USA z vyspělých zemí nejméně věří, že za změnu klimatu může člověk, ukázal průzkum

Spojené státy z vyspělých zemí nejčastěji popírají změny klimatu. Celosvětově se před ně ve skepticismu vůči klimatickým změnám dostali jen obyvatelé Saúdské Arábie a Indonésie. Ukázaly to výsledky výzkumu YouGov-Cambridge Globalism Project.

Výzkum zkoumal postoje veřejnosti ve 23 zemích světa, v každé zemi kolem tisícovky lidí, celkem odpovídalo 26 325 osob. S konstatováním „klima se mění, ale lidská aktivita s tím nemá nic společného“, souhlasilo 13 procent Američanů, dalších 5 procent věří, že se klima vůbec nemění. Jediné země, které jsou vůči vědeckému konsensu o klimatické změně ještě skeptičtější, jsou Saúdská Arábie (16 procent) a Indonésie (18 procent).

Američané byli také ze západních zemí zdaleka nejvíc nerozhodní, když jich 13 procent uvedlo, že neví, zda jsou za klimatické změny zodpovědní lidé, informoval o výsledcích deník Guardian.

Procento lidí, kteří nevěří, že změnu klimatu způsobuje člověk
Zdroj: ouGov-Cambridge Globalism Project

Přesto většina amerických občanů přijímá vědecký konsensus, který potvrzuje, že člověk má na klimatických změnách planety důležitou roli. Téměř čtyři Američané z deseti souhlasí s tvrzením, že lidská aktivita je alespoň částečně zodpovědná za klimatické změny, společně s dalšími faktory. A další třetina věří, že lidská aktivita je hlavní příčinou těchto změn.

Z výsledků studie vyplývá, že Američané se nadprůměrně často obávají konspiračních teorií. Kolem 17 procent věří, že myšlenka klimatické změny je hoax, který vznikl proto, aby manipuloval lidmi. Nejvíce se k této myšlence kloní Američané, kteří se sami označují za velmi pravicové.

Evropa změnu klimatu cítí

V Evropě je podle tohoto výzkumu situace jiná. Že člověk nemá na klimatickou změnu vliv, věří na kontinentu méně než 10 procent lidí. Podle Guardianu je hlavní příčinou evropského přístupu lepší informovanost o klimatických změnách i to, že se už na kontinentu jejich dopady silněji projevují – ať už se jedná o dlouhodobá sucha, vlny extrémních veder nebo silnější bouře.

Ve Spojených státech je podle neziskové organizace Media Matters for America informování o klimatu a jeho změnách naopak téměř neexistující. Například o loňské zvláštní zprávě o klimatu, kterou vypracoval IPCC, nějak psalo jen 22 z 50 největších amerických novin. 

Česká republika součástí tohoto výzkumného projektu nebyla.