Profil europoslance Filipa Turka

Do Evropského parlamentu letos kandidoval poprvé jako nestraník z prvního místa společné kandidátní listiny koalice stran Přísaha a Motoristé. Do svého zvolení do Evropského parlamentu byl znám především jako automobilový expert a sběratel veteránů.

Kritizuje především zákaz výroby aut se spalovacími motory. Evropský dotační systém a emisní povolenky označuje jako „dvě nejzásadnější zla v EU“. Green Deal je podle Turka „ohromný balíček zdanění“ a migrační pakt tragédií pro Česko. Odmítá přijetí eura, ale nebrání se rozšiřování Evropské unie při splnění podmínek danými státy. Turek podporuje Ukrajinu, ale říká, že by se neměla „upozaďovat diplomatická řešení“.

Od roku 2022 se věnuje politickým a společenským komentářům, a to především prostřednictvím pořadu Po žních k Turkovi na internetové televizi V.O.X. TV. Objevuje se také v pořadu Přísně tajné internetové televize XTV. 

Rozhovor se zvoleným europoslancem Filipem Turkem (zdroj: ČT24)

Narodil se v Praze. Vystudoval bakalářský obor obchodní a evropské právo. V současnosti dokončuje magisterský obor mezinárodní a diplomatická studia na University College Prague. Je prezidentem Jaguar klubu, který v roce 2006 založil. Mezi lety 2015 až 2017 se účastnil formulových závodů. Figuruje také jako čestný prezident Klubu motoristů. Je mu 38 let.