Výměny zajatců mezi Moskvou a Kyjevem pomáhá sjednat Abú Dhabí. Domů se již vrátilo přes 2800 Ukrajinců

Horizont ČT24: Historie výměn ruských a ukrajinských zajatců (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině se od začátku plnohodnotné ruské invaze mezi oběma bojujícími stranami uskutečnilo na padesát výměn vězňů. Jde o jeden z mála kanálů, který mezi Kyjevem a Moskvou v záplavě agrese okupantů relativně funguje. Na začátku ledna proběhla zatím největší výměna, a to více než dvou set mužů z řad obou armád. Vyjednat ji pomohly Spojené arabské emiráty. Podle ukrajinských úřadů se podařilo dostat domů přes 2800 vojáků zajatých silami okupantů. Ruské údaje hovoří o 1500 jejich vyměněných zajatcích.

Mezi ukrajinskými bojovníky, kteří se vrátili na domovskou půdu, jsou tváře vojáků z Hadího ostrova nebo mariupolských oceláren Azovstal. Mnozí z nich strávili v ruském zajetí téměř dva roky. „Vrátilo se 230 obránců Ukrajiny. Jsou mezi nimi pohraničníci, policisté, příslušníci Národní gardy i ozbrojených sil, ale také obránci jaderné elektrárny Černobyl,“ řekl šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Zatím největší výměna zajatců od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 je v pořadí už 49. případem, kdy si Kyjev s Moskvou předaly zadržené vojáky. Prostředníkem výměny byly, podobně jako v dřívějších případech, Spojené arabské emiráty, které udržují silné vztahy jak s Ruskem, tak i se Západem.

Ukrajinská strana uvádí, že bez pravidelné komunikace s Moskvou by ale k procesu docházet nemohlo. Obě země popisují jednání o zajatcích jako velice komplikovaná.

Ukrajinci hovoří o mučení v zajetí

Většina propuštěných Ukrajinců podle vyšetřovací komise OSN popisuje v rámci svého zajetí nějakou formu mučení. Jednou z tváří zacházení v ruském žaláři se stal Mychajlo Dianov, který je jedním z obránců města Mariupol. Voják si po půlročním věznění v Rusku přivezl trvalé fyzické i psychické následky.

Nejde však jen o muže. Rusové pět měsíců věznili i zdravotnici Tetjanu Vasylčenkovou, která působila v ocelárnách Azovstal. „V jedné cele nás bylo dvacet až 27 žen. Jídla jsme dostávaly jen tolik, abychom přežily,“ popsala podmínky v zajetí zdravotnice.

OSN registruje podobná tvrzení i z ruské strany, byť v menším měřítku. Před koncem roku 2023 dostala média možnost nahlédnout do ukrajinského zajateckého tábora pro ruské vojáky. Zajatci tam vyrábějí nábytek, vaří si a mohou praktikovat víru. Ukrajinští pozorovatelé často podotýkají, že je podle nich lepší skončit v zajetí Kyjeva, než zůstávat v ruských vojenských řadách.