Protiválečné nálady v Rusku jsou, ale ne takové, aby mohly ukončit konflikt, míní sociolog z centra Levada v Moskvě

Události: Obavy z všeobecné mobilizace v Rusku (zdroj: ČT24)

Vyhlášení všeobecné mobilizace kvůli pokračující válce na Ukrajině očekává v Rusku 65 procent obyvatel. Zjistil to nezávislý výzkum Analytického centra Levada v Moskvě. Poslední odvody skončily v říjnu a Kreml opakovaně tvrdí, že další vlnu nechystá. Velké mobilizace se podle sociologa Alexeje Levinsona z Levady většina Rusů přímo bojí.

Do armády podle ruského ministerstva obrany zatím nastoupilo 300 tisíc rezervistů. Už padesát tisíc jich sloužilo začátkem listopadu i v bojových jednotkách na Ukrajině. Částečná mobilizace byla podle velení armády dokončena na konci října. Oficiálně ji ale Vladimir Putin dekretem nezastavil. 

„Válka, která předtím byla kdesi daleko, se teď přeměnila v něco, co se dotýká skoro všech,“ uvedl pro Českou televizi sociolog Levinson. Patří ke generaci ruských sociologů, kteří mohli v zemi začít dělat na konci osmdesátých let první nezávislé průzkumy veřejného mínění.

Velké mobilizace se podle něj většina Rusů přímo bojí. „Nechtějí, aby jejich blízcí, nebo ne jenom blízcí, šli do války a tam umírali,“ interpretuje Levinson svůj průzkum. 

Protiválečné nálady

Jak ukázalo listopadové nezávislé šetření, pro mírové rozhovory s Ukrajinou je víc než polovina ruských obyvatel, především ženy. „Protiválečné nálady jsou, ale ještě ne takové, aby dokázaly ukončit válku,“ míní však Levinson.

„Tyto nálady se mohou projevit jenom těžko, protože v Rusku je silný policejní režim. Takový tu nikdy nebyl,“ hodnotí kriticky sociolog.

Ovšem velká část Rusů by chtěla stejně jako Kreml úplně jiný mír než Ukrajina a Západ. Rusku by podle nich měl dál zůstat Krym, Donbas i dobytá území v Záporožské a Chersonské oblasti.

Co se pak v Rusku za více než devět měsíců trvající války proti Ukrajině výrazně nezměnilo, je vysoká popularita Vladimira Putina. Na konci listopadu ho podporovalo podle nezávislých průzkumů skoro osmdesát procent ruských obyvatel.