Hospitalizovaných s koronavirem je nejméně od konce ledna

V sobotu přibylo v Česku 4567 potvrzených případů nemoci covid-19, což bylo téměř o pětinu méně než před týdnem. Testy odhalily také 825 reinfekcí. Dál klesal také počet hospitalizovaných nakažených koronavirem. V sobotu jich bylo 2116, což bylo nejméně od konce ledna. Znovu se však snížilo i množství provedených testů, takže vzrostl podíl pozitivně testovaných.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Oproti minulému týdnu se počet lidí s nákazou v nemocnicích snížil zhruba o čtvrtinu. Ve vážném stavu je 175 pacientů, což je také skoro o pětadvacet procent méně než předchozí sobotu. Klesá rovněž počet zemřelých. Za posledních sedm dní ministerstvo zaznamenalo 250 úmrtí, což bylo oproti předešlému týdnu o sedmadvacet procent méně.

Denní počty nově potvrzených případů klesají postupně od začátku února. Stejně se snižuje i takzvané incidenční číslo, tedy počet nových případů za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel. K neděli kleslo v Česku ze sobotních 523 případů na 514. Incidenční číslo se drží na nejnižší úrovni od 12. ledna.

S počty nově potvrzených případů nákazy se od začátku února snižují i počty testovaných. V sobotu bylo provedeno asi 15 700 PCR testů a 2800 antigenních. To bylo dohromady o devětadvacet procent méně než před týdnem.

Podíl pozitivně testovaných roste

Podíl pozitivních proto navzdory klesajícímu množství potvrzených nákaz ve všech kategoriích testů stoupl. V nejpočetnější kategorii preventivních a plošných testů vzrostl podíl pozitivně testovaných z 18,14 procenta za předchozí sobotu na 20,65 procenta.

V posledních týdnech se postupně snižuje množství lidí, kteří se proti covidu-19 nechávají očkovat. V sobotu bylo podáno pouze 711 dávek vakcín, tedy asi o tři pětiny méně než před týdnem.

V Česku laboratoře od začátku března 2020 zaznamenaly celkem 3,63 milionu potvrzených případů covidu-19. Zemřelo 38 915 lidí. Plně naočkováno bylo 6,85 milionu lidí. Více než čtyři miliony z nich dostaly také posilující dávku očkování.