TÉMA

Zajatec

Výměny zajatců mezi Moskvou a Kyjevem pomáhá sjednat Abú Dhabí. Domů se již vrátilo přes 2800 Ukrajinců

Na Ukrajině se od začátku plnohodnotné ruské invaze mezi oběma bojujícími stranami uskutečnilo na padesát výměn vězňů. Jde o jeden z mála kanálů, který mezi Kyjevem a Moskvou v záplavě agrese okupantů relativně funguje. Na začátku ledna proběhla zatím největší výměna, a to více než dvou set mužů z řad obou armád. Vyjednat ji pomohly Spojené arabské emiráty. Podle ukrajinských úřadů se podařilo dostat domů přes 2800 vojáků zajatých silami okupantů. Ruské údaje hovoří o 1500 jejich vyměněných zajatcích.
24. 1. 2024|

„Vždy nám dokázal sehnat elektřinu,“ vzpomíná velitel na ukrajinského zajatce zavražděného Rusy

Uplynul měsíc od chvíle, kdy se na internetu začalo šířit video s vraždou ukrajinského zajatce Oleksandra Matsievského. Voják vzdorující tváří v tvář ruské zbrani se stal jedním ze symbolů pokračujícího ukrajinského odporu. Do jeho rodného města Nižyn v Černihivské oblasti nyní zavítal štáb České televize. Podle velitele jednotky, v níž Matsievskyj působil, dobrovolník pomáhal v bojích u Bachmutu či Soledaru zařídit elektřinu. Do zajetí padl loni v prosinci v zákopech na Donbasu.
7. 4. 2023|

Chci žít. Ukrajinský projekt, díky kterému se Kyjevu dobrovolně vydaly tisíce ruských vojáků

Ruští vojáci bojující na Ukrajině mohou zavolat na speciální ukrajinskou linku a oznámit, že již nechtějí bojovat. Speciální call centrum zřídilo ministerstvo obrany a funguje čtyřiadvacet hodin denně. Od loňského března se Kyjevu dobrovolně vydalo deset tisíc ruských vojáků.
12. 3. 2023|