TÉMA

FPÖ

Vzkříšení rakouských svobodných. Po velké korupční aféře před pěti lety strana vede v průzkumech

Před pěti lety stáli rakouští svobodní (FPÖ) za pádem vlády, letos možná budou sestavovat novou. Dokázali se oklepat z korupční kauzy a nyní vedou průzkumy. V kampani sázejí na migrační kartu, euroskepsi, ale také na útoky na soupeře a média.
15. 2. 2024|

Volby předsedy dopadly opačně, oznámila rakouská sociální demokracie. Chyba se stala při sčítání

Novým předsedou rakouské sociální demokracie (SPÖ) se nestal hejtman spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil, jak strana uvedla v sobotu. Zvolen byl jeho soupeř a představitel levicového křídla Andreas Babler. Během sčítání hlasů na stranickém sjezdu se stala totiž chyba. Oznámila to předsedkyně volební komise Michaela Grubesová, píše agentura APA. Doskozil uvedl, že nový výsledek přijímá, zatímco Babler vyzval k dalšímu přepočítání hlasů. Ostatní rakouské strany poměry v SPÖ kritizovaly.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 18:54|

Vídeňský soud zprostil Stracheho obžaloby v případu údajné politické korupce

Bývalého místopředsedu rakouské vlády Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ) v úterý vídeňský soud zprostil obžaloby v případu údajné politické korupce. Uvedla to agentura APA, podle níž od soudu bez trestu odešel i spoluobžalovaný šéf vídeňské soukromé kliniky Walter Grubmüller, který měl Strachemu dát úplatek.
10. 1. 2023|

Ve Vídni protestovaly desetitisíce lidí proti covidovým omezením

V centru Vídně v sobotu demonstrovali odpůrci protiepidemických opatření. Svolala je opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Dva dny před začátkem celostátní uzávěry se na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu podle odhadu úřadů sešlo pětatřicet tisíc lidí. Mluvčí policie uvedl, že někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a na policisty házeli láhve a plechovky. Nejméně deset lidí bylo zatčeno. Podle listu Der Standart se jeden z nich pokusil odzbrojit policistu.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 19:54|

Bývalý rakouský vicekancléř Strache dostal nepravomocně podmíněný trest za přijetí úplatku

Vídeňský soud uložil bývalému rakouskému vicekancléři a předsedovi Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinzi-Christianovi Strachemu podmíněný trest patnáct měsíců odnětí svobody. Stracheho shledal soud vinným z přijetí úplatku. Rozsudek není pravomocný, bývalý politik se může odvolat.
27. 8. 2021|

Bývalý rakouský vicekancléř Strache stanul před soudem kvůli obžalobě z korupce, vinu popírá

Ve Vídni začal soud s někdejším místopředsedou rakouské vlády Heinzem-Christianem Strachem. Bývalý člen a expředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) čelí obvinění z korupce v souvislosti s vyšetřováním, které následovalo po takzvané aféře Ibiza. Strache i další obžalovaný před soudem popřeli svou vinu. Verdikt by mohl padnout v pátek, Strachemu hrozí až pět let vězení.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 15:29|

Rakouský ústavní soud se postavil proti zákazu nošení šátků na školách

Zákaz nošení šátků zahalujících hlavu, který od loňska platí na rakouských základních školách, je protiústavní. V pátek o tom rozhodl podle agentury APA ústavní soud. Soud tak vyhověl stížnosti dětí a rodičů, kteří tvrdili, že zákaz je diskriminační, protože se vztahuje na pokrývku hlavy muslimských dívek, ale nikoli třeba na židovskou kipu (jarmulku) či turban u sikhů.
11. 12. 2020|

V Německu zatkli muže, který údajně stojí za rakouskou „aférou Ibiza“

Údajného strůjce aféry kolem bývalého předsedy rakouských Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho po roce skrývání zatkla německá policie. Informoval o tom rakouský deník Die Presse. Julian H. čelí obvinění z nezákonného pořízení zvukové a obrazové nahrávky politika na španělském ostrově Ibiza a rovněž z obchodu s téměř třemi kilogramy kokainu.
11. 12. 2020|

V Rakousku obvinili sedm lidí kvůli videu, které položilo vládu

Kvůli pořízení nahrávky, která letos v květnu přivodila pád rakouské vlády, bylo obviněno sedm lidí. S odvoláním na vídeňské státní zastupitelství o tom informovala agentura APA. Za vinu obviněným vyšetřovatelé kladou mimo jiné zneužití odposlouchávacího zařízení, falšování dokumentů, pokus o vydírání či podvod.
27. 11. 2019|

Ve 33 letech podruhé kancléřem? Rakouský prezident pověřil Kurze sestavením vlády

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dopoledne pověřil předsedu Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze sestavením vlády. Informovala o tom agentura APA. Jeho lidovci v zářijových předčasných volbách jasně zvítězili. Politik má tak nakročeno k tomu, aby se ve svých 33 letech stal už podruhé kancléřem.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 15:50|

Rakousko má kompletně sečteno. Svobodným ubylo, Zelení ještě vylepšili rekord

Rakousko po nedělních předčasných parlamentních volbách už sečetlo všechny hlasy. Podle aktualizovaných výsledků tak lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze vyhrála s 37,5 procenta hlasů, druzí sociální demokraté získali 21,2 procenta. Oproti předběžným výsledkům si ještě pohoršili svobodní Norberta Hofera a Zeleným přibyla téměř dvě procenta. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Oficiálně bude výsledek oznámen až 16. října.
4. 10. 2019|

K pořízení videa se Strachem se přihlásil vídeňský právník

Za videem, které vedlo k rozpadu rakouské vládní koalice, stojí vídeňský právník Ramin Mirfakhrai. Napsal to v tiskové zprávě zaslané rakouským médiím. Šlo mu prý o demokracii. Heinz-Christian Strache, který kvůli záznamu skončil jako rakouský vicekancléř i šéf protiimigračních svobodných (FPÖ), ještě před tímto oznámením uvedl, že v souvislosti s videem podal trestní oznámení na tři osoby. Jednou z nich je podle serveru listu Kurier právě Mirfakhrai, dalšími zřejmě mnichovský detektiv a žena, která se vydávala za neteř ruského oligarchy.
24. 5. 2019|

Rakouský prezident se omluvil za politiky. Na žádost Kurze odvolal ministra vnitra z FPÖ

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na žádost lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla ze strany svobodných (FPÖ). Van der Bellen rovněž potvrdil, že Kurz ho informoval o žádosti dalších ministrů za FPÖ o zproštění vládních funkcí. Netýká se to pouze nestranické ministryně zahraničí nominované svobodnými Karin Kneisslové. Vrcholí tak krize, která začala tím, že vysocí politici FPÖ se nechali natočit při dojednávání nezákonných obchodů s Rusy. Prezident se v úterý za tento obraz politiky občanům omluvil. Post nemá jistý ani kancléř Kurz.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 21:40|

Vedení svobodných v Rakousku se po aféře ujme Hofer. Muž, který nechtěl do EU a obdivuje Trumpa

Předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ) se stal dosavadní ministr dopravy a neúspěšný kandidát na prezidenta Norbert Hofer. Osmačtyřicetiletý letecký inženýr ve funkci nahradí Heinze-Christiana Stracheho, který odstoupil poté, co německá média zveřejnila kompromitující video, ve kterém chtěl vyměnit podporu před volbami za státní zakázky ve prospěch domnělé ruské investorky. Aféra vyvolala pád vlády, zemi zřejmě čekají předčasné volby.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 09:45|

Rakouský prezident chce předčasné volby v září. Potřebujeme začít znovu co nejdřív, uvedl

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen je pro to, aby se předčasné parlamentní volby v zemi konaly začátkem září. Oznámil to po schůzce s kancléřem Sebastianem Kurzem. Ten v sobotu rozhodl o ukončení vládní koalice svých lidovců (ÖVP) a protiimigrační strany svobodných (FPÖ). Reagoval tak na skandální video, na kterém vicekancléř za FPÖ Heinz-Christian Strache slibuje domnělé neteři ruského oligarchy přístup ke státním zakázkám výměnou za politickou podporu.
19. 5. 2019Aktualizováno19. 5. 2019, 13:27|

Bylo toho dost. Rakouský kancléř Kurz ukončil koalici s FPÖ, zemi čekají předčasné volby

Rakousko čekají předčasné parlamentní volby. Politický skandál, který rozpoutalo zveřejnění videa, na němž dosavadní vicekancléř za svobodné Heinz-Christian Strache slibuje domnělé dceři ruského oligarchy získání státních zakázek oplátkou za politickou podporu, je podle kancléře Sebastiana Kurze důvodem pro ukončení vládní koalice. Kurz proto požádal prezidenta Alexandera Van der Bellena o vypsání voleb v nebližším možném termínu. Prezident následně uvedl, že tato cesta je jediným řešením k obnovení důvěry v instituce.
18. 5. 2019Aktualizováno18. 5. 2019, 23:30|

Rakouský vicekancléř se chytil do pasti. Údajnému oligarchovi nabízel zakázky za volební úspěch

Šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache si před rakouskými parlamentními volbami v roce 2017 domlouval s domnělou rodinou ruského oligarchy podporu výměnou za protislužby. Ukazuje to tajně natočené video, o němž informovaly německý deník Süddeutsche Zeitung a magazín Der Spiegel. Setkání bylo podle magazínu zjevně zorganizováno jako past na politiky FPÖ. Pro rakouskou pravicovou vládu to podle agentury DPA znamená dosud největší zátěžovou zkoušku.
17. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 22:38|

Několik tisíc lidí protestovalo ve Vídni proti plesu Svobodných

Tisíce lidí protestovaly ve Vídni proti již tradičnímu Plesu akademiků. Ples organizuje protiimigrační a protiislámská Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která je nyní členem vládní koalice. Podle policie během protestů nedošlo k žádným významnější incidentům či zatčením. Mezi účastníky plesu je i šéf Svobodných, vicekancléř Heinz-Christian Strache.
26. 1. 2018Aktualizováno26. 1. 2018, 22:31|