Lidé na Václavském náměstí demonstrovali za nezávislost justice, vyzývali k odstoupení Benešové

O nezávislosti justice mluvil v Interview ČT24 ústavní právník Jan Kysela (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v minulém týdnu vzdal funkce. Jako důvod k odchodu uvedl tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). „Šéf resortu jistý nátlak vytvářet může, nesmí se ale jednat o ‚zlý tlak‘,“ řekl ve čtvrtečním Interview ČT24 ústavní právník Jan Kysela. Benešová chce nyní jmenovat Zemanova nástupce, což kritizuje část opozice. Kvůli aktuálnímu dění ve čtvrtek protestovali lidé na pražském Václavském náměstí. Akci uspořádal spolek Milion chvilek.

Benešová chtěla na Zemana podat kárnou žalobu kvůli vystoupení ke kauze Vrbětice. „Nerad bych se pitval v podrobnostech, všichni sledujete veřejný prostor. A některé věci, si myslím, že jsou prostě už trochu za hranou,“ okomentoval už dříve Zeman.

Podle Kysely v obecné rovině může ministr spravedlnosti vůči nejvyššímu státnímu zástupci do jisté míry vyvíjet nátlak. „Ve chvíli, kdy by to měl být zlý tlak, který je založený na tom, že se pokouším nejvyššího státního zástupce, kterému jinak není možné nic vytknout, vystrnadit, tak to je samozřejmě důvod nejen k obavám, ale k razantním protestům,“ uvedl Kysela s tím, že neví, zda jsou okolnosti Zemanova odchodu právě tento případ.

On sám současného nejvyššího státního zástupce považuje za schopného a úspěšného, neboť podle něj dokázal soustavu státního zastupitelství „očistit“ a představit jako nezávislý orgán. S odchodem z funkce ale mohl počkat. „Jsou-li na obzoru volby, je určitá naděje, že se změní složení vlády. Pokud nejde o únosy dětí nebo vám někdo nemíří na spánek pistolí, tak je skoro radno ještě pár měsíců vyčkat – ale nejsem on,“ podotkl Kysela.

Za předčasný označil ve čtvrteční Devadesátce Zemanův odchod také advokát Petr Němec. „Když se bavíme o nezávislosti justice, tak to samozřejmě počítá s tím, že justice ustojí nějaký ten tlak. Pan nejvyšší státní zástupce odešel trochu předčasně. Nicméně nevidíme do všech okolností,“ poznamenal. Místopředseda České advokátní komory Tomáš Sokol podotkl, že Zeman, tak jak ho zná, by si do funkce zasahovat nenechal. „Každý z nás má hranici, kdy už toho máme dost, a řekneme – to už mi za to nestojí, odcházím,“ okomentoval.

Vztah justice a politiky

Kysela připomněl, že česká ústavní úprava je založena na tom, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné. „Výkonná moc má vliv na soustavu (státních zastupitelství – pozn. red.) prostřednictvím osoby nejvyššího státního zástupce, kterého vybírá vláda, a pak má vliv skrze ministra spravedlnosti, který má rozsáhlé personální kompetence,“ popsal.

Tento vliv sám o sobě podle něj problematický není, ovšem pouze do té doby, dokud je transparentní. Zdůraznil také, že politická moc nesmí zasahovat do samotné práce státních zástupců.

„Představují veřejnou žalobu, a kdyby to mělo být tak, že jsou otevírány jenom ty procesy, které politikům nevadí, nebo že jsou otevírány jenom ty procesy, které jsou naopak politikům milé – to znamená, že stíháme opozici a stíháme lidi, se kterými si to chceme vyřídit – tak to je podle mě dokonalá ukázka toho, proč by na práci státních zástupců žádní politici mít vliv neměli,“ upřesnil.

Sokol upozornil, že není možné, aby byla funkce nejvyššího státního zástupce zcela odříznuta od politického světa. „Do určité míry je politickým představitelem celého státního zastupitelství,“ řekl s tím, že je důležité, aby toto spojení neovlivňovalo nezávislost výkonu. Němec doplnil, že do jisté míry je propojení s politikou dané zákonem. „Protože jej může kdykoliv odvolat a jmenovat vláda,“ zdůvodnil.

Lidé v Praze demonstrovali za nezávislost justice

Za nezávislost justice ve čtvrtek demonstrovali lidé na Václavském náměstí. Akci uspořádal spolek Milion chvilek s tím, že po rezignaci nejvyššího státního zástupce cítí riziko ohrožení právního státu. Hlavním mottem byl požadavek na rezignaci Benešové. Ten ostatně organizátoři opakují už přibližně dva roky od té doby, kdy Benešová do funkce nastoupila.

Demonstrující zároveň požadovali, aby nástupce Zemana nejmenovala Benešová před volbami, ale aby rozhodnutí zůstalo až na novém ministru spravedlnosti po volbách.

Zazněla také kritika vlády nebo Hradu. Organizátoři současně oznámili, že v protestech budou pokračovat. Čtvrteční akce trvala lehce přes hodinu.

Účastníci demonstrace měli kvůli opatřením proti koronaviru respirátory a udržovali rozestupy. Náměstí zůstalo průjezdné. Mluvčí pražské policie Jan Rybanský uvedl, že shromáždění se odehrálo bez problémů a policisté nemuseli řešit žádné narušení veřejného pořádku.

Události: Lidé demonstrovali za nezávislost justice (zdroj: ČT24)

Hledání nástupce

Benešová k demonstracím pro ČT řekla, že jim nerozumí. Dle svých slov státní zastupitelství nikdy neovlivňovala. Ještě před volbami chce také Zemanova nového nástupce jmenovat. „Nevytahuji žádné králíky z klobouku,“ okomentovala už ve čtvrtek.

Času na výběr jeho nástupce je podle ní zatím dost, a to vzhledem k tomu, že Zeman ve funkci bude do 30. června. „Budu si zvát Lenku Bradáčovou a Ivoše Ištvana, protože jako s vrcholovými státními zástupci se s nimi budu radit,“ řekla Benešová.

Připustila ale, že novým šéfžalobcem by mohl být někdo z obou vrchních státních zastupitelství. „Žádný krajský (státní zástupce) nepadá v úvahu, to jsou mlaďoši, takže můžu lovit jedině na těch vrchních,“ zdůvodnila.

Mluvilo se například o náměstkovi olomouckého úřadu Pavlu Komárovi nebo Pavlu Šeredovi. Od minulého týdne se v zákulisí objevuje hlavně jméno náměstka nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. „S paní ministryní jsem se sešel asi před třemi týdny, hovořili jsme obecně o otázkách státního zastupitelství, ale obsah schůzky dále komentovat nebudu,“ uvedl Stříž.

Prezident Unie státních zástupců Jan Lata podotkl, že není ze zákona nutné, aby byl novým šéfem žalobců jmenován stávající státní zástupce. „Pozitivně hodnotím, že ministryně konstatovala, že chce vybírat mezi kariérními státními zástupci,“ řekl. Upozornil zároveň, že s ohledem na blížící se volby by toto jméno mělo být takové, aby bylo přijatelné i pro novou vládu.

Podle Laty však není nezbytné s výběrem spěchat. „Pokud se bavíme o řádu měsíců, tak si nemyslím, že nejmenování by bylo nějakým fatálním zásahem do činnosti státního zastupitelství,“ sdělil. Jmenování by počkalo i podle Němce a Sokola. „Na druhou stranu to bezvládí může vést k nějakým problémům,“ uvedl místopředseda České advokátní komory.

90’ ČT24 - Obavy o nezávislost justice (zdroj: ČT24)

Část opozice je proti tomu, aby současná vláda nového nejvyššího státního zástupce jmenovala. „Nejvyšší státní zástupce jmenovaný touto vládou, zvláště pokud ta vláda bude v demisi, nemůže mít důvěru,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Pokud by měl být jmenován nový, tak si myslím, že bude dobré vydržet, jak dopadne vyslovování nedůvěry vládě,“ podotkl Jiří Dolejš (KSČM). Benešová argumenty opozice odmítá a nástupce Pavla Zemana chce jmenovat do konce června.