TÉMA

Lucie Potůčková

Poslanci zřejmě upraví některé parametry korespondenční volby z ciziny

Sněmovna zřejmě upraví některé parametry korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Ústavně-právní výbor podpořil pozměňovací návrh, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř místo dvou krajů. Do volebních komisí na zastupitelských úřadech by mohly nominovat své zástupce politické strany. Výbor podpořil celkem šest změn koaliční volební novely. Další pozměňovací návrhy budou moci poslanci předkládat při druhém čtení na plénu. Koalice k němu plánuje svolání mimořádné schůze na čtvrtek 9. května. Výbor také podpořil předlohu, která omezí přítomnost přísedících v některých soudních sporech.
24. 4. 2024|

Trutnovsko chystá radary i cyklostezky. Připravuje se na provoz polské rychlostní silnice S3

Obce na Trutnovsku se připravují na spuštění polské rychlostní silnice S3. Obávají se, že na příhraničních silnicích v Čechách výrazně vzroste doprava. Obce a města tak plánují výstavbu radarů, ale také chodníků nebo cyklostezek.
12. 8. 2023|

Poslanci kývli na novelu zákoníku práce. Vondrák se vrátil do školského výboru

Sněmovna ve druhém čtení schválila novelu zákoníku práce, která se týká přesnějšího vymezení práce na dohodu či zavedení nároku na kratší úvazky. Poslanci rovněž v úvodním kole podpořili novelu o zdravotnické záchranné službě, resort zdravotnictví by tak mohl hradit provoz informačního systému vrtulníků záchranářů. Dolní komora také rozhodla o návratu nezařazeného poslance Ivo Vondráka (dříve ANO) do školského výboru.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 18:14|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|