Rusko vězní tisíce Ukrajinců. Blízcí žádají o pomoc státníky na summitu

Události: Do Švýcarska dorazili příbuzní pohřešovaných ukrajinských vojáků (zdroj: ČT24)

Desítky státníků o víkendu hledají ve Švýcarsku společnou vizi, jak se dobrat ke spravedlivému a trvalému míru na Ukrajině čelící ruské agresi. Na summit se vypravila i čtyřiatřicetiletá Ukrajinka Svitlana Bilousová. Světu chce říct o svém manželovi, který je pohřešovaný po bojích na frontě, a orodovat u světových lídrů, aby víc zatlačili na Moskvu. V ruském zajetí zůstávají podle Kyjeva tisíce Ukrajinců, a to i z řad civilistů.

Anatolij přezdívaný Liška zmizel loni v dubnu. Že je naživu, ví Svitlana pouze z doslechu, jistotu ale nemá. „Vím, že věří, že ho stále hledám, že vynakládám velké úsilí, abych ho našla,“ prohlásila Bilousová.

Do srdce Švýcarska se na více než dva tisíce kilometrů dlouhou pouť přes půl Evropy vydala autobusem spolu s dalšími blízkými nezvěstných vojáků. Po účastnících konference žádá, aby tlačili na Rusko mimo jiné v otázce Ženevských úmluv. „Chceme konkrétní kroky týkající se návratu válečných zajatců a přístup Mezinárodního výboru Červeného kříže do všech míst věznění,“ uvedla Bilousová.

Ukrajinci v únoru oznámili, že Rusové drží zhruba osm tisíc lidí, a to jak vojáků, tak civilistů. Červený kříž zjišťuje informace až o 28 tisících osobách, se kterými ztratily kontakt rodiny z obou stran. Poslední výměna zajatců proběhla na konci května.

Účinná obrana

Válka mezitím pokračuje. V Doněcké oblasti hlásí obránci zastavení ruského pokusu o průlom u Pokrovsku. V nedaleké Marjince pak Ukrajinci odrazili zatím největší lokální útok Rusů, když zničili polovinu z téměř třiceti obrněných vozů okupantů. Stále častěji se ukrajinské armádě daří ničit ruské bezpilotní letouny vlastními drony přímo za letu.

Ruská vojska se teď podle velitele ukrajinských ozbrojených sil snaží o postup směrem ke Kramatorsku a Slovjansku. Střely nejčastěji míří na energetickou infrastrukturu země. Časté výpadky elektřiny zaznamenávají všechny regiony Ukrajiny.

Jen v Oděse v posledních dnech zůstávaly domácnosti i několik hodin bez elektrické energie. Odstávky budou podle ukrajinských úřadů příští týden ještě rozsáhlejší – a to kvůli nevyhnutelným opravám elektráren.