Chci žít. Ukrajinský projekt, díky kterému se Kyjevu dobrovolně vydaly tisíce ruských vojáků

Události: Ukrajinský projekt Chci žít (zdroj: ČT24)

Ruští vojáci bojující na Ukrajině mohou zavolat na speciální ukrajinskou linku a oznámit, že již nechtějí bojovat. Speciální call centrum zřídilo ministerstvo obrany a funguje čtyřiadvacet hodin denně. Od loňského března se Kyjevu dobrovolně vydalo deset tisíc ruských vojáků.

„Hlavním cílem je, aby se nám Rusové vzdávali do zajetí. Čím méně vojáků je na frontě, tím lépe,“ vysvětlil mluvčí projektu Vitalij Matvijenko.

Projekt dostal název Choču žiť, neboli Chci žít. To jsou totiž slova, která podle ukrajinského velení zní od Rusů v telefonátech často. Kyjevu se dobrovolně vydalo už deset tisíc vojáků. Ozývají se muži, kteří bojují, i ti, které mobilizace teprve čeká.

Webové stránky projektu navštívilo od počátku ruské invaze více než čtrnáct milionů lidí. Přes dvanáct milionů pochází z Ruské federace.

Zbraň na levém rameni a bílé označení

„Volám z Moskvy. Mám ženu, dceru, které je devět let. Chtěl bych odejít na Ukrajinu,“ zaznělo v jednom ze záznamů z nouzové linky. Rusové, kteří se chtějí dobrovolně vydat Kyjevu, musí dle Matvijenka zanechat své údaje v kanálu na sociální síti Telegram. „Prověřujeme, jestli to není agent,“ ujasnil mluvčí projektu.

Speciálně proškolení operátoři si pak s vojáky upřesní, na jakém místě se vzdají. Domluví se také na signálech, kterými se prokážou. Muži musí mít například zbraň na levém rameni a bílé označení. Heslo je jasné: „Chci žít“.

Speciální oddíl pak převeze vojáky do zajetí. V případě, že nespáchali válečný zločin, mohou na Ukrajině zažádat o azyl. Jinak v táboře čekají na výměnu. Tam mají podmínky jako ostatní zajatci, aby je kvůli dobrovolné dezerci později Moskva nepronásledovala.

„Mají třikrát denně jídlo, zdravotnickou péči, mohou zavolat mamince,“ přiblížil Matvijenko. Ještě před výměnou Rusové dostanou speciální vizitky, které mají rozdávat v Rusku dalším mužům.