Albánie zřídí centra pro nelegální migranty, dohodla se na tom s Itálií

Itálie se dohodla s Albánií na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi. Řím do nich chce posílat část migrantů, kteří nelegálně připlují po moři do Itálie. Projekt po jednání v Římě nastínili italská premiérka Giorgia Meloniová a předseda albánské vlády Edi Rama. Tábory by měly začít fungovat na jaře příštího roku, uvedly agentury ANSA a Reuters.

V první fázi by měla mít centra kapacitu asi tři tisíce lidí. Italská vláda podle Meloniové doufá, že by centry mohlo ročně projít až 36 tisíc migrantů. Střediska budou dočasná a žadatelé o azyl v nich budou jen po dobu vyřízení své žádosti, uvedla agentura AP. Převáženi do nich nebudou nezletilí, těhotné ženy a další zranitelné skupiny, uvedla italská premiérka.

„Považuji to za skutečně evropskou dohodu a chci říci, že ukazuje, že je možné spolupracovat na řízení migračních toků,“ řekla Meloniová. Politička dříve navrhovala Evropské unii zřízení takových center v severní Africe, žádná z tamních zemí ale s plánem nesouhlasila.

Albánský premiér Rama v italštině řekl, že cítí povinnost pomoci Římu kvůli zvláštnímu vztahu mezi oběma zeměmi, spojenými mimo jiné geografickou blízkostí a společnou historií. „Podat pomocnou ruku v tomto případě znamená pomoci zvládnout situaci, o které všichni vědí, že je pro Itálii obtížná,“ dodal Rama.

Do Itálie letos připlouvá výrazně více migrantů než loni

K italským břehům už letos připlulo 145 tisíc migrantů, loni to za stejné období bylo asi 88 tisíc. Většina letos příchozích pochází z Guineje, Pobřeží slonoviny a Tuniska. Itálie už v rámci boje proti nelegální migraci zpřísnila tresty pro převaděče a zvýšila počet italských detenčních center, v nichž migranti žijí do případného vyhoštění, uvedla agentura Reuters.

Podobný plán, jako nyní představila Itálie, má i Velká Británie, která chtěla žadatele o azyl posílat do Rwandy. Zatím se však žádný deportační let kvůli soudním sporům neuskutečnil.