Českou sněmovnu čeká několik obměn. Do europarlamentu míří i její místopředsedkyně

Volby do Evropského parlamentu ovlivní i personální složení Poslanecké sněmovny. Do Evropského parlamentu byli zvoleni čtyři současní poslanci, tři z ANO, jeden z TOP 09. Za zvolené europoslance tak nastoupí náhradníci, což jsou vždy první nezvolení kandidáti ve volebním kraji z téže kandidátní listiny jako poslanec, který pozbyl mandátu. Mandát se uvolňuje i po Kláře Dostálové (ANO), která nyní zastává také funkci místopředsedkyně dolní komory.

Do Evropského parlamentu kandidovalo osm současných členů dolní parlamentní komory, uspěla polovina z nich. Z hnutí ANO je to místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová, poslanec Jaroslav Bžoch a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Čtvrtým zvoleným je poslanec TOP 09 Ondřej Kolář.

Naopak neuspěl poslanec Julius Špičák, který kandidoval na 24. místě kandidátky ANO. V Evropském parlamentu nezasedne ani Marcel Dlask z SPD, ani zákonodárce STAN Josef Flek. Za STAN kandidovala do europarlamentu i poslankyně Lucie Potůčková, rovněž neúspěšně.

Na rozdíl od Senátu, kde jsou na uprázdněná místa vypisovány doplňovací volby, v případě sněmovny nastupují za zvolené europoslance náhradníci. Těmi jsou vždy první nezvolení kandidáti ve volebním kraji z téže kandidátní listiny jako poslanec, který pozbyl mandátu.

Náhradníkem Dostálové je Dědeček

V případě Dostálové byl prvním náhradníkem podle výsledku posledních sněmovních voleb někdejší poslanec ANO za Královéhradecký kraj Pavel Plzák. Ten však počátkem dubna zemřel, takže další v pořadí na uvolněný poslanecký mandát je podnikatel a zastupitel Královéhradeckého kraje Jaromír Dědeček (ANO).

Poslance Jaroslava Bžocha by měla nahradit starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO), která v letošních eurovolbách sama kandidovala na dvacátém místě kandidátky ANO. Prvním náhradníkem za Jaroslavu Pokornou Jermanovou je bývalý poslanec a středočeský krajský zastupitel Miroslav Samaš (ANO). Ondřeje Koláře by měl v dolní komoře českého parlamentu nahradit vysokoškolský učitel Martin Dlouhý (TOP 09).

Letošní obměna sněmovny v důsledku evropských voleb je větší než před pěti lety. V květnu 2019 čeští voliči vyslali do Evropského parlamentu tři členy dolní komory: Radku Maxovou (tehdy ANO), Veroniku Vrecionovou (ODS) a Mikuláše Peksu (Piráti).