Prymula: Je třeba řešit očkování uprchlíků, s dalšími dávkami proti covidu bych počkal na novou generaci vakcín

Interview ČT24: Epidemiolog Roman Prymula o uprchlících i covidu (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr zdravotnictví, epidemiolog a vakcinolog Roman Prymula v Interview ČT24 řekl, že není možné tvářit se, že vlna válečných uprchlíků z Ukrajiny české zdravotnictví nijak neovlivní. Promluvil i o problematice (pře)očkování ukrajinských dětí či o covidu, který dle jeho slov v Česku aktuálně „formálně neexistuje, ale reálně běží na pozadí“ dál.

„Nemůžeme strkat hlavu do písku a říkat, že se nic neděje. Přišlo sem tolik dětí, že to vydá za dva ročníky (narozených). Je třeba zátěž rozdělit mezi pediatry a lékaře pro dospělé,“ říká Prymula, podle něhož nápor běženců český zdravotnický systém jistě pocítí.

Zmínil, že pokud vezmeme jako horní hranici půl milionu příchozích, minimálně polovinu tohoto počtu budou tvořit děti. „Naše pediatrie je (už teď) ve svízelné personální situaci, tato zátěž problém prohloubí,“ upozornil.

Podle něj by tak Česko mělo hledat způsob, jak využít a zapojit uprchlíky z řad zdravotníků. Možné by prý bylo v některých zařízeních přidat „ukrajinský komponent“. Tento případný paralelní systém by měl ale podle Prymuly být jen dočasným řešením.

Řeší se (pře)očkování uprchlíků

Otevřela se podle něj už i otázka toho, jak řešit (pře)očkování příchozích proti různým infekčním nemocem. Řada Ukrajinců totiž přijela bez očkovacích průkazů, někteří nejsou očkovaní vůbec.

„Teď riziko není až takové, protože se sem dostal movitější segment (ukrajinské) populace, který o sebe nepochybně lépe pečoval. Ale v druhé vlně můžeme očekávat skupinu druhou (rizikovější),“ predikuje exministr úroveň zdravotního stavu prchajících.

Nejprve se podle Prymuly uvažovalo o tom, že by všichni uprchlíci (hlavně děti), kteří očkování nedokázali doložit, museli vakcinace povinné v Česku absolvovat kompletně znovu. To se ale mění.

„Stávající trend je takový, že bude snaha u nejasných případů doočkovat alespoň jednu dávku vakcíny proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím a jednu dávku buď přímo hexavakcíny, pokud to bude věkově odpovídat, nebo to bude kombinace záškrt, tetanus, černý kašel a polio (dětská obrna),“ vyjmenoval Prymula.

Koronavirus v pozadí

Problémem podle něj ale může být sehnání dostatečného množství očkovací látky proti tuberkulóze, proti které se podle něj mají proočkovat děti do deseti let věku. Výrobce preparátu totiž údajně může nad rámec objednávek dodat jen patnáct tisíc dávek.

Exministr zdravotnictví v rozhovoru s moderátorkou Světlanou Witovskou rovněž zmínil, že aktuální události odsunuly do pozadí donedávna ostře sledovanou epidemii covidu-19. Doslova řekl, že to vypadá, že covid formálně neexistuje, přitom ale epidemie reálně pokračuje v pozadí.

Ukázalo se podle něj, že třetí dávka očkování proti covidu je potřebná, před nakažením ale dlouho neochrání. To prý ilustrují i příklady lidí, kteří nemoc prodělali víckrát. I navzdory vakcinaci.

„Já bych v tuhle chvíli vyčkal na očkování před podzimní sezonou, to by už mělo být vakcínami druhé generace, které budou vycházet i z varianty omikron. Nemá smysl donekonečna očkovat variantou, která tady není,“ uzavřel exministr zdravotnictví.