Bude nutné provést revizi programového prohlášení vlády, řekl Výborný

Patrik Nacher a Marek Výborný v debatě o státním rozpočtu (zdroj: ČT24)

V souvislosti se státním rozpočtem a jeho příjmy a výdaji bude nutné provést revizi programového prohlášení vlády. V Událostech, komentářích to řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Odmítl ale, že by kabinet v případě navýšení deficitu rozpočtu pro letošní rok rezignoval na rozpočtovou odpovědnost. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher podotkl, že mu vadí hlavně princip, jakým současná vláda k návrhu rozpočtu se schodkem 375 miliard korun přišla. Už na jaře bylo podle něj jasné, že některé věci jsou v rozpočtu nepravdivé.

V souvislosti se schodkem státního rozpočtu ve výši 375 miliard korun Výborný řekl, že Česko se nyní nachází v bezprecedentní situaci. „Ten rozpočet, když byl námi upravován na začátku roku, tak jsme nikdo netušili, co bude po 24. únoru, to je potřeba mít na paměti,“ upozornil. Dodal, že úkolem vlády je udržet sociální smír. 

Navržený deficit by Výborný označil za rozpočtově přiměřeně odpovědný. „Z hlediska našich dětí a vnuků to (výše deficitu) není dobrá zpráva. Jsem si toho vědom. Na druhou stranu se skutečně musíme umět postarat o rodiny a domácnosti stejně tak, jako nesmíme nechat padnout firmy a průmysl,“ uvedl. 

Nacherovi vadí zejména princip, jakým současná vláda k návrhu rozpočtu se schodkem 375 miliard doputovala. „Už při schvalování, při třetím čtení, rozpočtu na letošní rok jsme říkali, že ten rozpočet není pravdivý. Nevěděli jsme, že bude taková inflace, že se válka bude takto vyvíjet, že budou takové ceny energií, ale věděli jsme, že některé věci jsou nepravdivé už v tom březnu,“ řekl. 

Nacher si také myslí, že revize rozpočtu přichází pozdě. „U prostředků, které tam putují pro podnikatele, tak jsem se ministra financí ptal, jestli to podnikatelé stačí administrativně vyčerpat do konce roku. Otevřeně řekl, že ne,“ uvedl. Souhlasí s tím, že nyní je bezprecedentní situace, podle něj by to však mělo znamenat větší spolupráci koalice a opozice. „Navrhovali jsme 26 pozměňovacích návrhů, neprošel ani jeden. Koalice navrhla čtyři a prošly všechny,“ dodal. 

Plus osm tisíc státních zaměstnanců

Výborný ale odmítl, že by vláda rezignovala na rozpočtovou odpovědnost, a to navzdory tomu, že ekonomové nyní bijí na poplach. „Nebavíme se jenom o výdajích, my musíme řešit i příjmovou stránku rozpočtu. To říká celá vláda,“ uvedl.

S ohledem na to, v jaké jsme situaci a že chceme udržet rozpočtovou odpovědnost, tak nás čeká revize programového prohlášení vlády. Musíme se podívat na stránku výdajovou, ale i na stránku příjmovou. Bude to širší debata, která nás čeká, které se nevyhneme.
Marek Výborný
šéf lidoveckého poslaneckého klubu

Pokud jde o úspory na výdajové stránce, je vláda opozicí kritizována například i za to, že se má přijmout osm tisíc nových státních zaměstnanců. „Jsou to převážně učitelé, my nezastavíme demografickou křivku. Teď nám do škol přichází silné ročníky od rodičů Husákových dětí a ty učitele potřebujeme,“ upozornil Výborný. Pokud jde o úředníky, tam podle Výborného počty nenarůstají. 

„Tuto koalici doběhla kritika z opozice,“ poznamenal Nacher. Připomněl, že ANO bylo kritizováno za to, že za minulé vlády narostl počet zaměstnanců státu. „Narostl počet lidí v regionálním školství či bezpečnostních složek, a naopak těch úředníků poklesl o tři tisíce. Je to takové déjà vu, že když to bylo obráceně, tak mě nikdo nenechal domluvit, že to nejsou úředníci, co dávají razítka,“ doplnil. 

Nacher připomněl, že zvyšování daní nepodporuje. „Je tady ale i cesta, jak efektivněji vybírat už existující daně. K tomu vede celá řada mechanismů, jedním z nich byla EET (elektronická evidence tržeb), bohužel tato vláda EET zrušila,“ řekl. 

Zahradník: Schodek 375 miliard odpovídá závažnosti situace

„V období října 2021 (kdy byl první návrh státního rozpočtu pro rok 2022 s deficitem 376,6 miliardy) nás skutečně nenapadlo, jaké fiskální potřeby v letošním roce nastanou. Návrat k tomu opticky téměř identickému saldu v podstatě odpovídá vážnosti situace,“ komentoval ekonom České spořitelny a člen NERV Petr Zahradník.

Má také pocit, že peníze jsou dobře vynaložené a jdou tam, kam mají jít. Návrh rozpočtu na příští rok hovoří o schodku 295 miliard korun, i ten Zahradník označil za „ještě stále krizový“.

Nacher upozornil, že mu na příští rok nevadí výše deficitu, ale „nepoctivost rozpočtu“. „Počítá s příjmy, které ještě nejsou schváleny zákonem,“ uvedl. Jde o mimořádnou daň z příjmů energetických firem. „Je to správný součet nesprávných čísel,“ dodal. Výborný ale argumentoval tím, že je to připravené a také to bude schváleno.