TÉMA

Miroslav Samaš

Sněmovna podpořila novelu zjednodušující rozvody

Sněmovna v úterý naplnila členy vyšetřovací komisi ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, také podpořila vládní novelu, která má přispět k lepší ochraně obětí domácího násilí. Podpory se dočkala i novela, která zjednoduší rozvody a upraví péči o děti po rozvodu. Poslanci však večer nedokončili úvodní kolo debaty k návrhu zákona o podpoře bydlení. Projednávání po dohodě klubů a na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy přerušili do středy.
9. 7. 2024Aktualizováno9. 7. 2024, 22:58|

ANO má tři varianty nástupce Dostálové v předsednictvu sněmovny

Sněmovnu čekají personální změny. Čtyři poslanci, kteří ve volbách uspěli, míří z tuzemského parlamentu do toho evropského. Všichni jejich náhradníci ČT potvrdili, že mandát v dolní komoře přijmou. Změny se projeví v zahraničním a školském výboru, nový bude také místopředseda sněmovny. ANO uvažuje nad trojicí jmen. Obměny na jednotlivých postech by podle vládní koalice měly respektovat aktuální stranické rozložení sil.
11. 6. 2024|

Českou sněmovnu čeká několik obměn. Do europarlamentu míří i její místopředsedkyně

Volby do Evropského parlamentu ovlivní i personální složení Poslanecké sněmovny. Do Evropského parlamentu byli zvoleni čtyři současní poslanci, tři z ANO, jeden z TOP 09. Za zvolené europoslance tak nastoupí náhradníci, což jsou vždy první nezvolení kandidáti ve volebním kraji z téže kandidátní listiny jako poslanec, který pozbyl mandátu. Mandát se uvolňuje i po Kláře Dostálové (ANO), která nyní zastává také funkci místopředsedkyně dolní komory.
10. 6. 2024|

Do škol by se mohli vrátit odborníci bez pedagogického vzdělání, rozhodli poslanci

Na středních školách by mohli učit experti bez pedagogického vzdělání. Schválila to sněmovna přes kritiku pedagogických fakult, organizací a odborů. Pokud úpravu nezmění Senát, sociální demokraté se ji chtějí pokusit zrušit poslaneckým návrhem. Sněmovna také dala šanci zrušení dětských domovů pro děti do tří let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslance informovala o tom, že stát vyplatil z programu Antivirus firmám postiženým koronavirem dosud 26,3 miliardy korun.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 19:26|