Europoslanci ANO kvůli Fialovým slovům o „službě Rusku“ vynechali schůzku

Jednání europoslanců s premiérem Petrem Fialou (ODS) v pražské Kramářově vile se v pátek nezúčastnili zástupci opozičního ANO kvůli slovům premiéra, že jejich unijní frakce slouží zájmům Ruska. Předseda vlády na síti X napsal, že europoslancům ANO patrně účast zakázal šéf hnutí Andrej Babiš.

Fiala v pondělí uvedl, že nová frakce v Evropském parlamentu Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), do které patří i ANO, slouží vědomě či nevědomě zájmům Ruska, a ohrožuje tak bezpečnost a svobodu Evropy. Proti vyjádření se ohradil Babiš, podle něhož je Fiala patologický lhář.

Mluvčí hnutí řekl, že zástupci ANO se rozhodli kvůli vyjádřením premiéra nepřijít na jednání. „Dnešního setkání s europoslanci se zúčastnili zástupci téměř všech zvolených politických sil napříč spektrem. Europoslanci za ANO se postupně omluvili, asi jim to Andrej Babiš zakázal. Je to škoda. Ale aspoň je jasně vidět, že zájmy ČR je vůbec nezajímají,“ komentoval Fiala.

Podle europoslankyně ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové jsou pro zástupce hnutí zájmy Česka vším, proto založili frakci, která je bude hájit. „Jestli myslíte, že potom, co nás očastujete urážkami, že jsme přisluhovači Ruska, a očekáváte, že dorazíme na setkání s vámi, tak jste vedle jak ta jedle. Nenecháme se urážet! Naopak zájmy ČR jsou nám vším! I proto jsme založili frakci, která je má hájit. Zájmy ČR jsou vám ukradené, vytvořili jste si kandidátku SPOLU, která se rozprchla do protichůdných frakcí. Hlavně, že máte teplá místečka,“ napsala na síti X.

Europoslanec ANO Jaroslav Bžoch tento týden v rozhovoru pro Novinky.cz a Právo uvedl, že kdyby frakce dávala veřejná prohlášení nebo dělala něco směrem, který by podporoval Rusko, tak v ní nebude. „Frakce nevznikla na tom, jestli někdo podporuje Rusko, nebo Ukrajinu. Já bych nebyl ve frakci, která adoruje Rusko nebo mu fandí,“ řekl.

Místopředseda ANO Karel Havlíček opakovaně řekl, že ANO hledalo spojence podle názorů na Unii, nikoliv Ukrajinu. V Patriotech je ANO například s francouzským Národním sdružením Marine Le Penové, maďarskou stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána či nizozemskou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse.

Havlíček také odmítl Fialův výrok, že by europoslanci ANO jednali na příkaz Babiše. „Když jsou panem premiérem naprosto bezdůvodně uráženi, když si tam odehrává svoji politickou polívčičku a pak se tváří jako premiér, který je sjednotitelem, tak na to mu nikdo není zvědavý,“ řekl.

Schůzky s premiérem, ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem se zúčastnili vedle europoslanců vládních stran i Kateřina Konečná (KSČM) a Ondřej Dostál zvolení za koalici Stačilo! Dorazili i europoslanci za koalici Přísahy a Motoristů sobě, kteří se stejně jako ANO připojili k Patriotům pro Evropu a tento týden Fialu ostře kritizovali. Nezúčastnili se naopak europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová a evropský poslanec STAN Jan Farský. Nepřišel ani zástupce opoziční SPD.

Fiala pokládá za důležité, aby čeští europoslanci u některých otázek spolupracovali bez ohledu na své stranické zařazení. Jako příklad uvedl problematiku jaderné energetiky. „Jestliže se shodujeme, že je pro nás důležitá jaderná energetika, pak je tuto pozici potřeba prosazovat v Evropě ve všech možných grémiích a podobách,“ uvedl.

Opakovaně zvolení europoslanci si podle něj pochvalují dosavadní fungování spolupráce s Úřadem vlády i českým zastoupením v Bruselu, od kterých dostávají podklady. Vliv europoslanců podle předsedy vlády vedle zařazení do frakcí bude záviset i na jejich individuálních schopnostech.

Volby vyhrálo ANO

České volby do Evropského parlamentu vyhrálo opoziční ANO, které má sedm europoslanců, o jednoho více než dosud. Druhá skončila koalice vládních stran SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která bude mít šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly.

Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, která při první účasti v eurovolbách získala dva mandáty. Stejný počet europoslanců má koalice Stačilo! v čele s KSČM a koalice vládních Starostů, kteří si o jedno křeslo polepšili v porovnání s minulými eurovolbami v roce 2019.

Pohoršili si vládní Piráti, kteří mají místo dosavadních tří pouze jednoho evropského poslance. Podobně dopadla koalice opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou, která má rovněž jen jednoho europoslance. SPD obhajovala dva mandáty.

Poslanci ODS zůstali ve frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), TOP 09, lidovci a Starostové jsou společně v Evropské lidové straně (EPP). Představitelé ANO, Přísahy a Motoristů patří do nové frakce Patriotů pro Evropu, pirátská europoslankyně bude u Zelených, zástupce SPD v nové frakci Evropa suverénních národů.

Podle dvou zdrojů serveru Euroactiv se EPP, sociální demokraté a liberálové z frakce Renew Europe (Obnova Evropy) dohodli, že nedovolí Patriotům pro Evropu, aby vedli nějaký výbor. „Vliv europoslanců závisí na frakcích, ale také na tom, kam budou frakcemi vysláni, pokud jde o výbory. Záleží také na osobnostních předpokladech. Vliv v Evropě je dán nejen formálními, ale i neformálními vztahy,“ řekl Fiala.