Pravicové strany přeskupují své síly v Evropském parlamentu, vznikají nové frakce

Horizont ČT24: Pravicové frakce v Evropském parlamentu (zdroj: ČT24)

Nová frakce Evropského parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu, kterou založila Svobodná strana Rakouska (FPÖ) spolu se stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a hnutím ANO Andreje Babiše, láká nové členy. Trojice stran potřebuje zástupce čtyř dalších zemí. Počítat mohou s portugalskou formací Dost. Probíhají jednání o založení evropské strany Evropa suverénních národů. Na ustavení nových skupin zbývá už jen jedenáct dní. Podle zahraničního zpravodaje ČT Petra Obrovského sice pravicové strany po eurovolbách posílily, ale jejich vliv v EP nemusí úměrně tomu vzrůst.

„Toto je startovní výstřel a všechny politické síly, které se chtějí zapojit do našeho politického a pozitivně reformního úsilí, jsou velmi vítané,“ prohlásil Herbert Kickl, lídr FPÖ.

Podle italských médií má zájem Liga Mattea Salviniho. „Chceme co nejvíce rozšířit okruh skupiny, která bude silná, vlastenecká, soudržná a odmítá chaos,“ prohlásil Salvini.

Francouzská krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) s rozhodnutím vyčkává, až ve Francii skončí předčasné parlamentní volby, v nichž po prvním kole vítězí.

Polská strana Právo a spravedlnost (PiS) se měla podle zdrojů bývalé bruselské zpravodajky serveru aktuálně.cz z jednání stáhnout, ne kvůli nesouhlasu s proruskými postoji FPÖ, ale frustraci z údajně málo prestižních nabízených pozic. PiS tak zůstává součástí pravicové frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), jejím členem je i česká ODS.

Klub Evropa suverénních národů

Salviniho Liga, FPÖ a RN tvořily posledních pět let jádro euroskeptické a nacionalistické parlamentní skupiny Identita a demokracie (ID). Té hrozí zánik.

Ještě radikálněji nastavené strany jednají o ustavení vlastního klubu s názvem Evropa suverénních národů, do kterého se chce přidat i europoslanec SPD Ivan David. Vůdčí silou frakce by měla být Alternativa pro Německo, která byla z ID pro nepřijatelné postoje vyloučená.

Vliv pravicových stran

Pravicové strany po eurovolbách posílily, ale v důsledku se to nemusí projevit kvůli jejich rozdrobenosti. Zpravodaj Obrovský poukázal na to, že v minulém volebním období existovaly napravo od evropských lidovců dvě frakce, ale v tom následujícím mohou být až tři: Evropští reformisté a konzervativci, Patrioti pro Evropu a Evropa suverénních národů.

Obrovský dodal, že pravicové strany v EP opouštějí téma odchodu z EU. Podle něj k tomu přispěla zkušenost s brexitem. „Je to ukázka toho, jak složité může být odejít z EU a jak velké problémy to může přinést i zemím, jako je Velká Británie,“ dodal zpravodaj.