Vláda hodnotí stávku odborů jako nátlakovou a konfrontační. Opozice vyzvala kabinet k demisi

Události: Reakce na stávku odborářů (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) již oznámil, že vláda je připravena s odborářskými předáky jednat, ale ne pod tlakem, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) považuje postup odborů za nátlakové a konfrontační. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se pro schůzku odborových předáků a lídrů koalice nenajde termín do jednání tripartity. Podle opozičních lídrů by vláda měla okamžitě odstoupit.

Odbory v pondělí protestovaly proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, ale také proti drahým energiím, vysoké inflaci či nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

„Sociální dialog není to, že se sejdete ve stejné místnosti, ale to, že hledáte společně cestu a kompromisy, které by pomohly všem,“ sdělil šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něho je důvodem k podpoře protestů „mystifikace a extrémně špatný přístup k lidem“ ze strany vlády. V případě, že kabinet nebude chtít jednat, jsou odbory připravené v protestních akcích pokračovat.

Členové vlády naopak opakují, že s odboráři jednají. Premiér Fiala již v pondělí ráno uvedl, že vláda je připravena s předáky dál jednat, ale ne pod tlakem. Zopakoval, že ozdravení financí i reforma penzí jsou nutné a kabinet z nich neustoupí. Zmínil, že tripartita by měla podle plánu zasednout příští týden. Podle odborářů se přijatý konsolidační balíček dá změnit a nutné je upravit nastavení daní. 

„Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry. Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ řekl Fiala. Za stávkou ve školství a dalšími demonstracemi vidí snahu odborářských předáků zviditelnit se. „Jako rukojmí drží celou zemi a její zdravou budoucnost,“ prohlásil ministerský předseda.

„Myslím, že obavy lidí a třeba i obavy učitelské veřejnosti o to, jak se budou vyvíjet změny ve školství, byly opravdu zneužity odborovými předáky,“ řekl premiér. Odbory podle něj neříkají pravdu. „Neustále s nimi jednáme, ale oni se domluvit nechtějí. A to je ten problém. Nezastupují zaměstnance, zastupují svoje zájmy a hájí politiku opozičních stran,“ dodal. Ujistil, že s těmi, kdo mají obavy o budoucnost, je připraven jednat.

Stanjura odmítl konfrontační jednání odborů

Ministr financí Stanjura jednání odborářů považuje za nátlakové a konfrontační. Není možné plošně přidávat peníze pro školství, zdravotnictví a důchody bez toho, že se zajistí efektivní fungování těchto oblastí, uvedl během pondělí na síti X.

„Nikomu se nelíbí platit víc za elektřinu či potraviny, nebo že rostou pomaleji platy či důchody. A každý má už 34 let svobodné právo svou nespokojenost veřejně projevit. Odmítám ale nátlakové a konfrontační jednání odborů, jejichž postoje se prolínají se sněmovní opozicí,“ doplnil Stanjura.

Podle ministra se bez důchodové reformy a vládního úsporného balíčku nepodaří dát do pořádku české veřejné finance ani zastavit rychlý růst cen. „Žádná bezbolestná řešení v podobě plošného přilévání desítek miliard do školství, zdravotnictví či důchodového systému bez zajištění jejich efektivního fungování neexistují. Nesmíme přistupovat na hru 'pojďme se mít všichni lépe, než co si můžeme dovolit, ať to zaplatí ti po nás',“ zdůraznil Stanjura. 

Jurečka navrhl odborářům setkání

Vicepremiér a lidovecký ministr práce Jurečka nevidí prostor pro celkovou revizi vládního ozdravného balíčku, jak požadují odboráři. Nemyslí si, že by se do jednání tripartity našel ještě termín pro jednání lídrů koalice s odborovými předáky. 

„Že by se dělala nějaké korekce ozdravného balíčku, já pro to prostor nevidím. Paušálně říct, že bychom balíček revidovali, tak to určitě nelze,“ řekl Jurečka. Do budoucna nevyloučil případné úpravy v nastavení parametrů podle připomínek a poznatků z praxe.

„Došlo k celé řadě úprav. Zvýšení sazby pro zdanění právnických osob, pro výše příjmové skupiny fyzických osob, došlo ke zdanění nadnárodních společností doměřovací daní. Pokud přijde někdo, že chce nějaké kroky k lepšímu a vyššímu výběru daní, určitě jsme tomu otevření,“ uvedl ministr.

Marian Jurečka
Zdroj: ČT24

Ministr práce, stejně jako Fiala, sdělil, že se sejde tripartita. „Myslím si, že do 4. prosince s ohledem na diáře jednotlivých členů vlády a na to, že prostě jsou tady plánované zahraniční cesty, už termín jednání s předáky v tomto týdnu nenajdeme. Pak si myslím, že během prosince je prostor se sejít a říct si, co je možné ještě realizovat a o čem je možné diskutovat,“ řekl Jurečka.

Není na místě přilévat olej do ohně, tvrdí Bartoš

Šéf resortu pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) mimo jiné řekl, že v situaci, kdy má česká ekonomika problémy a vláda musí dělat nepopulární opatření, není na místě žádné ze stran přilévat olej do ohně. Rovněž vysvětlil, že se zástupci odborů dříve již několikrát jednal, a to třeba ohledně konsolidačního balíčku.

„Tehdy polovina z těch požadavků, co se týče zaměstnaneckých benefitů, kde bylo v původním návrhu zrušení osvobození od daní nebo úlev v plné míře, tak nakonec ty požadavky odborů byly uspokojeny. Není to jednoduchá situace a věřím, že dialog bude pokračovat. Cílem je řešit situaci, kterou zažívají všichni občané, a nejen zaměstnanci v jednotlivých oborech,“ zmínil Bartoš.  

Hrad: Řešení lze najít jen jednáním

Stávka je legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, řešení ale lze najít jen u jednacího stolu a na k tomu příslušných fórech. Uvedla to Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu.

„Prezident bude sledovat vývoj stávky a následně reakce vlády a odborů. Stávka je legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, ale řešení může přijít jen u jednacího stolu a na fórech, které se při řešení sporu nabízejí, například jednání tripartity,“ poznamenala Pfeiferová.

Vláda by měla odstoupit, tvrdí Babiš

Babiš prohlásil, že vláda by měla okamžitě odstoupit. Novinářům rovněž řekl, že premiér Fiala nekomunikuje a zemi škodí. Protesty jsou podle Babiše výsledkem toho, že kabinet nezvládl inflaci, způsobil zvýšení cen elektřiny a odehnal ze země investory.

Fiala straší veřejnost rozvratem veřejných financí a není schopen komunikovat se sociálními partnery nebo řídit kabinet, dodal šéf hnutí ANO. Podle něho se jeho strana protestů neúčastní. „Pokud je někde nějaká naše poslankyně, je to bez našeho vědomí,“ řekl Babiš. V úterý chce hnutí situaci komentovat v Poslanecké sněmovně.

K možné spolupráci ANO s odbory při naplňování jejich požadavků se Babiš nevyjádřil. Premiér od něho sklidil kritiku také za přístup k odborářům. „Každý by čekal, že vystoupí a bude situaci smířlivě řešit,“ konstatoval Babiš. Dodal, že namísto toho vystupuje předseda vlády arogantně, výsměšně a protesty dehonestoval.

Okamura: Vláda opakuje chyby

Demisi kabinetu žádá i opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Jeho předseda Tomio Okamura oznámil, že strana společně s ním protesty a stávku plně podporuje. „Je třeba Fialově vládě ukázat, že skutečně velká část země je proti jejich cestě do katastrofy. A argumenty vládních činitelů? Ty přece žádné fakticky nejsou – pokud jako argument neberete fakt, že oni zřejmě skutečně nechápou, jakých zločinů proti ekonomice a své zemi se svým jednáním dopouští,“ řekl lídr.

Vláda podle něj opakuje dávno vyzkoušené chyby z doby vlády Petra Nečase (ODS). „Fiala a jeho ministři nejsou schopní vést Česko a měli by podle mého názoru podat demisi,“ dodal Okamura.

Vládní sliby

„Konsolidační balíček, proti kterému byl většina demonstrací namířena, respektive to je ta rétorika, kterou odboráři hlavně používali, je věc, kterou jsme slíbili ve volbách – uzdravení veřejných financí je něco, co jsme slíbili, a toto je konkrétní plnění toho slibu,“ hájil kroky vlády v pondělní 90' ČT24 místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel. Důvod pro odstoupení vlády nevidí.

Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (za ANO) upozornila, že vláda také slibovala, že nebude zvyšovat daně. „Lup ho, daně se zvyšovaly. Nebudeme sahat na valorizaci penzí – lup ho, samozřejmě to vláda nedodržuje,“ kritizovala. Kabinet tak podle ní nedodržuje nic z toho, co slíbil ve volbách. „Takže podle mě se vláda vůbec nemůže divit, že to dospělo tam, kam to dospělo,“ podotkla.

Dostálová očekávala, že se premiér bude snažit situaci ve společnosti uklidnit. „A že se bude snažit vyzvat aktéry ke společnému jednání, protože těm aktérům se třeba ani nelíbí, že jednají jenom s jednotlivými ministry, každý jim slibuje něco jiného. Oni by očekávali, že budou jednat přímo s premiérem nebo pětikoalicí jako takovou, protože by byli opravdu rádi, aby vláda těm slibům dostála,“ řekla. Havel zopakoval, že debata o balíčku byla důkladná. „A byla to i debata s odbory a těch setkání s odbory počítám, tuším, šest,“ poznamenal.

90’ ČT24: Den odborových protestů proti vládním opatřením (zdroj: ČT24)