Japonská vláda a vesmírná agentura plánují stálý zdroj potravin na Měsíci

Japonská vesmírná agentura JAXA spolu s tokijskou vládou hodlají získat potravinářské a technologické společnosti pro výzkum vývoje udržitelného zdroje jídla na Měsíci. Napsala to tisková agentura Kjódó s odvoláním na zdroj přímo spojený s tímto záměrem. Cílem je povzbudit soukromý sektor k účasti na tomto vesmírném podnikání.

Navrhovaný základní výzkum je podle Kjódó zaměřený na uspokojení poptávky po dodávkách potravin na Měsíc pro dlouhodobé lunární mise s účastí velkého počtu lidí. Neustálý přísun potravin ze Země je pro takové velké výpravy nepraktický.

Dlouhodobé cesty na přirozeného souputníka Země jsou stále pravděpodobnější vzhledem k chystaným lunárním projektům Spojených států, Číny a dalších zemí. Kjódó v této souvislosti připomněla, že Japonsko se zapojilo do programu Artemis americké vesmírné agentury NASA, který je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu.

Měsíční technologie pomohou Zemi

Výzkum podpořený japonskou vládou a agenturou JAXA má za cíl pomoci vyvinout technologie umožňující provozovat v nehostinném lunárním prostředí farmy, kde by se v uzavřených prostorech daly pěstovat plodiny. Na Měsíci panují mrazy pod minus sto stupňů Celsia a není tam dostatek vody ani vzduchu.

Uvedený projekt má současně zahrnovat výzkum zaměřený na zajištění podmínek pro dlouhodobé udržování duševního a fyzického zdraví lidí pracujících v uzavřeném prostoru.

Uvedené technologie by mohly být využity i k řešení problémů v zemědělství souvisejících s dezertifikací, degradací území na pouště nebo polopouště a změnami klimatu na Zemi, poznamenala Kjódó.