Patrioti nejsou pomatení nacionalisté, říká Turek

Události, komentáře: Pomoc bojující Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Pomoc Ukrajině je potřeba minimálně do doby, než bude zvolen nový americký prezident, který je asi jediný člověk, který by dokázal donutit Putina k tomu, aby ukončil tuto válku,“ řekl europoslanec Filip Turek (za Přísahu a Motoristé sobě) v debatě Událostí, komentářů. „Jediný člověk, který může ukončit tento konflikt, je Vladimir Putin,“ oponovala poslankyně Barbora Urbanová (STAN). Politici debatovali také o úspěchu pravice v eurovolbách a pozice frakce Patrioti pro Evropu v Evropském parlamentu.

Ve středu americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že stíhací letouny F-16 jsou na cestě na Ukrajinu z Dánska a Nizozemska. Podle něj budou létat nad územím Ukrajiny již toto léto.

Turek vidí názor, že Ukrajina zažene Rusy zpět za původní hranice bez dalších následků, jako naivní. Nemyslí si, že darování letounů může přinést signifikantní změnu do konfliktu, ale muniční podporu vidí jako důležitou.

„Pomoc je potřeba minimálně do doby, než bude zvolen nový americký prezident, který je asi jediný člověk, který by dokázal donutit Putina k tomu, aby ukončil tuto válku,“ poznamenal. „Jediný člověk, který může ukončit tento konflikt, je Vladimir Putin,“ oponovala Urbanová.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na právě probíhajícím summitu promluvil mimo jiné o tom, že je potřeba Rusko porazit.

Urbanová s jeho slovy souhlasí, stejně tak Turek – ten má ovšem výhrady. Souhlasí s tím, že by Rusko mělo prohrát, ale Stoltenbergovo vyjádření vidí jako alibismus. „Nikdo nechce světovou válku, generální tajemník používá jen silná slova pro média.“

Green Deal má smysl, věří Urbanová

Předmětem debaty byl také velký úspěch pravice ve volbách do Evropského parlamentu. Turek jej přisuzuje v první řadě Green Dealu. „Je to výstraha zelené politice, výstraha Green Dealu, transformace, která se nepovedla,“ míní zvolený europoslanec. „Myslím si, že lidé dali jasně najevo, že si to nepřejí ve formě a rozsahu, v jakém to je.“

Urbanová vidí problém jinde. „Neděláme dost, abychom politické cíle, které si stanovujeme, dostatečně vysvětlovali občanům.“ Rozumí určité kritice Green Dealu, ale podle ní má svůj smysl v pomoci přírodě a zlepšení klimatu. Turek nevěří tomu, že by mohla opatření mít takový vliv.

Europoslanci Přísahy a Motoristů sobě se připojili k frakci Patrioti pro Evropu, která je třetí nejpočetnější. Turek dříve avizoval, že s uskupením je spojují hodnoty. „Je to kritika federalizace, boj proti Green Dealu, boj proti masové migraci. Jsou tam poměrně jasné, ostré postoje.“

Patrioti mají vlivné osobnosti, míní Turek

Zároveň se v debatě ohradil proti označování frakce za nacionalistickou. „Patriotismus je vlastenectví. Z toho politického hlediska to znamená, že hájíme stát před federalizací Evropy, což je asi ten druhý směr, který představují ostatní velké frakce. Ale rozhodně bych to nepletl s nějakým pomateným nacionalismem, s tím to určitě nemá nic společného.“

Patrioti nefigurují na žádných vedoucích funkcích parlamentu. „Správné to není, nejsem pro to, aby byli takto plně vyřazeni z provozu. Nevím, jak budou prosazovat svůj program,“ řekla Urbanová. Věří, že by se měla ideálně plnit přání všech voličů, kteří prosadili do parlamentu „své“ politiky.

„Rozhodně to není slabá frakce, má spoustu členů a jsou v ní vlivné osobnosti,“ zdůraznil Turek. „Ta frakce vznikla prakticky před pár dny, nemůžete ji srovnávat s jinými, které fungují už dvacet let.“

Europoslanci STAN jsou členy lidovců. „Rozhodovali jsme se, jestli zamíříme do frakce Renew, nebo do frakce Evropské lidové strany. Nakonec jsme vybrali Evropskou lidovou stranu, jelikož u vedení druhé strany jsme nenašli takovou podporu, jako jsme chtěli a očekávali,“ vysvětlila Urbanová.