V Bělehradu protestovaly desítky tisíc lidí. Vučiče vyzvaly k odstoupení

Tisíce lidí v sobotu večer znovu protestovaly v centru Bělehradu proti násilí v souvislosti s dvěma hromadnými střelbami s osmnácti mrtvými, které na začátku května otřásly Srbskem. Podle agentury APA šlo již o čtvrtou demonstraci proti násilí. Desetitisíce demonstrantů podle srbského vysílání BBC požadovaly odstoupení prezidenta Aleksandara Vučiče. O desítkách tisíc lidí na protivládní demonstraci informovala také agentura Reuters.

Vučić v sobotu odstoupil z čela vládnoucí Srbské pokrokové strany (SNS), hlavou státu ale zůstává. Prezidentův krok následoval den poté, co desetitisíce lidí svezených autobusy z celého Srbska a ze sousedního Kosova, Černé Hory a Bosny v centru Bělehradu demonstrovaly na Vučičovu podporu.

Navzdory dešti zaplnily v sobotu desetitisíce lidí centrální ulice Bělehradu. Nejprve mnozí zanechali před sídlem parlamentu květiny na památku obětí masových vražd a poté davy vytvořily kruh kolem budovy srbského rozhlasu a televize RTS a skandovaly „Demise, demise!“ a „Vučiči, odejdi!“, informuje BBC. Připomněla také, že mezi požadavky demonstrantů a opozičních stran patří výměna členů regulačního orgánu pro elektronická média a odebrání vysílacích frekvencí televizím, které propagují násilí.

„Máme toho dost a je nejvyšší čas, aby se něco změnilo,“ řekl agentuře Reuters demonstrant, který se představil jako Janko. „Jsme pravý opak lidí, kteří tady byli v pátek (na demonstraci na Vučičovu podporu). Prosazujeme jiné hodnoty a snažíme se o změnu,“ vzkázala třicátnice Jelena.

Opozice žádá odstoupení politiků a konec provládních televizí

Vučić v pátek nabídl opozici dialog, ale reakce byla spíše zdrženlivá, uvedla APA. Opoziční strany žádají od vládního tábora, aby nejprve splnil požadavky vyjádřené na předchozích protestech. Jde o odstoupení ministra vnitra a šéfa tajné služby a také o ukončení vysílání dvou provládních televizí, které podle opozice šíří nenávist a povzbuzují násilí. Vučić neprojevil ochotu tyto požadavky splnit.

Opozice a ochránci lidských práv dlouhodobě obviňují Vučiče a jeho stranu z autokratických sklonů, potlačování svobody médií, násilí na politických oponentech, korupce a vazeb na organizovaný zločin. Vučić a jeho spojenci obvinění odmítají, připomněla agentura Reuters.