Kramolín nesouhlasí s umístěním romských uprchlíků z Ukrajiny v tamní armádní ubytovně

Kramolín na Třebíčsku je proti umístění romských uprchlíků z Ukrajiny do tamní armádní ubytovny, kde je místo pro 45 lidí. Po jednání zástupců kraje a policie s tamními zastupiteli a občany zaslala obec Národnímu asistenčnímu centru pro pomoc Ukrajině nesouhlasné stanovisko k využití ubytovny pro zvláště zranitelné skupiny osob.

Kapacity pro nouzové ubytování romských uprchlíků na Vysočině podle kraje vytipovala ministerstva vnitra a obrany. „Krajské asistenční centrum v Jihlavě tedy nyní nerozhoduje, kdo i kdy zde bude konkrétně ubytován. Podle našich informací bude kompletní provoz těchto zařízení řešit přímo ministerstvo vnitra prostřednictvím Správy uprchlických zařízení,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Setkání v Kramolíně se zúčastnil náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Diskuse byla podle něj věcná. „Požádali nás, že by chtěli vyjádřit nespokojenost a nesouhlas,“ řekl. Pokud uprchlíci do Kramolína přijdou, kraj podle něj žádá, aby pro ně byla zajištěná například i strava, vzdělávání dětí a sociální pracovníci. Krajské policejní ředitelství je podle kraje připravené v případě potřeby posílit ostrahu obce.

Také podle kramolínského starosty Jaroslava Žáka (KDU-ČSL) bylo setkání klidné. „Zatím tady nikdo není a nikdo neví, jestli sem vůbec kdo přijde,“ řekl k využití armádní ubytovny pro uprchlíky. Podotkl, že se o umístění uprchlíků do tohoto objektu už mluvilo několikrát.

Ubytovna je v těsné blízkosti obce, kde žije podle posledního sčítání 125 lidí, je ale navštěvovanou turistickou lokalitou. Proto bude podle kraje nezbytné, aby v případě ubytování uprchlíků zajistila příslušná ministerstva monitoring veřejného pořádku a intenzivní sociální práci.

„Což nám bylo při úvodní komunikaci s ministerstvem vnitra přislíbeno. Předpokládáme pravidelnou proaktivní komunikaci nejen se samosprávou kraje, ale především se samosprávou obce a obcí s rozšířenou působností,“ uvedl hejtman. Ubytovnu v Kramolíně si prohlédne příští týden.

Ministerstvo ještě státní objekty nevybralo

O využití vytipovaných státních objektů pro ubytování příchozích Romů z Ukrajiny by mělo být podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) definitivně rozhodnuto do konce týdne.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vytipoval 21 nemovitostí, ne všechny jsou však podle Rakušanova úterního vyjádření vhodné. Tři lze podle ministra využít po souhlasu regionálních politických autorit. Zmínil, že se objekty nacházejí mimo jiné v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina. Přesná místa chce ministerstvo zveřejnit, až uzavře smlouvy.