Dokumenty k energetické koncepci by měly být schváleny na podzim, tvrdí Hladík

Otázky Václava Moravce: Petr Hladík a Filip Turek (zdroj: ČT24)

Státní energetická koncepce a dva související klimatické dokumenty by mohly být schváleny letos na podzim, prohlásil v Otázkách Václava Moravce ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Europoslanec Filip Turek (za Přísaha a Motoristé sobě) by prý toužil po „změkčení pravidel“, přiznává však, že je na to už pozdě.

Ministr uvedl, že zatím neví, zda se budou návrhy projednávat před krajskými volbami, které proběhnou ve druhé polovině září. Vláda schválení koncepce a dalších dokumentů prvně odložila po jednání v polovině července. Zástupci vlády tehdy sdělili, že jedním z důvodů bylo to, že se soustředili na projednání tendru na stavbu jaderných bloků v Dukovanech.

Konkrétní měsíc, kdy by se dokumenty měly projednávat, šéf resortu neuvedl. „To pro nás není zásadní. Zásadní je, že firmy potřebují jistotu. Ty jsou zaměstnavatelé a vytváří hrubý domácí produkt,“ konstatoval.

Zamýšlené schválení strategií kritizovala řada subjektů, podle kterých povede ke zdražení energií či paliv.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání vlády v červenci řekl, že se Česko pokusí v Evropské unii prosadit zrušení, nebo alespoň podstatné odložení začátku účinnosti systému emisních povolenek ETS 2. V něm by placení za emise skleníkových plynů podléhaly i silniční doprava nebo vytápění pro bydlení.

Podle Stanjury by cenu povolenek zaplatily domácnosti a firmy, zároveň v systému nevidí žádný bonus pro českou ekonomiku. Vyjádřil také obavy z toho, že by systém povolenek mohl snížit konkurenceschopnost Evropské unie proti zbytku světa.

Podle Turka jsou emisní povolenky věc, která „zdražuje úplně všechno“. Aplikovat se prý mají na menší spotřebitele. Implementaci dokumentů měli podle Turka zabránit premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Stanjura v momentě, kdy na to měli „větší páky“. Ve zmiňované době projednávání dokumentů však byl u moci Babišův kabinet.

Premiér Fiala v červenci uvedl, že je třeba dokumenty opět prostudovat a eventuální nedostatky opravit. Podle vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu pro pořad Otázky Václava Moravce byly v dokumentech udělány „drobné formulační úpravy“.

Státní energetická koncepce je strategický dokument, který stanovuje budoucí cíle a priority státu v energetice. Pro státní správu je závazná, trhu má ukazovat vizi státu v energetice a výhled jednotlivých opatření a schémat podpor. Aktualizovaná verze počítá především s postupným navyšováním výroby elektřiny. Stát i přesto v koncepci deklaruje záměr o postupném odklonu od uhlí po roce 2030. Přechodným palivem by se místo něj měl stát plyn. Roli hlavního pilíře ve výrobě energie by však v budoucnu měly postupně převzít obnovitelné zdroje energie a jádro.

Unijní cla na čínské elektromobily

V další části debaty politici hovořili o dodatečné úpravě cel na dovoz elektromobilů z Číny, které nedávno navrhly orgány EU. Evropská komise už začátkem července uvalila na dovoz elektromobilů z Číny do EU prozatímní cla ve výši až 37,6 procenta, platná po dobu maximálně čtyř měsíců.

Podle v tomto týdnu zveřejněného návrhu konečných cel by měla maximální sazba činit 36,3 procenta.

Turek se domnívá, že „protekcionismus vždycky zaplatí jenom spotřebitel“. „Naběhli jsme si tím, že jsme začali preferovat čínské technologie – to znamená elektromobily, ve kterých jsou silní Číňani. My jsme jim tady vytvořili trh, tuhle apokalypsu jsme začali na půdě Evropské unie,“ myslí si.

Nouzově by prý cla zavedl, v principu ale s protekcionismem nesouhlasí. „I čeští a evropští výrobci jsou závislí na čínských dodávkách, to znamená, že se všechno zdraží,“ řekl. Praha by podle něj měla dělat opatření pro to, aby se zachránili tuzemští výrobci.

Turkův postoj podle Hladíka „dlouhodobě poškozuje evropský průmysl, poškozuje Volkswagen a poškozuje Škodu“. Ministr řekl, že potřebná je ochrana vnitřního trhu, technologie či strategické suroviny. „Pokud porovnání na otevřeném konkurenčním trhu začne jednoznačně vyznívat pro Čínu, tak je to pravý konec evropského automobilového průmyslu,“ uvedl.