Evropské volby vyhrálo ANO před SPOLU, třetí je Přísaha s Motoristy

Ve volbách do Evropského parlamentu zvítězilo ANO s 26,14 procenta, druhá je koalice SPOLU s 22,27 procenta a třetí se umístila koalice Přísaha a Motoristé. K urnám přišlo 36,45 procenta oprávněných voličů, šlo o doposud nejvyšší účast u evropských voleb, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Celkové výsledky
Česko
Zdroj: ČSÚaktualizováno: 10. 06. 2024 00:24

ANO získalo sedm mandátů, o jeden více než před pěti lety. Strany koalice SPOLU budou mít šest europoslanců, o dva méně než dosud. Přísaha s Motoristy získala dva mandáty.

Koalice Stačilo! se umístila na čtvrtém místě s 9,56 procenta, bude mít dva europoslance. Za ní skončili Starostové a osobnosti pro Evropu s 8,70 procenta a dvěma europoslanci. Následovali Piráti s 6,20 procenta, kteří o dvě křesla přišli a budou mít jedinou europoslankyni, stejně jako SPD s Trikolorou se ziskem 5,73 procenta.

Vyhlášení výsledků voleb Českým statistickým úřadem (zdroj: ČT24)

Podle ČSÚ voliči odevzdali 2 968 889 platných hlasů, účast byla rekordní v porovnání s minulými českými hlasováními do europarlamentu. Nejvyšší byla v Praze, a to 42,58 procenta, nejnižší naopak v Karlovarském kraji s 30,21 procenta.

Propadlo 11,12 procenta hlasů, kteří voliči dali uskupením, jež nedosáhla pětiprocentního zisku potřebného pro vstup do europarlamentu. Pod hranicí zůstala v evropských volbách strana PRO Jindřicha Rajchla, kterou si vybralo 2,15 procenta voličů. Sociální demokracie získala 1,86 procenta hlasů.

Více než jedno procento hlasů, které zaručuje jednorázový příspěvek ze státního rozpočtu třicet korun za hlas, dostali také Svobodní s 1,76 procenta a Zelení s 1,55 procenta. Vůbec nejméně ze třiceti kandidujících subjektů získalo uskupení Nový směr, s necelými 1100 hlasy mu připadlo 0,03 procenta.

Neobhájili Kolaja, Peksa či Šojdrová

Mandát obhájilo deset z dosavadních čtrnácti europoslanců, kteří znovu kandidovali. Čtyři z nich za SPOLU a tři za ANO, ukazují data ČSÚ. Mezi nově zvolenými sedmi europoslanci ANO bude v europarlamentu znovu zasedat Ondřej Knotek, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík. Za ODS mandát z minulých voleb obhájil Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová, za TOP 09 Luděk Niedermayer a za lidovce Tomáš Zdechovský.

On-line přenos

Volby do Evropského parlamentu

  • Pondělí 10. června 2024
  • 16:20

    On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

  • 15:59

    Nově zvolený Evropský parlament se podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy musí soustředit na obnovení konkurenceschopnosti EU či snižování administrativní zátěže podnikatelům, a naopak se důrazněji postavit proti rozbíjení jednotného trhu.

  • 14:12

    Občanská demokratická strana spoluzakládala frakci Evropského parlamentu Evropští konzervativci a reformisté jako konzervativní, ale jasně vymezenou proti populistům a nacionalistům. Při posunu dál by ODS zvažovala, co udělat, řekl premiér Petr Fiala po víkendových volbách.

Z dosavadních tří pirátských europoslanců bude v europarlamentu znovu jen Markéta Gregorová, ze dvou za SPD zůstává pouze Ivan David. Mandát obhájila ještě předsedkyně komunistů Kateřina Konečná, která letos vedla kandidátku koalice Stačilo!.

Poslankyně a poslanci Evropského parlamentu zvolení za Česko v těchto a minulých volbách
Zdroj: ČSÚaktualizováno: 10. 06. 2024 00:24

Z kandidátů, kteří chtěli v Evropském parlamentu zůstat, se to nepodařilo pirátským europoslancům Marcelu Kolajovi a Mikuláši Peksovi. Svůj post neobhájila ani Michaela Šojdrová z devátého místa kandidátky SPOLU, která byla před pěti lety zvolena za KDU-ČSL. V Evropském parlamentu nezůstane ani Hynek Blaško zvolený minule za SPD, který byl tentokrát lídrem Aliance za nezávislost ČR.

Výrazný skok Šlachtovi ke zvolení nestačil

Nejvíce preferenčních hlasů získala Klára Dostálová (ANO), zakroužkovalo ji 171 tisíc voličů. Následují Filip Turek (Přísaha a Motoristé) se 152 tisíci preferenčními hlasy a Alexandr Vondra (ODS), jehož zakroužkovalo 118 tisíc voličů. Předsedkyně komunistů Kateřina Konečná, která vedla kandidátku koalice Stačilo!, dostala 115 tisíc preferenčních hlasů, následoval Luděk Niedermayer za TOP 09 na třetím místě kandidátky SPOLU, jenž získal necelých 89 tisíc preferenčních hlasů.

Nejvýraznější skok vzhůru zaznamenal předseda Přísahy Robert Šlachta na kandidátce Přísahy a Motoristů, posun o osmnáct míst na třetí pozici mu ovšem ke zvolení nestačil. Výrazně vzhůru se kandidátkou díky preferenčním hlasům posunul také bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) o sedm míst na pátou pozici. Ani on se ale do Evropského parlamentu nedostal, protože jeho strana tam obsadí jediné křeslo.

Kandidátní listinou STAN o pět míst vzhůru na třetí pozici poskočil vystudovaný právník s původem v Bělorusku Andrej Poleščuk, který tak vzhledem ke dvěma získaným mandátům STAN zůstal těsně mimo europarlament.

Ze zvolených europoslanců se díky kroužkování ze šestého místa na druhé na kandidátce ANO posunula poslankyně a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Místo v europarlamentu by jí ale zajistilo i původní šesté místo, protože ANO získalo sedm mandátů. Na kandidátce SPOLU se naopak o dvě pozice dolů ze druhé na čtvrtou propadla Veronika Vrecionová (ODS). Vzhledem k šesti získaným křeslům koalice SPOLU ale europoslankyní zůstane.

Sněmovna přichází o místopředsedkyni

Eurovolby ovlivní i složení české Poslanecké sněmovny. Do Evropského parlamentu byli zvoleni čtyři současní poslanci – tři z ANO, jeden z TOP 09. Dolní komora českého parlamentu bude muset zvolit novou místopředsedkyni za odcházející Kláru Dostálovou. Lavice sněmovny opouští také Jaroslav Bžoch a Jaroslava Pokorná Jermanová (oba ANO). Náhradník nastoupí i za Ondřeje Koláře z TOP 09.

Dostálovou by měl nahradit v poslanecké funkci podnikatel a zastupitel Královéhradeckého kraje Jaromír Dědeček (ANO), Bžocha starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO), Pokornou Jermanovou bývalý poslanec a středočeský krajský zastupitel Miroslav Samaš (ANO) a Koláře vysokoškolský učitel Martin Dlouhý (TOP 09).

Největší frakcí v Evropském parlamentu zůstává lidovecká EPP, získala 189 mandátů, vyplývá z odhadů zveřejněných po uzavření volebních místností v celé sedmadvacítce. Na druhém místě skončila frakce socialistů a demokratů (S&D) se 135 mandáty. Posílila krajní pravice, nejvíce si pohoršila frakce Zelených. Pravice uspěla zejména ve Francii, kde prezident Emmanuel Macron v neděli večer oznámil rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb.