Pentagon zakázal americkým firmám používat ruské rakety pro dopravu satelitů do kosmu

Pentagon zakázal od roku 2023 využívat ruských služeb při vynášení amerických družic do vesmíru. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na americké ministerstvo obrany. Zákaz má podle něj snížit rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos zkritizovala rozhodnutí Pentagonu jako „další projev nekalé konkurence na mezinárodním trhu kosmických služeb“.

Americké ministerstvo připojilo Rusko k Číně, Severní Koreji, Íránu, Súdánu a Sýrii, které tento zákaz postihl již dříve. Zákaz, jenž se vztahuje také na poskytování servisu spojovacích družic, úřady vysvětlily hrozbou „nepřijatelného rizika pro počítačovou bezpečnost“ USA.

Rusko není znepokojené

Americké zřeknutí se ruských služeb při vynášení komerčních družic do kosmu podle ředitele pro pilotované lety Roskosmosu Sergeje Krikaljova Rusům moc neuškodí. „To spíše hrozí jim (Američanům) než nám. Omezení ve využívání našich služeb ohrožuje ty, kdo tyto služby používají,“ řekl Krikaljov.

Rusko loni vyneslo na oběžnou dráhu několik družic Lemur-2, určených pro navigaci námořních lodí a meteorologii, a předloni ruská raketa vynesla do vesmíru americkou spojovací družici Echostar-21. Ruské vesmírné lodě slouží také k dopravě amerických astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), připomněl Interfax.