Hackeři napadli největší teleskop světa. ALMA nefunguje

Největší pozemský teleskop ALMA se stal o víkendu terčem kybernetického útoku a musel přerušit pozorování vesmíru. Oznámilo to vedení observatoře, která se nachází v Chile. Útok, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, nepoškodil ani antény, ani shromážděná vědecká data, napsala agentura AFP.

Vedení observatoře ve středu oznámilo, že zařízení se stalo cílem kybernetického útoku v sobotu ráno. Pracovníky teleskopu to donutilo pozastavit pozorování vesmíru. Kvůli útoku je mimo provoz i webová stránka observatoře a část e-mailového systému.

„Není zatím možné odhadnout datum, kdy bude možné se vrátit k pravidelným aktivitám,“ napsala na Twitteru observatoř, která se nachází na náhorní planině Chajnantor v chilské poušti Atacama.

ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) je největší pozemský teleskop. Tvoří ho soustava 66 parabolických antén o průměru 12 a sedm metrů, které se mohou přesouvat pomocí obřích transportérů (antény váží kolem 100 tun). Mohou být rozmístěny na ploše o průměru od 150 metrů až po 16 kilometrů a dohromady fungují jako jeden obří radioteleskop.

Cílem observatoře ALMA je zejména výzkum vzdálených objektů a galaxií, což má vědcům pomoci objasnit vznik hvězd a planet.

Observatoř je společným projektem USA, Kanady, Japonska, Chile, Tchaj-wanu a Evropské jižní observatoře (ESO), do které je zapojeno i Česko. Astronomický ústav Akademie věd ČR v Ondřejově provozuje jeden ze sedmi uzlů evropského řídicího střediska ALMA.

Záhada ztraceného astronoma

Kybernetický útok není jedinou podivnou věcí, která se na této observatoři stala. V polovině září z ní zmizel britský vědec Thomas Richard Marsh a od té doby se ho nepodařilo vypátrat. 

Přes pátrání ostatních vědců a zaměstnanců observatoře i vyšetřování policistů se nenašla žádná stopa, která by ho mohla pomoci najít. Pátrání komplikuje vysokohorský terén – zařízení leží v nadmořské výšce 5040 metrů, aby mělo co nejjasnější vzduch.