TÉMA

CzechPoint

Vnitro zastavilo zakázku na modernizaci CzechPointů, Rakušan kvůli ní nařídil kontrolu

Ministerstvo vnitra zastavilo zakázku na modernizaci projektu CzechPoint za desítky milionů korun. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) rozhodnutí zdůvodnil tím, že Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nedokázala zakázku splnit. V agentuře kvůli tomu nařídil mimořádnou kontrolu, napsal v pondělí web Neovlivní.cz.
13. 2. 2023|

Žádosti o pětitisícový příspěvek budou moci rodiče posílat on-line od pondělí

Úřady práce zatím vyplatily více než 237 tisíc nových příspěvků na děti. Pět tisíc korun má rodinám pomoci zvládnout rostoucí inflaci. Domácnosti, které pobírají přídavky, dostávají pětitisícovou dávku automaticky. Ostatní o ni budou muset požádat, a to například prostřednictvím on-line formuláře. Příjem žádostí začne v pondělí.
12. 8. 2022|

Důchody kvůli inflaci vzrostou, potvrdila vláda. Zákon o příspěvku na dítě odložila

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září znovu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun, schválil ve středu kabinet Petra Fialy (ODS). Ten měl na programu i návrh na jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě do osmnácti let, nakonec ho ale odložil. Projednávat ho ministři budou až příští týden spolu s novelou o podpoře zkrácených úvazků a státní sociální podpoře.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 20:03|

Pětitisícový příspěvek by měl být pro děti, kterým do srpna nebude 18 let. Vyplácení se může opakovat

Příspěvek pět tisíc korun by měl stát vyplatit na děti, kterým letos 1. srpna nebude ještě 18 let. Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by dávku dostat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče s loňským příjmem do milionu hrubého o ni budou muset požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v CzechPointech. U zaměstnaných se bude příjem zjišťovat ze základu pro odvody a u živnostníků a podnikatelů z daňových přiznání. Při dalším zdražování by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku ještě zopakovat. Vyplývá to z návrhu zákona, který připravilo ministerstvo práce.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 23:07|

Ministerstvo práce chce, aby uprchlíci do dvou měsíců žádali o dávky už jen elektronicky

Žádosti o humanitární dávky od uprchlíků z Ukrajiny by úřady práce měly do dvou měsíců podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vyřizovat jen elektronicky. Pomoci má možnost získání mobilního klíče prostřednictvím poboček České pošty a kontaktních bodů CzechPoint. Čtyři pracoviště fungují od středy v Pražské tržnici v Holešovicích. Mobilní klíč si tam zatím zřídilo přes tři sta lidí. V nejbližších dnech by se měla aktivita rozšířit po celém Česku. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) během své návštěvy v Německu apeloval na to, aby vznikl jednotný evropský registrační systém pro uprchlíky.
29. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 17:16|