Školy a obchody se otevřou i v krajích s nejvyšším přírůstkem

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhém stupních základních škol a k plné výuce v mateřských školách. Školy, stejně tak jako obchody a provozovny služeb, se tak otevřou v celé České republice.

Od pondělí 10. května se kromě rotační výuky na druhém stupni obnoví také klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol. Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo regionálně podle počtu nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, v předpovědi musí klesnout pod 100 za posledních sedm dní.

Ve všech regionech se od začátku příštího týdne otevřou muzea, galerie a památky, stejně tak jako obchody a služby. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) přitom vláda zvažovala, že se obchody a školy v některých okresech Vysočiny, Zlínského a Jihočeského kraje, kde je epidemická situace horší, v pondělí neotevřou. Hranicí mělo být právě 100 případů za týden na 100 tisíc obyvatel.

„V průměru se většina krajů postupně k číslu 100 blíží. Některé okresy jim to takzvaně kazí,“ řekl Arenberger. Podle zveřejněných dat je v okrese Zlín 235 případů, Vsetín 222 případů, Jihlava 216, České Budějovice 215 případů, Prachatice 212 případů a Ústí nad Labem 199.

Podle ministra ale vláda uznala, že okresy jsou velmi malé jednotky a mobilitu významně nezvýší. Řada lidí pak dojíždí stejně do školy nebo do obchodu mimo okres, kde žije. Nakonec vláda proto schválila, že uvolnění se bude týkat celého území České republiky.