Mobilní volební jednotky či korespondenční volba. Politolog a sociolog hledali varianty pro dobu pandemie

OVM: Jak volit v době koronavirové (zdroj: ČT24)

Zkoušet celostátně korespondenční volbu či volbu elektronickou tři měsíce před krajskými a senátnimi volbami by byl velký hazard. Je však možno zkusit například mobilní volební jednotky, jejichž členové by byli chráněni před nákazou koronavirem a umožnily by volit i lidem v karanténě, uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM) politolog a rektor Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma. Sociolog PAQ Research a Institutu sociologických studií FSV UK Daniel Prokop pak připomněl dosavadní odpor některých politických stran před zavedením možností korespondenční volby v Česku.

K tomu, aby v říjnových krajských a senátních volbách mohli hlasovat i lidé v karanténě kvůli koronaviru, je podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) třeba změna zákona. Parlament by ji mohl projednat v srpnu či v září ve zrychleném režimu. Uvedl to v neděli v Partii televize Prima. V úterý chce na ministerstvu probrat možná řešení se zástupci parlamentních stran.

„Ať uděláme cokoli, tak to bude muset znamenat změnu volebního zákona,“ uvedl Hamáček. Senát ve středu vyzval vládu, aby nalezla řešení v rámci platných zákonných pravidel.

Ministr ale uvedl, že bude třeba upravit ustanovení zákona, podle něhož lidé v karanténě kvůli zdravotnímu stavu nemohou hlasovat. Zákaz volit by měl zůstat zachován například pro pacienty s otevřenou tuberkulózou.

  • Možnost korespondenčního hlasování má většina států v Evropě, výjimkou je vedle Česka Chorvatsko, Řecko, Malta, Kypr a Bulharsko.
  • Volby do krajských zastupitelstev se mají uskutečnit 2. a 3. října společně s prvním kolem voleb do třetiny Senátu.

Daniel Prokop v pořadu OVM uvedl, že možnost korespondenční volby se odkládá již od roku 2004. I současný návrh zákona, který je ve sněmovně, pak počítá s jejím zavedením pro hlasování v zahraničí, ale ne v Česku. 

Prokop zároveň považuje obavy ANO či ČSSD (protože by to podle zkušeností ze zahraničí spíše nahrávalo jiným typům stran) z korespondenční volby za nadhodnocené. Osobně je pak proti možnosti elektronického hlasování, kde je značná možnost zneužití. 

Jaké jsou varianty voleb v době koronavirové

Michal Klíma řekl, že nyní je potřeba ad hoc vymyslet mechanismy (voleb), které by bylo možno uskutečnit již letos a s co nejmenším zdravotním rizikem. Za hlavní pak považuje být připraven na rok 2021, kdy se mají v Česku uskutečnit parlamentní volby.

Korespondenční volbu (ať už v jen v cizině či také v Česku) považuje za jednu z funkčních metod. Jako další vidí již zmíněné volební jednotky či třeba možnost zástupného hlasování v rámci rodiny. Dodal, že je možnost se poučit, jak podobné situace –⁠ volby v době koronaviru –⁠ řešili v Chorvatsku, Polsku či ve Francii.  

Kvůli šíření koronavirové nákazy byly již letos odloženy různé typy voleb v 67 zemích světa.