Kickl je připraven vládnout, Nehammer uznal vítězství Svobodných

Vítězství Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která bývá označována za pravicově populistickou až krajně pravicovou, naznačují první odhady výsledků rakouských parlamentních voleb. Šlo by o vůbec první vítězství této strany ve volbách do Národní rady, dolní komory rakouského parlamentu. Rakouský lidovecký kancléř Karl Nehammer již uznal volební porážku a vítězství FPÖ. Šéf Svobodných Herbert Kickl prohlásil, že jeho strana je připravena vést vládu.

Volební místnosti se uzavřely v neděli v 17:00. Záhy poté média ve spolupráci s instituty pro výzkum veřejného mínění zveřejnila první odhady výsledků voleb a všechny se shodují na vítězství FPÖ.

Podle průzkumu, který nabídly agentura APA a televize ORF, získala FPÖ 29,1 procenta hlasů. Druhá podle této sondáže vzniklé ve spolupráci se společností Foresight skončila Rakouská lidová strana (ÖVP) kancléře Karla Nehammera se ziskem 26,2 procenta. Třetí je ve stejném odhadu opoziční Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) s 20,4 procenta. Těsný souboj se rýsuje mezi zbývajícími dvěma parlamentními stranami. Liberálním NEOS průzkum přisuzuje 8,8 procenta a Zeleným 8,6 procenta.

Vítězství FPÖ v čele s exministrem vnitra Herbertem Kicklem zveřejnila i další média a instituty, například institut Arge pro televizi Puls 24.

„Byla to opravdová stíhací jízda a my jsme se nedokázali dostat na první místo,“ připustil šéf lidové strany i vlády. Úkolem pro budoucnost je podle něj nyní podrobně vyhodnotit výsledky a zjistit, „proč radikálové dostali více hlasů než my, kteří zastupujeme sílu středu“.

Náročná jednání o koalici

V televizi ORF však Nehammer předeslal, že očekává setrvání v čele rakouských lidovců, a také znovu ujistil, že trvá na svém odmítavém stanovisku ohledně vytvoření vlády s účastí Kickla. Ten prohlásil, že jeho strana je připravena vládu vést a zdůraznil, že výsledek voleb nemohl být jasnější. FPÖ je podle Kickla připravena k rozhovorům se všemi stranami.

Kickl je polarizující osobností s pravicově-populistickými politickými postoji. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už prohlásil, že by Kickla spolkovým kancléřem nejmenoval, což mu rakouská ústava umožňuje.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan k rakouským parlamentním volbám (zdroj: ČT24)

Občané určili složení Národní rady, parlamentní dolní komory, na příštích pět let. V Rakousku mohlo od rána vybírat poslance Národní rady zhruba 6,35 milionu oprávněných voličů.

„Svobodní vůbec poprvé v historii od svého založení v roce 1956 zřejmě vyhrají volby,“ podotkl zpravodaj ČT Jan Šilhan. „Nicméně předvolební ultimáta naznačují, že bude velmi těžké sestavit většinovou vládu dvou nejúspěšnějších stran,“ dodal. Jako pravděpodobnější se tak podle něj jeví pokračování současné vlády lidovců s některým z menších partnerů, třeba se sociálními demokraty či se Zelenými.