Bouřka v Praze narušila provoz vlaků i tramvají. Ve většině krajů platí výstraha meteorologů

Události: Česko zasáhly bouřky (zdroj: ČT24)

Odpolední bouřka provázená silným deštěm zkomplikovala v Praze provoz vlaků a tramvají. Na dvě hodiny byl přerušen provoz na železnici mezi pražským Smíchovem a Radotínem, bouřky ale zastavovaly dopravu a přidělaly práci hasičům i jinde. Nízké nebezpečí bouřek podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí v sobotu odpoledne na celém území republiky kromě Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje.

Kvůli odpolední bouřce provázené silným deštěm museli pražští hasiči vyjíždět k 50 zásahům, čerpali vodu ze sklepů a zatopených silnic a odstraňovali stromy. „V několika případech spadl strom na vozovku, v jednom případě hasiči odstranili spadlou střechu z komunikace,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Počasí ale komplikovalo i dopravu. Kvůli výpadku proudu po zásahu bleskem byl zastaven provoz na trati mezi smíchovským nádražím a Radotínem na frekventované trati z Prahy do Berouna. Vlaky tam přestaly jezdit kolem 17:10, znovu se rozjely v 19:30. 

Silný déšť komplikoval také tramvajovou dopravu. Kolem 17:30 zhruba na 20 minut nejezdily tramvaje mezi Malovankou a Pohořelcem. Na více než hodinu byl přerušený i provoz linky 17 mezi zastávkami Nádraží Holešovice a Ke Stírce. Důvodem bylo zaplavení křižovatky ulic Pod Lisem a Povltavská v Troji. 

Bouřka zasáhla Prahu
Zdroj: Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy/Martin Kavka

Hasiči evakuovali děti a odčerpávali vodu

V Pardubickém kraji pomáhali hasiči po bouřích s přívalovými dešti na desítkách míst. Čerpali vodu ze zaplavených sklepů a domů, odklízeli spadlé stromy. Největší problémy byly kolem Litomyšle, Moravské Třebové a Chocně. „Voda většinou stekla z polí a luk do vesnic. Rozvodnily se také některé malé potůčky,“ uvedl operační důstojník krajských hasičů.

Hladina Novohradky v Luži na Chrudimsku překročila v 18:00 nejnižší povodňový stupeň. O hodinu později zřejmě kulminovala. Stupeň bdělosti platil vpodvečer také na Svitavsku na Třebůvce v Mezihoří a Úsobrnském potoce v Jaroměřicích.

Mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí zaplavila voda po přívalovém dešti obě koleje na železničním koridoru z Prahy na Moravu. Provoz byl asi hodinu přerušený. Od 15:50 vlaky projížděly sníženou rychlostí.

Česko zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24/iReportér)

V sousedním Královéhradeckém kraji museli hasiči po silné bouřce evakuovat dětský tábor na Trutnovsku. Asi 60 dětí převezli do náhradního ubytování.

Železniční provoz byl odpoledne kvůli silným bouřím krátce přerušen také v Libereckém kraji mezi stanicemi Mimoň a Brniště na Českolipsku. Na trať se dostalo kamení a bahno. „Bylo to na úseku několika set metrů,“ řekl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Trať se povedlo vyčistit po 16:00.

Středočeští hasiči především odstraňovali padlé stromy. Kvůli bouřkám jim stoupl počet výjezdů zatím na zhruba čtyři desítky. V Kutné Hoře pomáhali u vyplaveného panelového domu. „Na střeše se ucpal odtok,“ uvedl jejich mluvčí Jaroslav Gabriel. V Dřetovicích a Stehelčevsi na Kladensku odčerpávali vodu. Na Benešovsku, Kolínsku a v okresech Praha-západ a Praha-východ odstraňovali padlé stromy.

V Olomouckém kraji odpoledne hasiči vyjížděli ke zhruba pěti desítkám zásahů souvisejícím s počasím. „Jedná se o splavené bahno z polí a popadané stromy. Čerpalo se i několik sklepů. Události byly soustředěny do okresů Šumperk, Přerov a Olomouc,“ uvedl mluvčí Radek Buryánek. Například v Přerově odstraňovali hasiči spadlé stromy v ulici Budovatelů. Zasažena byla i zaparkovaná vozidla, vše se však obešlo bez zranění.

Jedna z vůbec nejhorších situací v Olomouckém kraji byla v obci Čelechovice na Přerovsku, na kterou se splavilo bahno z pole. „Zaplaveny jsou sklepy, jeden byt a veškerá komunikační síť v obci,“ uvedla redaktorka ČT Anna Hovorková, která na místo vyrazila. Podle místních bude úklid obce trvat několik týdnů. „Problém je například v ucpané kanalizaci,“ dodává redaktorka.

Počasí – výstraha před bouřkami
Zdroj: ČT24

Naprší až 60 milimetrů, varují meteorologové

„Nejsilnější bouřky registrujeme především ve středních Čechách,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák. „Bouřky budou vznikat i nadále a mohou být poměrně intenzivní,“ varoval ve vysílání.

V oblastech s vysokým stupněm nebezpečí bouřek meteorologové do pátečních 22:00 lokálně očekávají přívalový déšť s úhrny kolem 60 milimetrů srážek. Kvůli tomu může nastat odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst. Vítr může lámat větve a stromy. Vedle škod na majetku lze očekávat problémy v dopravě a výpadky elektřiny, uvedli meteorologové.

Počasí – výstraha před bouřkami
Zdroj: ČT24

Na jihozápadě Čech a východě Moravy by měly být v pátek odpoledne bouřky méně intenzivní, nicméně i tady je může doprovodit krupobití a přívalový déšť s úhrny kolem 40 milimetrů srážek.

V noci bouřková činnost zeslábne. „I ve druhé polovině se noci se mohou vyskytnout bouřky, ale s velkou pravděpodobností už nebudou tak silné, jako tomu bylo v průběhu dnešního (pátečního) odpoledne,“ uvedl ve vysílání ČT24 Žák.

Bouřky ale znovu zesílí v sobotu odpoledne, kdy se v Česku s výjimkou severovýchodu mohou v bouřkách opět vyskytnout srážky kolem 40 milimetrů a kroupy.