Patrioty pro Evropu povede Bardella, Dostálová je místopředsedkyní

K nově vznikající europarlamentní frakci Patrioti pro Evropu, jejímž zakládajícím členem je i české ANO, se připojí francouzské krajně pravicové Národní sdružení (RN) a italská Liga Mattea Salviniho. Frakci bude šéfovat dosavadní předseda RN Jordan Bardella. ANO a Fidesz budou mít místopředsedy – exministryni Kláru Dostálovou a europoslankyni Kingu Gálovou. Ve frakci je 84 poslanců z dvanácti zemí, bude tak třetí nejsilnější v Evropském parlamentu, po lidovcích a socialistech. Nově by se do frakce měla přidat dvojice českých europoslanců za Motoristy a Přísahu. Vznik frakce vedl ke slovnímu střetu mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Připojení strany Marine Le Penové znamená pro frakci výraznou posilu, Národní sdružení totiž v červnových volbách do Evropského parlamentu (EP) získalo třicet mandátů. „Patrioti pro Evropu se nadále rozrůstají, protože se připojila Marine Le Penová a Národní sdružení,“ napsal na sociální síti X Kovács. „Nová pravicová frakce by se mohla stát třetí největší v Evropském parlamentu. Spojme síly a bojujme společně za lepší budoucnost!“ dodal.

V pondělí odpoledne se v Bruselu uskuteční ustavující zasedání nové politické skupiny, o jejíž založení v EP usiluje kromě hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše a strany Fidesz také pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

„Po dlouhých přípravách se dnes (v pondělí) v Bruselu ustavuje velká skupina patriotů, která sehraje rozhodující roli v otázce budoucnosti celé Evropy,“ je přesvědčený Salvini. Minulý týden v pátek o připojení k frakci informovalo také krajně pravicové španělské uskupení Vox.

Identita a demokracie se zřejmě rozpadne

Oznámení o připojení RN k nové frakci přichází jen den poté, co ve Francii skončily předčasné parlamentní volby. V nich průzkumy dlouho favorizovaly právě stranu Le Penové, ta ale nakonec skončila až třetí za centristy a vítězným levicovým blokem.

Pro založení frakce v EP je potřeba 23 europoslanců z nejméně sedmi členských států EU. Patrioti pro Evropu tento požadavek splní, protože v posledních dnech se k nim připojilo hned několik dalších evropských stran, včetně krajně pravicové belgické strany Vlámský zájem (Vlaams Belang) či nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Zájem o novou frakci dále deklarovala také portugalská formace Dost (Chega) či euroskeptická Dánská lidová strana.

Dalšími členy frakce by měly být populisticko-pravicová a euroskeptická Dánská lidová strana (DF) s jedním mandátem, šest europoslanců ze španělské strany Vox (kteří byli předtím v konzervativní frakci ECR), portugalská formace Dost (Chega), která má dva mandáty, a rovněž italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini a která disponuje osmi mandáty. Dohromady by to znamenalo o něco více mandátů, než má nyní liberální frakce Renew Europe (Obnova Evropy).

Jak poznamenaly některé bruselské servery, půjde o staronovou krajně pravicovou frakci Identita a demokracie (ID), jen s rozdílným názvem a faktem, že v ní budou nově ANO a Fidesz.

O vzniku frakce informovali 30. června maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérem Andrejem Babišem z hnutí ANO a šéfem FPÖ Herbertem Kicklem. Orbán od té doby už několikrát řekl, že jeho frakce se může stát druhou největší politickou skupinou v nově zvoleném europarlamentu.

Součástí frakce jsou nově i Motoristé a Přísaha

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zmínil na tiskové konferenci priority nově vzniklé frakce, kterými jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity členských zemí a důraz na národní státy, a rovněž revize Green Dealu. Podle tiskového prohlášení frakce jsou jejími členy i čeští europoslanci z Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek. Babiš řekl, že ANO s Motoristy a Přísahou spojuje náhled na evropskou problematiku. Nevyloučil další spolupráci, i když Motoristy současně označil za „ODS revival“.

Frakce Patrioti pro Evropu má 84 poslanců z dvanácti zemí. „Je tak po lidovcích a socialistech třetí nejsilnější,“ podtrhl Babiš. To jí umožní hrát významnou roli v jednáních o budoucnosti Evropy. „Náš hlas bude slyšet.“ Budoucnost kontinentu vidí v silných a nezávislých národních státech, ne ve federaci ovládané bruselskými byrokraty, kteří jsou odtrženi od ostatních lidí.

Místopředseda hnutí Karel Havlíček řekl, že ANO při vzniku frakce nehledalo spojence se stejným názorem na Rusko či Ukrajinu, ale se stejným názorem na fungování Evropské unie. Doplnil, že názor hnutí ANO na válku na Ukrajině se nemění a odsoudil ruský pondělní útok, který nazval „barbarským činem, kterým nemá ospravedlnění.“

Babiš také uvedl, že frakce může nabírat další členy, například ty poslance, kteří budou mít podobný názor na nelegální migraci. Řekl, že je potřeba zastavit pomoc neziskovkám, řešit obranu pobřeží a uzavřít dohody se státy Afriky.

Brífink hnutí ANO k ustavení nové evropské frakce Patrioti pro Evropu (zdroj: ČT24)

Fiala versus Babiš

Nová frakce Patrioti pro Evropu, do které patří i české opoziční hnutí ANO, slouží vědomě či nevědomě zájmům Ruska, a ohrožuje tak bezpečnost a svobodu Evropy. Na síti X to v pondělí uvedl premiér Petr Fiala (ODS). „Nazývejme věci pravými jmény. Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska. Ať už vědomě, či nevědomě. A tím ohrožují bezpečnost a svobodu Evropy,“ uvedl Fiala. 

Babiš se proti tomuto vyjádření ohradil a uvedl, že Fiala je patologický lhář. Podle Babiše se ANO na rozdíl od politiků nynějších vládních stran s Kremlem nikdy nepaktovalo. Místopředseda ANO Karel Havlíček řekl, že stupeň zmatenosti premiéra dosáhl vrcholu. Fiala podle něj možná není spokojený s tím, jak kategoricky se ANO vymezuje proti Rusku. Zmínil, že Fiala ocenil vyhoštění ruských diplomatů za bývalé vlády ANO a ČSSD (nyní SOCDEM). „Jestli toto říká a současně tvrdí, že jsme vědomě či nevědomě proruští, pak stupeň jeho zmatenosti dosáhl vrcholu. Musí si uvědomit, co říká a jaká jsou fakta,“ dodal Havlíček.