Ministerstvo práce chce, aby uprchlíci do dvou měsíců žádali o dávky už jen elektronicky

Žádosti o humanitární dávky od uprchlíků z Ukrajiny by úřady práce měly do dvou měsíců podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vyřizovat jen elektronicky. Pomoci má možnost získání mobilního klíče prostřednictvím poboček České pošty a kontaktních bodů CzechPoint. Čtyři pracoviště fungují od středy v Pražské tržnici v Holešovicích. Mobilní klíč si tam zatím zřídilo přes tři sta lidí. V nejbližších dnech by se měla aktivita rozšířit po celém Česku. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) během své návštěvy v Německu apeloval na to, aby vznikl jednotný evropský registrační systém pro uprchlíky.

Elektronické žádosti mají odstranit fronty, které se nyní před úřady práce (ÚP) tvoří. Ředitel krajské pobočky ÚP v Praze Jan Tvrdek uvedl, že díky zavedení možnosti zřídit si na čtyřech přepážkách České pošty v Pražské tržnici mobilní klíč eGovernmentu pomohlo k tomu, že jsou místní úřady práce v tomto týdnu schopny odbavovat klienty v běžném čase. „Jenom Praha za duben odbavila přes šedesát tisíc dávek, jenom těch humanitárních dávek pro uprchlíky je 36 tisíc,“ řekl.

MPSV zřídilo dvě aplikace, jedna slouží pro podávání žádosti o solidární dávky pro lidi, kteří ubytovávají běžence z Ukrajiny, druhá je pro uprchlíky a žádosti o humanitární příspěvek.

Spuštění těchto aplikací pomohlo podle náměstka sekce informačních technologií na MPSV Karla Trpkoše k tomu, že 120 až 150 pracovníků úřadů práce nemusí zůstávat v práci přesčas. Doplnil, že úředníci musejí kvůli novým dávkám odbavit dvanáctkrát více práce než za běžného stavu.

Celý proces trvá pár minut

„Pokud mají (klienti) staženou aplikaci a všechny údaje zadali, celý proces trvá tři až čtyři minuty. Ale většinou chodí s tím, že ji nemají úplně staženou, nebo se tam vyskytne jiný problém,“ řekl pracovník CzechPoint na pobočce České pošty v Pražské tržnici Pavel Kaňok. Doplnil, že uprchlíkům pomáhají i tyto potíže řešit.

Humanitární dávka se vyplácí od 21. března. Uprchlíci mohou získat pět tisíc korun na pokrytí základních potřeb a potřebného vybavení pro začátek života v Česku. Podporu získají za měsíc, ve kterém obdrželi vízum k ochraně. V případě potřeby ji mohou pobírat ještě pět měsíců. Speciální vízum úřady podle dat ministerstva vnitra k čtvrtku udělili asi 316 tisícům uprchlíků.

Odbory nabídnou členství ukrajinským pracovníkům

Odborové organizace budou nabízet členství v odborech pracovníkům z Ukrajiny. Odboráři také žádají po ministerstvu práce posílení kontrol zaměstnávání příchozích a překlad pracovní legislativy do ukrajinštiny. Novinářům to na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) řekl její dosavadní předák Josef Středula. Odbory na jednání tripartity žádaly, aby uprchlíkům nemohly práci zajišťovat agentury práce. Příchozí z Ukrajiny s vízem ke strpění či k dočasné ochraně mohou v Česku pracovat bez překážek, pracovní povolení nepotřebují.

„Žádáme, aby nebyly žádné rozdíly mezi českými, ukrajinskými a jinými zaměstnanci. Pokusíme se jim nabídnout i členství v odborech, samozřejmě. To první ale je, aby měli ukrajinští pracovníci důstojný přístup,“ uvedl na sjezdu Středula. Podle něj je nutné posílení kontrol a personálu inspekce práce. „Dodržování bez kontroly nebude fungovat,“ míní předák.

Ministerstvo vnitra dosud vydalo lidem z Ukrajiny přes 316 tisíc víz k ochraně. Zhruba dvě pětiny dostaly děti, tři čtvrtiny dospělých tvoří ženy. Podle statistik úřadu práce podniky a instituce v Česku zaměstnávaly na konci února 86 870 Ukrajinek a 122 788 Ukrajinců. Na konci března mělo v Česku zaměstnání 101 714 žen a 136 310 mužů z Ukrajiny. V březnu tak meziměsíčně počet ukrajinských sil vzrostl téměř o 28 400. Zaměstnavatelé mají na nahlášení přijatých 30 dnů.

Kolik lidí z Ukrajiny je nyní v odborech, Středula neupřesnil. Řekl, že ve svazech ČMKOS pracovníci z ciziny jsou. „Zapojují se, není to nic masového,“ uvedl odborový předák.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně řekl, že se na zaměstnávání lidí z Ukrajiny inspekce práce zaměří. Šéf resortu pohrozil sankcemi za nerovné zacházení. Podle vládní strategie ke zvládnutí integrace příchozích by se inspektoráty práce měly posílit o pětačtyřicet míst.

Ubytovací kapacity pro uprchlíky se rozrostou

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) od obcí a krajů přijalo už čtrnáct žádostí za 18,4 milionu korun o dotace na rozšíření ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Dalších třiatřicet žádostí mají zájemci o podporu rozpracovaných v internetové aplikaci, řekl Vilém Frček z oddělení komunikace MMR. V programu Ukrajina – rozšíření veřejných ubytovacích kapacit je přitom připraveno 900 milionů korun. Na podání žádosti mají obce, kraje a jejich organizace čas do 31. května.

Na opravu a vznik obecních nebo krajských bytů úřad poskytne dotaci nejvýše 120 tisíc korun na osobu. Týkat se bude bytů, které dříve nebyly technicky uzpůsobené k ubytování lidí. Na opravu ubytoven obce a kraje mohou čerpat maximálně 40 tisíc korun na osobu. MMR zároveň stanoví minimální standard vybavenosti, aby se vždy jednalo o důstojné ubytování. Výdaje resort proplatí zpětně od 24. února, kdy Rusko zahájilo vpád na Ukrajinu.

Peníze z dotací slouží k pokrytí 85 procent nákladů, zbývajících 15 procent mají zajistit žadatelé. Na vybavení může připadnout pětina sumy. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dříve novinářům řekl, že podle požadavků krajů by bylo potřeba pro uprchlíky asi 50 tisíc ubytovacích míst.

MMR je v případě potřeby připraveno poskytnout dotace i na pořízení mobilních či montovaných domů, označilo to za „záložní variantu a nouzové řešení“. Část výdajů na dotace by Česká republika mohla získat od Evropské unie. O unijní podpoře by podle členů vlády mohlo být jasno do konce května. Bartoš dříve také uvedl, že po skončení uprchlické krize budou takto opravené a vzniklé byty sloužit k posílení fondu bydlení.  

České předsednictví určil Putin

Za klíčový nástroj zvládání přílivu válečných běženců z Ukrajiny považuje ministr vnitra Rakušan jednotný evropský registrační systém. „Ten zatím neexistuje a hrozí tady riziko duplicit registrací, že se někdo zaregistruje ve dvou zemích třeba jenom kvůli tomu, aby mohl konzumovat sociální výhody,“ řekl český ministr.

„Samozřejmě, 99 procent lidí, kteří sem přicházejí, jsou poctiví, ale musíme umět reagovat na to, kdyby někdo chtěl systém zneužít,“ vysvětlil. „Za druhé, my potřebujeme mít reálný přehled, kdo a kde v danou chvíli v Evropě skutečně je. A pokud nefunguje jednotný evropský systém registrací, což zatím nefunguje, tak je to velmi složité,“ dodal. 

Rakušan je na návštěvě Německa a v Berlíně při jednání se svou německou kolegyní Nancy Faeserovou apeloval právě na co nejrychlejší zavedení jednotného evropského registračního systému. Se spolkovou ministryní vnitra hovořil i o tom, jak by se EU měla připravit na další možné humanitární vyhrocení konfliktu na Ukrajině. Podle Rakušana je jasné, jaké bude téma nadcházejícího českého předsednictví Evropské unii, určil ho údajně ruský prezident Vladimir Putin invazí na Ukrajinu. 

Tématem Rakušanovy dvoudenní návštěvy Německa, která v pátek končí, byla i otázka finanční podpory od Unie členským zemím, které jsou přílivem uprchlíků nejvíce postiženy. „Požádal jsem Německo jako důležitého partnera a v tomto případě i spojence o podporu finančních nároků na evropské úrovni těch nejpostiženějších zemí, to znamená, aby ta pomoc byla reálná a byla poměrně brzy,“ řekl.

Desetimilionové Česko dosud lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu udělilo přes 316 tisíc speciálních víz. Německo, které má 83 milionů obyvatel, přijalo na 389 tisíc ukrajinských uprchlíků. Mezi další cílové země Ukrajinců patří Polsko nebo Slovensko.