Benešová se sejde s kandidáty na místo šéfa žalobců, demonstranti na Václavském náměstí požadovali její demisi

Události: Příznivci iniciativy Milion chvilek se sešli na demonstraci proti ministryni Benešové (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ve středu zahájí schůzky s kandidáty na post nového nejvyššího státního zástupce. Sejít se chce například se současnými vrchními státními zástupci – Lenkou Bradáčovou a Ivem Ištvanem. Chce znát i jejich představu, kam má státní zastupitelství směřovat. Proti tomu, aby současná vláda post obsazovala, demonstrovali v úterý lidé na pražském Václavském náměstí. Policisté nemuseli řešit žádné incidenty.

„Je třeba říci, kudy to (vrchní státní zástupci) chtějí směřovat, koho by si třeba i přáli, koho by tam rádi viděli. A některá jména, která padají v zákulisí a která jsou třeba z jejich regionu, tak bych si chtěla osvětlit blíže,“ uvedla Benešová.

Současný nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman skončí ve funkci na konci měsíce. Jako důvod k odchodu uvedl tlak ze strany ministryně Benešové. K 30. červnu by Benešová chtěla mít jasno o jeho nástupci.

„Chtěla bych to předložit vládě, protože nejde, aby se to táhlo, až se zvolí nová vláda. To by mohlo být třeba i několik měsíců po volbách,“ řekla Benešová. Několik kandidátů prý má. Jmenovat je nechtěla. „Nechala jsem si předložit i spisy krajských státních zástupců, abych jim nekřivdila. Dvě jména jsou tam zajímavá,“ dodala.

Proti tomu, aby současná vláda jmenovala nového šéfa žalobců, se staví část opozice a nesouhlasí s tím ani příznivci iniciativy Milion chvilek, kteří se v úterý sešli na demonstraci na pražském Albertově a přes ministerstvo spravedlnosti pak došli na Václavské náměstí. Demonstranti také požadovali, aby Benešová ve funkci skončila, obávají se ohrožení justice.

Benešová pro ČT uvedla, že demonstrace proti ní jsou už tradicí a že každý má na ně právo. Více shromáždění komentovat nechtěla. Už dříve odmítla, že by justici nějakým způsobem ovlivňovala.