TÉMA

Přísaha a Motoristé

Přísaha Roberta Šlachty je pro ODS „no go“, sdělil Vondra. Bartůšek mluvila o zhrzeném egu

Hnutí ANO změnilo směr, opouští liberální frakci europarlamentu a zřejmě přitvrdí v kritice Evropské unie. Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) jde o rozhodnutí Andreje Babiše (ANO), zvolený europoslanec Jan Farský (STAN) je překvapený, že ANO ve frakci Renew Europe vůbec zůstávalo. Další zvolená europoslankyně Nikola Bartůšek (Přísaha) mluvila o pokračujícím hledání vyhovující frakce. V pořadu Události, komentáře se hovořilo i o potenciálu sbližování Přísahy a Motoristů s ODS. Zástupce ANO ČT24 do pořadu zvala, pozvání však nepřijali.
před 19 h hodinami|

168 hodin: Sázka na boj proti zákazu spalovacích motorů Turkovi vyšla, je skokanem eurovoleb

Některé politické strany či hnutí v Česku po volbách do Evropského parlamentu vstřebávají kocovinu, jiné slaví. Skokanem eurovoleb se stal hlavně automobilový závodník Filip Turek. Původně outsider vytáhl koalici Přísahy a Motoristů sobě na třetí místo. Stačilo mu vsadit na boj proti zákazu spalovacích motorů a na sociální sítě. O tom, komu Turek vzal hlasy a kdo mu pomohl, natáčeli pro 168 hodin Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
17. 6. 2024|

Zástupci zvolených uskupení do europarlamentu diskutovali o prioritách pro funkční období

Potřetí za sebou vyhrálo v Česku ve volbách do Evropského parlamentu hnutí ANO, druhá skončila vládní koalice SPOLU, na třetí příčku vystoupalo dosud neparlamentní hnutí Přísaha v koalici se stranou Motoristé. Do Bruselu zamíří vyslanci sedmi různých uskupení, kteří diskutovali v Událostech, komentářích nejen o výsledcích voleb, ale také o prioritách jejich uskupení nebo o tom, kdo byl měl být českým eurokomisařem.
11. 6. 2024|

Nebýt Konečné a Turka, tak by ANO dosáhlo na víc mandátů, věří Havlíček

Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) ocenil práci bezpečnostních složek při zadržení podezřelého v souvislosti se žhářským útokem v Praze. Havlíček v Interview ČT24 sdělil, že v době, kdy byl jako ministr ve vládě, dostával od bezpečnostních složek veškeré podstatné informace, nemá důvod jim nevěřit. Ohledně výsledku eurovoleb řekl, že ho považuje za velmi dobrý. ANO mohlo podle Havlíčka mít i víc mandátů, kdyby hnutí nekonkurovali Kateřina Konečná (KSČM) či Filip Turek (za Přísahu).
10. 6. 2024|

Hnutí ANO dominuje v menších obcích. SPOLU volí ve větších městech

Detailní volební mapy až na úroveň jednotlivých obcí ukazují tradiční bašty jednotlivých stran i regiony, kde je podpora nižší. Vítěz voleb hnutí ANO dominuje především v menších obcích. Koalice SPOLU je silná hlavně ve větších městech.
10. 6. 2024|

Profil europoslance Filipa Turka

Do Evropského parlamentu letos kandidoval poprvé jako nestraník z prvního místa společné kandidátní listiny koalice stran Přísaha a Motoristé. Do svého zvolení do Evropského parlamentu byl znám především jako automobilový expert a sběratel veteránů.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:36|

Nárůst podpory extremistů je nutné vnímat, hodnotí výsledky eurovoleb prezident Pavel

Nelze přehlížet nárůst podpory extremistů v Evropě, je nutné tyto hlasy vnímat a přemýšlet, proč se to děje, řekl k výsledkům víkendových voleb do Evropského parlamentu (EP) prezident Petr Pavel. Zároveň ale věří, že se základní hodnotové směřování EU v otázkách bezpečnosti nebo demokracie po volbách nezmění.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:27|

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO. Pirátům může kvůli neúspěchu hrozit štěpení, míní odborníci

Vítězství ve volbách do Evropského parlamentu v Česku slaví ANO, získalo sedm mandátů. Druhá koalice SPOLU bude mít v europarlamentu šest zástupců, třetí Přísaha a Motoristé dva, stejně jako Stačilo! a Starostové. Po jednom křesle získali Piráti a SPD s Trikolorou. Češi o právě skončené eurovolby projevili velký zájem, volební účast byla v tuzemsku dosud nejvyšší.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 14:26|

Média: Česká politická scéna je rozbitá

Politická scéna v Česku je stále rozbitá, 21 mandátů, které v Evropském parlamentu připadají České republice, si rozebralo hned sedm uskupení, z toho navíc čtyři koalice. Upozorňují na to povolební komentáře na českých webech. Podle některých je jednoznačným poraženým evropských voleb v České republice vládní koalice, především její starostensko-pirátské křídlo. Naopak ANO generálka na bitvu o sněmovnu na podzim příštího roku jednoznačně vyšla, individuálními vítězi jsou lídryně kandidátky Stačilo! komunistka Kateřina Konečná a společná jednička Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek, míní komentáře.
10. 6. 2024|

Profil europoslankyně Nikoly Bartůšek

Ve volbách do Evropského parlamentu kandidovala za koalici Přísaha a Motoristé z druhého místa. Její prioritou je zajištění bezpečnosti a ochrany vnějších hranic EU, obrana suverenity členských států a ekonomická stabilita.
10. 6. 2024|

Evropské volby vyhrálo ANO před SPOLU, třetí je Přísaha s Motoristy

Ve volbách do Evropského parlamentu zvítězilo ANO s 26,14 procenta, druhá je koalice SPOLU s 22,27 procenta a třetí se umístila koalice Přísaha a Motoristé. K urnám přišlo 36,45 procenta oprávněných voličů, šlo o doposud nejvyšší účast u evropských voleb, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 01:35|

Babiš mluví o famózním úspěchu, Turek zkritizoval „dehonestační kampaň“

Za velké zadostiučinění označil vítězství ANO v evropských volbách předseda hnutí Andrej Babiš. Představitelé SPOLU mluvili o slušném výsledku a touze být u vyjednávání o budoucí podobě Evropské komise. Spokojený s výsledkem je Filip Turek, lídr kandidátky koalice Přísahy a Motoristů, která skončila na třetím místě.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 01:13|

Češi vybrali své europoslance. Jejich jména budou známa v neděli večer

V Česku v sobotu odpoledne skončily historicky páté volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti se po noční přestávce otevřely v osm ráno, zavřely se ve 14 hodin. Letošní účast byla zřejmě vyšší než u eurovoleb před pěti lety. V některých městech a obcích lidé také rozhodovali v místních referendech o lokálních záležitostech.
8. 6. 2024Aktualizováno8. 6. 2024, 20:52|

Eurovolby by podle průzkumu nyní vyhrálo ANO před SPOLU. Piráti by přeskočili STAN

Volby do Evropského parlamentu by nyní vyhrálo s 26,1 procenta hlasů ANO před koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volilo 22,3 procenta českých občanů. Následovali by Piráti se ziskem 12,1 procenta hlasů. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury STEM/MARK pro Institut H21. V porovnání s dubnem si ANO v průzkumu mírně pohoršilo, zatímco SPOLU a Piráti si polepšili. Piráti současně předběhli STAN a koalici SPD a Trikolory. Vedle nich by se do europarlamentu ještě dostala koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě.
31. 5. 2024|

Kandidáti do europarlamentu debatovali o evropské budoucnosti i migraci

Do evropských voleb zbývá týden. Ve třetí tematické debatě České televize o evropské budoucnosti a vizi diskutovali Ivan David (SPD a Trikolora), Klára Dostálová (ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Kateřina Konečná (Stačilo!), Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evropu), Filip Turek (Přísaha a Motoristé), Alexandr Vondra (SPOLU) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Debatu o Green Dealu, migraci i nových technologiích moderoval Martin Řezníček.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 22:53|

Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o bezpečnosti i Ukrajině

Do evropských voleb zbývají dva týdny. Druhé tematické debaty České televize o bezpečnostních tématech se účastnil Jaroslav Bžoch (ANO), Jan Farský (Starostové a osobnosti pro Evropu), Markéta Gregorová (Piráti), Zuzana Majerová (SPD a Trikolora), Libor Rouček (SOCDEM), Robert Šlachta (Přísaha a Motoristé), Jana Turoňová (Stačilo!) a Tomáš Zdechovský (SPOLU). Hovořili o rozdělené společnosti, rusko-ukrajinské válce, uprchlících či zahraničním vlivu.
23. 5. 2024Aktualizováno23. 5. 2024, 23:09|

Zákaz výroby aut se spalovacími motory je zvěrstvo, míní Turek za Přísahu a Motoristé sobě

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Filip Turek (nestr.), lídr společné kandidátky Přísaha a Motoristé sobě, zmínil, že jeho osobní výzvou by bylo zrušení zákazu výroby aut se spalovacími motory. Považuje to za zvěrstvo vůči automobilovému průmyslu i vůči ekonomice. Také dotační systém a emisní povolenky považuje za dvě největší zla EU a Green Deal je podle něj určen k likvidaci evropských firem. Odmítá přijetí eura, naopak rozšiřování EU se nebrání, pokud dané státy splní podmínky. Migrační dohodu označil za tragédii pro Českou republiku. Je pro podporu Ukrajiny, ale neměla by se upozaďovat diplomatická řešení.
17. 5. 2024|