě tvrdí, že post je nadbytečný, stejně jako v případě ministrů pro evropské záležitosti a pro legislativu. „Nejenom v době ekonomické rozpočtové krize, kterou prožíváme nyní. Ale i kdyby tato krize nebyla, není důvod, aby tuto agendu zajišťovalo samostatné ministerstvo s rozsáhlým administrativním aparátem. Tuto oblast může spravovat efektivně ministerstvo školství, čímž by se ušetřily nemalé náklady,“ konstatovala mluvčí hnutí Barbora Šťastná. Ministryně ale působí při Úřadu vlády, nemá samostatné ministerstvo.

Výsledky Langšádlové je podle SPD těžké komentovat. „Za téměř tři roky jsme nezaznamenali žádný významný návrh legislativní ani jiný, který by zásadním způsobem zlepšoval situaci v české vědě. Navíc paní ministryně nebyla odbornicí v oblasti, ani v ní neměla sebemenší praxi,“ dodala Šťastná.

Bývalý náměstek ministra školství Petr Pavlík (SOCDEM) považuje za zřejmé, že ministryně byla k rezignaci dotlačena. „Protože byla naprosto neviditelná, navíc pro vědu dělala minimum. To platí pro celou vládu. Vzdělávání a vědu má v ústech pouze před volbami a ve chvíli, kdy se sestavuje programové prohlášení,“ uvedl na tiskové konferenci.