Demonstranti vyrazili do českých ulic. Nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu

Na pražském Václavském náměstí se v podvečer sešli lidé, aby protestovali proti ruské invazi na Ukrajinu. V hlavním městě se demonstrovalo také u ruské ambasády v Korunovační ulici. Na podporu Ukrajiny se lidé scházejí i na dalších místech v Česku – například v Ostravě, Olomouci či Brně.

Lidé na Václavském náměstí u sochy svatého Václava s sebou měli transparenty s nápisy „Putin před mezinárodní tribunál“, „Stop Putin’s crime“ nebo „Ukrajinu nedáme“. Přinesli i ukrajinské, české a slovenské vlajky. Demonstranti provolávali „Sláva Ukrajině“ či vulgární pokřik v ukrajinštině týkající se ruského prezidenta Vladimira Putina.

Protestující zaplnili vrchní část náměstí, policie ho musela uzavřít pro dopravu. Demonstraci Praha stojí za Ukrajinou! pořádala česká a ukrajinská komunita s podporou hnutí Milion chvilek.

Na akci promluvil i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), který připomněl, že magistrát vyjádřil Ukrajině podporu a schválil dar deset milionů korun neziskové organizaci Člověk v tísni na pomoc Ukrajině.

Na konci demonstrace se protestující chytli za ruce, aby symbolizovali, že Ukrajinci nezůstali osamoceni. Akci pak zakončila ukrajinská hymna. Akce trvala necelou hodinu, na náměstí však dále postávaly hloučky lidí. Podle policejního mluvčího Jana Daňka policisté nezaznamenali žádné incidenty.

Protestující před ruskou ambasádou vpodvečer podpořila iniciativa Modlitba za Ukrajinu. V čele s evangelickým knězem Tomášem Trusinou vyjádřila solidaritu s Ukrajinou a nesouhlas s ruským vpádem. Přítomní si vyslechli píseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka a zazpívali českou i ukrajinskou hymnu. Protest se obešel bez potyček. Policie odhadla počet účastníků na dva tisíce.

Ruskou invazi na Ukrajinu přišli odsoudit také lidé na Žižkovo náměstí nedaleko centra Olomouce. Účastníci neplánované demonstrace podepisovali petici, ve které vyjádřili podporu Ukrajině. Organizátor akce Vladislav Raclavský původně avizoval podpisovou akci. Kvůli rannímu vojenském útoku Ruska nakonec přerostla v pokojné shromáždění lidí podporujících Ukrajinu a odsuzujících ruský útok.

Na Žižkovo náměstí přišli podepsat petici podporující Ukrajinu obyvatelé Olomouce i studenti Univerzity Palackého. Někteří lidé měli transparenty. Mezi účastníky bylo také několik ukrajinských studentů. „Jsme tím strašně znepokojeni. Máme strach o naše příbuzné, které máme na Ukrajině. Nemůžeme s tím nic udělat,“ řekla ukrajinská studentka Miriam.

Protest proti napadení Ukrajiny Ruskem na Žižkově náměstí v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Lidé protestovali i před Honorárním konzulátem Ruské federace v Ostravě. Skandovali hesla na podporu Ukrajiny a měli s sebou i několik symbolických vlajek a transparent. Mluvčí ostravského magistrátu Gabriela Pokorná sdělila, že významné ostravské dominanty – radniční věž a most Miloše Sýkory – budou do pondělního rána nasvíceny v ukrajinských barvách, tedy modře a žlutě. Na magistrátu i před hejtmanstvím visí už od pondělí, respektive úterý, ukrajinské vlajky.

Podporu Ukrajině napadené Ruskem mohou lidé vyjádřit i na veřejných shromážděních v Brně. Ve čtvrtek v podvečer se lidé sejdou na náměstí Svobody k modlitbě za Ukrajinu, otevřený bude také řeckokatolický kostel v Josefské ulici.

V pátek v podvečer se chystá protest před ruským konzulátem na Hlinkách, v neděli v poledne se na Dominikánském náměstí uskuteční shromáždění Stand with Ukrajine, oznámila Iryna Zabijaková za spolek Ukrajinská iniciativa jižní Moravy.