Epidemie covidu v Česku dál zpomaluje. Počet nakažených klesl i v Německu

V pondělí přibylo v Česku 6553 potvrzených případů nákazy, o čtvrtinu méně než před týdnem. Podobně klesl i počet podezření na opakovanou nákazu, kterých laboratoře odhalily 1275. Méně se ale také testovalo, nadále klesá incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 370 nakažených. Počty nakažených nadále klesají i v Německu. Čeští podnikatelé mohou od úterý žádat o pomoc z programu COVID 2022. Čína rozšířila uzávěru Šanghaje kvůli rostoucímu počtu nakažených na celé město.

V nemocnici je s koronavirem 1641 pacientů. Proti neděli je to sice nárůst zhruba o sto hospitalizovaných, v mezitýdenním srovnání jde ale o pokles zhruba o pět set pacientů. V těžkém stavu je 92 lidí, asi o dvacet méně než před týdnem, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Laboratoře v pondělí provedly 28 tisíc testů, zájem však dlouhodobě klesá. Na začátku minulého týdne se nechalo testovat téměř 36 tisíc lidí. U všech třech typů testů se také snížila pozitivita. V případě nejčastějších preventivních testů byla v pondělí pozitivní zhruba pětina vzorků.

Nejnižší incidence v Libereckém kraji

Incidenční číslo kleslo ve všech krajích Česka. Nejvyšší zůstává v Praze, kde bylo za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel 527 případů nákazy. Naopak nejnižší incidence je v Libereckém kraji, a to 250. Nižší hodnotu než 300 má incidenční číslo také v Karlovarském a nově i v Moravskoslezském kraji.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, laboratoře potvrdily téměř 3,84 milionu případů nákazy. S covidem dosud v zemi zemřelo 39 755 lidí. Na pondělí zatím připadá osm úmrtí, při dalších aktualizacích ale obvykle údaje z posledních dní rostou.

Očkovat se v pondělí nechalo zhruba 2100 lidí. V mezitýdenním srovnání je to pokles o čtvrtinu. Většina lidí si přišla pro třetí posilující dávku, dostalo ji více než 1700 zájemců.

Podnikatelé mohou žádat o příspěvek

Podnikatelé z vybraných odvětví zasažení protiepidemickými opatřeními mohou od úterních 09:00 žádat o příspěvek 500 korun na zaměstnance a den omezení z programu COVID 2022. Nárok na náhrady mají živnostníci a firmy, kterým za rozhodné období v porovnání se stejnými měsíci roku 2019, případně přelomu roku 2019 a 2020, klesl obrat alespoň o 50 procent. Zájemci o podporu mají na podání žádosti čas do 12. května. V programu je na pomoc připraveno 1,75 miliardy korun.

Žádosti přijímá ministerstvo průmyslu a obchodu, které dotační titul připravilo, prostřednictvím svého on-line informačního systému

Uzávěra se v Šanghaji rozšířila na celé město

Čínské úřady v úterý kvůli šíření koronaviru rozšířily uzávěru na celou Šanghaj, tedy na všech jejích 26 milionů obyvatel. Podle původního záměru se měla uzavírat vždy jenom polovina města.

V celé oblasti roste počet pozitivních případů, za pondělí jich bylo přes 13 tisíc, o den dříve to bylo 9 tisíc. Čína prosazuje v boji proti epidemii covidu-19 politiku nulové tolerance, takže kvůli několika případům zavírá celá města, Šanghaj je z nich zatím největší. 

Podle stanice BBC lidé nesmějí vycházet z bytů, a to ani na nákup nezbytného zboží. Množí se zprávy o potížích při objednávání jídla a vody, protože se nedostává zásob ani personálu. 

V Číně bylo sice naočkováno 90 procent lidí, ale domácí vakcínou, která se považuje za méně účinnou než vakcíny typu mRNA používané na Západě nebo v Hongkongu a Macau. Malou proočkovanost má Čína mezi lidmi staršími 80 let, v níž si nechala vakcínu dát asi polovina lidí.

Počet nakažených klesá i v Německu

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 180 397 nakažených koronavirem. Sedmidenní incidence klesla na hodnotu 1394. Ještě před týdnem činila tato hodnota 1703,3, informovala agentura DPA s odvoláním na data Institutu Roberta Kocha (RKI).

DPA upozornila, že při posuzování čísel je třeba zohlednit skutečnost, že některé spolkové země o víkendu nezveřejňují údaje o nakažených nebo nehlásí úplná data. Dodatečně oznámená čísla se pak projevují v následujících dnech.

Odborníci rovněž předpokládají, že velký počet případů infekce zůstává kvůli omezeným kapacitám testování a trasování nezachycen. Ne každý, kdo má příznaky onemocnění covid-19, si nechá udělat PCR test.

V Německu, které má kolem 83 milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u 21,8 milionu lidí. Na 130 368 osob nákaze podlehlo, z toho 316 za poslední den. Před týdnem ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo 307 lidí.

V Německu v sobotu skončila rozsáhlá plošná karanténní omezení. Až na výjimky už neplatí karanténní nařízení a skončily i roušky v obchodech. Výjimkou jsou Hamburk a Meklenbursko-Přední Pomořansko, které se prohlásily za ohniska infekce.

V Jihoafrické republice skončil nouzový stav

V Jihoafrické republice v úterý skončil nouzový stav zavedený před dvěma roky kvůli epidemii covidu-19. Vláda současně zrušila většinu pandemických opatření, informuje agentura AP.

Vedení země tak reagovalo na pokles počtu případů nákazy. Opozice nouzový stav již delší dobu kritizovala. „Pandemie sice neskončila a virus je stále mezi námi, nynější podmínky si ale nevyžadují pokračování celostátního stavu nouze,“ uvedl v pondělí večer prezident Cyril Ramaphosa. 

Na základě nouzového stavu vláda mohla zavést některá silná omezení jako zákaz nočního vycházení či zákaz prodeje alkoholu. S koncem nouzového stavu vláda zrušila většinu pandemických opatření. V platnosti ale zůstává povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech či povinnost pro cestující ze zahraničí prokázat se potvrzením o dokončeném očkování či negativním testu. 

Počty nakažených v zemi klesají. JAR je ale africkou zemí s největším počtem potvrzených případů koronavirové nákazy. Od začátku epidemie se v šedesátimilionové zemi prokázalo 3,7 milionu případů. Nakažených zemřelo přes 100 tisíc.