Sociální inženýrství, odmítl Fiala z SPD korespondenční volbu. Na hlasování o novele ve sněmovně nedošlo

Poslanci ve středu začali schvalovat sporné zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Vládní tábor nechal svolat ke koaliční novele mimořádnou schůzi, která zužuje možnosti opozičních obstrukcí v debatě o návrhu programu. Ani tak se však poslanci k hlasování nedostali, v závěru jednacího dne chtěly vystoupit v řádné diskusi čtyři desítky výhradně opozičních zástupců. V jednání budou pokračovat v pátek.

Před hlasováním o programu schůze vystoupil šéf opozičního ANO Andrej Babiš, který se opřel do premiéra Petra Fialy (ODS) a označil ho za „patologického lháře“. Ministerského předsedu kritizoval v souvislosti s rozhovorem pro MF Dnes, v němž se Fiala vyjadřoval k výsledkům voleb do Evropského parlamentu. Fiala mimo jiné uvedl, že nešlo o posílení opozice, když strany vládní koalice získaly devět mandátů, zatímco opoziční strany osm mandátů.

„Pan premiér by si měl odpočinout, pokud tvrdí, že opozice v evropských volbách neposílila,“ komentoval to Babiš. Fiala je podle něho „úplně mimo“ a „zbláznil se“. „Je to patologický lhář. Mám obavy o jeho zdraví,“ uvedl lídr ANO. O Fialovi také řekl, že zničil ODS.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová se zase podivovala nad tím, že si ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nepředvolal v souvislosti se žhářským útokem v klíčovských garážích městského dopravního podniku v Praze 9 ruského velvyslance. Fiala po pondělní schůzi Bezpečnostní rady státu uvedl, že je nejen možné, ale velmi pravděpodobné, že do případu je zapojeno Rusko. Schillerová chtěla, aby premiér ve sněmovně událost vysvětlil.

Fiala však jednání přítomný nebyl. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poukázal i na omluvu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Stanjura proto navrhl, aby poslanci požadované informace dostali ve čtvrtek. „Není to nic konfliktního,“ řekl. Podotkl zároveň, že po jednání Bezpečnostní rady státu bylo zveřejněno vše, co bylo nyní možné zveřejnit.

Opozice se obává účelovosti a manipulace s hlasy

Opoziční hnutí SPD žádá zamítnutí volební novely, hnutí ANO zejména odklad její účinnosti až na rok 2026 a vyloučení voleb do Evropského parlamentu kvůli údajně největšímu riziku dvojího hlasování.

Obě opoziční hnutí se u krajanů v minulých volbách do sněmovny netěšila takové oblibě jako vládní strany. Kritiku opozičních zástupců spojují opakovaná tvrzení, že korespondenční volba je účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Poslanci těchto hnutí varují také třeba před rozšířením možností manipulace s hlasy a před snížením důvěry veřejnosti ve volby.

Koaliční představitelé s takovými výtkami nesouhlasí. Hlasování poštou podle nich zlepší Čechům pobývajícím v zahraničí dostupnost práva volit.

Atentát na ústavu, zhodnotil návrh předseda poslaneckého klubu SPD Fiala

„Jsem přesvědčený, že tento předložený návrh je veskrze nekvalitní, nebezpečný a protiústavní,“ prohlásil předseda poslanců hnutí SPD Radim Fiala během projevu s přednostním právem. Korespondenční volba je podle něho nejnebezpečnějším průlomem do ústavního systému v novodobé historii Česka a „brutálním omezením“ principu tajnosti voleb. Fiala varoval, že pokud lidé ztratí důvěru v to, že můžou volbami změnit vládu, můžou pak snáze sahat k násilí.

Hlasování poštou z ciziny podle Fialy zvýhodňuje jednu část voličů a rozšiřuje prostor možných volebních podvodů. Navrhované parametry korespondenční volby přináší mimo jiné riziko mnohonásobného protizákonného hlasování v zastoupení, uvedl. Fiala také poukazoval mimo jiné na to, že podobu vlády budou moci ovlivnit v širší míře lidé, kteří v Česku vůbec nežijí. „Jde o typické sociální a volební inženýrství,“ míní předseda klubu SPD.

Události: Korespondenční volba (zdroj: ČT24)

„Pokud někdo nazývá korespondenční volbu atentátem na ústavu, domnívám se, že takové prohlášení je atentátem na zdravý rozum voličů v zahraničí,“ reagovala za předkladatele novely Lucie Potůčková (STAN). Připustila sice, že korespondenční volba možná narušuje princip tajnosti hlasování, zároveň ale podle ní posiluje všeobecnost volebního práva.

Schillerová se obává ztráty „demokratické jistoty nevyčíslitelné hodnoty“

S přednostním právem vystoupila také Schillerová, která se nejprve kriticky věnovala hospodářské politice vlády. „Místo, aby se vláda starala o nápravu, stará se o to, jak zvýšit své šance na znovuzvolení,“ řekla. 

Podle Schillerové hodlá vládní tábor zničit jeden z nejlepších a nejméně zpochybnitelných volebních systémů na světě. Hnutí ANO se podle Schillerové ale neobává toho, že „zoufalá“ snaha koaličních stran ovlivnit výsledek voleb ve svůj prospěch povede k zamýšlenému cíli. Předsedkyně poslanců ANO varovala před hrozbou zmrzačení volebního systému a stejně jako Radim Fiala v ohrožení důvěry ve volby. „Naší zemi bez přehánění hrozí, že přijde o demokratickou jistotu nevyčíslitelné hodnoty,“ prohlásila.

Někteří opoziční poslanci využívali k vystoupení krátké reakce. Například Jaroslav Foldyna (SPD) označil koaliční novelu za „nástroj pro přípravu a spáchání volebního podvodu“. „Zákon nezajistí, aby se podvody nemohly dít,“ přidal se Marek Novák (ANO). Podle Potůčkové je takové podkopávání důvěry lidí osvědčenou metodou pro dláždění cesty autokratům.

Korespondenční volbu má většina evropských zemí

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v řádných volbách do sněmovny v příštím roce.

Česká republika je podle většiny zdrojů jednou ze čtyř zemí Evropské unie, kde není povolena korespondenční volba ze zahraničí. Kromě Česka neumožňují zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí v EU ve Francii, Chorvatsku a na Maltě, z dalších evropských zemí také na Islandu.

Zákony mohou poslanci schvalovat jen o středách a pátcích vždy mezi 09:00 a 14:00. Opozice může zablokovat případné koaliční snahy o vyčlenění dalších dnů či hodin pro třetí čtení předloh. Závěrečné kolo projednávání korespondenční volby bude pokračovat v pátek a pravděpodobně také v následujícím týdnu.